Політичні позиції переселенців: результати соціологічного опитування

Політичні позиції переселенців: результати соціологічного опитування

Укрінформ
3 жовтня 11:00 - Презентація результатів соціологічного опитування внутрішньо переміщених осіб щодо участі у виборах 

Організатор: Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Учасники: Ракеш Шарма  - директор з моніторингу, оцінки та досліджень IFES; Тетяна Дурнєва - виконавча директора ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ»; Наталя Веселова – народний депутат України.

Коротко.  Репрезентативне національне опитування внутрішньо переміщених осіб спрямоване на вивчення їхнього рівня знань та ставлення до політичного і виборчого процесів в Україні. Це опитування відображає зміну політичних поглядів та позицій внутрішньо переміщених осіб з грудня 2016 року, коли проводилося аналогічне опитування.

Довідково.  Презентація проводиться в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за підтримки Британської допомоги від уряду Великої Британії.

Підсумкові матеріали:

Внутрішньо переміщені особи більше довіряють місцевим органам влади - дослідження

Внутрішньо переміщені особи здебільшого інтегруються в життя громад, до яких переїхали, і висловлюють більше довіри місцевим органам влади, ніж центральним.

Про це на прес-конференції в Укрінформі 3 жовтня сказав директор з моніторингу, оцінки  та досліджень IFES Ракеш Шарма, представляючи результати  соціологічного дослідження щодо політичних вподобань та настроїв внутрішньо переміщених осіб.

«Людей, які знали про діяльність цих інституцій, ми запитали: наскільки вони довіряють роботі центральних інституцій влади? Рівень довіри відрізняється. Загалом інституції місцевого самоврядування мають більше довіри з боку ВПО, ніж центральні. Лише 11% ВПО довіряють Верховній Раді, 14% - Кабінету міністрів, 18% довіряють ЦВК.... Значно вищий рівень довіри для представництв місцевого самоврядування - 39% , 36% довіряють Міністерству соціальної політики, 32% довіряють місцевим районним адміністраціям», - сказав  Шарма. 

При цьому, за даними дослідження лише половина внутрішньо переміщених осіб знайома з роботою таких центральних інституцій, як Верховна Рада (52%), Кабінет міністрів (51%), Міністерство соціальної політики (47%).  41% відповіли, що ознайомлені з роботою місцевих органів самоврядування, 36% вказали обласну державну адміністрацію, 34% - районну державну адміністрацію. Лише 18% внутрішньо переміщених осіб при цьому знали, наприклад, про роботу  Державного реєстру виборців. Обізнаність про роботу Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО висловили  34% опитаних.

Також в опитуванні дослідили рівень довіри внутрішньо переміщених осіб до політичних лідерів країни. Як наголосив на прес-конференції Шарма, переселенці загалом не дуже довіряють політичним діячам. 

«Коли ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб, то вони загалом не довіряють політикам... Можливо, це специфічно для внутрішньо переміщених осіб, вони не бачать зацікавленості з боку політиків дбати про питання, які їх цікавлять», - додав Шарма.  

Так, по 12% переселенців довіряють діючому Президенту Петру Порошенку, голові уряду Володимиру Гройсману та міністру оборони Семену Полтораку. Біля 11% опитаних ВПО висловили довіру  співголові депутатської фракції Опозиційного блоку Юрію Бойку, 10%  - голові партії «Самопоміч» Андрію Садовому, 9% - лідеру партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. 

«Результати дослідження розвінчують міф про «особливі» політичні вподобання внутрішньо переміщених осіб. Ми повторюємо: ВПО відображають ті електоральні настрої, які притаманні жителям громад, до яких вони переселилися», - прокоментувала результати  виконавчий директор ГО «Громадський холдинг «Група впливу» Тетяна Дурнєва.

Згідно з дослідженням, 33% респондентів хотіли б залишитися в тій громаді, до якої переїхали з тимчасово окупованих територій. Повернутися додому після покращення там ситуації висловили бажання 31%, що менше на 16%, ніж минулого року. Окрім цього, 33% опитаних ВПО погодилися з тим, що участю у виборах можуть впливати на рішення органів влади в країні, 58% так не вважають.

Зараз, за словами Дурнєвої, важливо вирішити, як  внутрішньо переміщені особи можуть здійснити своє право на голосування, не змінюючи місця реєстрації в паспорті. 

"Ми врахували необхідність зберігати формальний зв'язок через реєстрацію на тимчасово окупованій території для внутрішньо переміщених осіб. Тому була запропонована  процедура зміни виборчої адреси без зміни  реєстрації в паспорті. Ми не повинні  ставити людей перед вибором: чи вони хочуть відвідати рідних на окупованій території, чи будуть голосувати на виборах. Або чи вони хочуть повноцінно реалізовувати виборчі права за місцем фактичного проживання, чи втратять своє майно на окупованих територіях", - сказала Дурнєва.   

Вона нагадала, що законопроект № 6240 щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян зареєстрований у Верховній Раді ще у березні 2017 року, але досі не був розглянутий парламентом навіть у першому читанні.

Опитування проводила компанія GfK Україна. Було опитано 2048 внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання респондентів  з 16 січня по 13 лютого 2018 року.

У рамках цього опитування  внутрішньо переміщені  особи визначені як жителі  Донецької та Луганської областей і Криму, що були змушені переїхати до інших регіонів України через конфлікт та окупацію їх територій.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-