«Дні українського кіно». Старт проекту

«Дні українського кіно». Старт проекту

Укрінформ
5 жовтня 12:00 - Дні українського кіно

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Артем Біденко - державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Андрій Халпахчі - генеральний директор КМКФ «Молодість»; Роман Ясіновський - актор, виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Кіборги».

Коротко. За останній рік українське кіно переживає ренесанс.  Втім, побачити прем'єри нових вітчизняних фільмів можуть не всі, позаяк в  Україні - лише 500 кінозалів та менше 200 кінотеатрів, які не охоплюють і половини населення держави.

З цією метою Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» за підтримки МІП  оголошує про старт проекту «Дні українського кіно», щоб познайомити із сучасними вітчизняними стрічками мешканців невеликих міст України. Організатори  заходу відправляться  до двох населених пунктів: м. Берегове, Закарпатська область (10-14 жовтня) та м. Сторожинець, Чернівецька область (16-20 жовтня), де продемонструють фільми українського виробництва.

Підсумкові матеріали:

"Дні українського кіно" представлять вітчизняні прем'єри містечками України

Проект "Дні українського кіно" має на меті ознайомити із сучасними вітчизняними фільмами жителів невеликих міст України, а також звернути увагу на відсутність кінотеатрів у наших маленьких містах. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав генеральний директор Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, повідомляє кореспондент агентства. 

"Починаємо ми з двох міст - це Берегове у Закарпатській області з 1 по 14 жовтня та Сторожинець у Чернівецькій з 16 по 20 жовтня. Але ми сподіваємося, що це тільки початок і ми встигнемо охопити всі області України. У переліку фільмів на ці два міста: "Кіборги", "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила", "Строжова застава", "Чужа молитва", а також дві короткометражні роботи - "Дякую" та "Як тебе звати?", - сказав Халпахчі. 

Він уточнив, що програма буде змінюватися для інших міст, оскільки майже кожного тижня у нас відбувається прем'єра українського фільму. 

Гендиректор "Молодості" також зазначив, що на заплановані зустрічі з акторами, зокрема до Берегового та Сторожинця, поїдуть виконавці головних ролей у "Кіборгах" - Роман Ясіновський та у "Чужій молитві" - Олена Грицай. А також наголосив, що участь акторів у заходах сприятиме їхній більшій популярності. 

"Не буде справжнього українського кіно, якщо не буде створена система зірок!" - підкреслив Халпахчі.  

Водночас він висловив сподівання, що ця ініціатива зверне увагу на те, що треба відтворювати кінотеатри в маленьких містах. 

"Я був абсолютно шокований, коли дізнався, що в Україні 80% населення лишаються без кінотеатрів. Ми маємо щось зрушити у цьому напрямку, довести, що це може бути й економічно вигідно - заохотити людей ходити в кіно. Ми сподіваємось, що будуть будуватися і відкриватися кінотеатри", - сказав керівник фестивалю. 

За словами державного секретаря Міністерства інформаційної політики Артема Біденка, в планах на цей рік - реалізувати поїздки до 12 міст, "хоча через певні процедури бюрократичного характеру їх може бути менше". 

"Ми сподіваємося, що наступного року ми розширимо географію, кількість міст і кількість фільмів. Ми сподіваємося, що шалений успіх, який буде від провезення містами фестивалю "Молодість", покаже владі міст, наскільки правильно було б побудувати кінотеатри, будинки культури, щоб люди могли дивитися українське кіно", - наголосив Біденко. 

Як зазначив актор, виконавець однієї з головних ролей у фільмі "Кіборги" Роман Ясіновський, для нього важливо, що акція продемонструє людям, що у нас є своє справжнє кіно. 

"Для мене дуже важливо їздити в такі міста, як Берегове, де нещодавно українцям у консульстві Угорщини вручали угорські паспорти. Там люди мало знають про щось українське, вони виросли або на угорських, або на російських серіалах. Ми хочемо показати, що ми існуємо", - підкреслив він.

Говорячи про потребу збільшення кількості кінотеатрів - в Україні лише 500 кінозалів та менше 200 кінотеатрів, - Халпахчі зазначив, що в українському кіно ще багато векторів, за якими треба розвиватися. Зокрема, дуже важливо створювати регіональні фонди, які візьмуть на себе і підтримку кінотеатрів, і кіноновиробництва, коли фільми знімаються у цій місцевості. 

"Ми сьогодні можемо пишатися тим, що українське кіно почало розвиватися і знаходить свого глядача у великих містах. Найуспішніші українські фільми вже досягають бокс-офісу в 1 млн доларів. Але якщо порівнювати із сусідніми державами, зокрема з Польщею, то, зокрема, їхній фільм-шлягер "Листи до М." у 2017 році зібрав 19 млн дол. у Польщі. Це приклад для України, і це відбувається, оскільки у Польщі значно більша кількість екранів", - сказав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-