Насильство, обмежувальні закони та безкарність. Загроза для громадянського суспільства в Україні

Насильство, обмежувальні закони та безкарність. Загроза для громадянського суспільства в Україні

Укрінформ
3 жовтня 10.00 - Насильство, обмежувальні закони та безкарність: загроза для громадянського суспільства та свободи асоціації в Україні» з подальшим обговоренням

Організатор: Представництво Фрідом Хаус, Інк. в Україні.

Учасники: Майкл Дж. Абрамовітц - президент    Freedom House; Тетяна Печончик - голова правління ГО «Центр інформації про права людини»; Олександр Павліченко - виконавчий директор Української Гельсінської  спілки з прав людини; Олена Семьоркіна - аналітик Української Гельсінської  спілки з прав людини.

Коротко. В Україні спостерігається високий рівень фізичної агресії проти громадських активістів та журналістів, при цьому останнім часом кількість нападів лише зростає. Розслідування проводяться дуже малоефективно. Це створює реальну загрозу громадянському суспільству та свободі асоціації в Україні.

Підсумкові матеріали:

Freedom House наполягає на ефективному розслідування вбивства Шеремета та нападів на журналістів 

Міжнародна правозахисна неурядова організація Freedom House виступає за ефективніше розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета та нападів на українських журналістів. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовітц, коментуючи оцінку результатів розслідування злочинів проти українських журналістів, зокрема розслідування вбивства Павла Шеремета. 

"Звичайно, нас дуже непокоїть ситуація, що ці справи, їх декілька, залишаються нерозкритими. Я не знаю всіх подробиць, але можу запевнити, що Freedom House виступає за те, щоб було ефективніше та успішніше проведено це розслідування. Ми вважаємо, що нерозслідування однієї або декількох справ призводить до культури безкарності, і ми не можемо миритися з цим", - сказав Абрамовітц. 

Він зазначив, що Freedom House є неурядовою організацією, яка базується у Вашингтоні, але має свої представництва по всьому світу, в тому числі і в Україні. 

"Ми працюємо, документуючи загрози громадянським свободам, політичним правам, а також ми працюємо з урядами. За останні 12 років ми, на жаль, спостерігаємо дуже тривожну тенденцію до обмеження і до зменшення політичних прав та громадських свобод по всьому світу, і ми намагаємося боротися з тим, як уряди впливають негативно, вважаючи громадянське суспільство своїм ворогом. Такі тенденції ми спостерігаємо в багатьох країнах, зокрема в Російській Федерації. Ми чуємо про те, що на українських активістів нападають, обливають кислотою, вбивають чи зазнають нападів їхня власність. І тепер ми бачимо, що негативні тенденції починають спостерігатися і в Україні", - зазначив він.

За його словами, українське суспільство також стикається з серйозними загрозами свободі об'єднань. "Парамілітарні групи, праві групи, інші незаконні формування вважають побиття, вбивства та залякування - найкращим інструментом впливу, щоб примусити неслухняних людей замовчати. Коаліція із захисту громадянського суспільства створила карту, яка показує понад 400 випадків таких нападів за останні два роки. Також зазнають нападів і журналісти, не лише фізичних, але й з боку правової системи, переслідування з боку силових структур", - зауважив Абрамовітц. 

Він також зазначив, що громадянське суспільство є союзником держави, є рушійної силою її розвитку і демократії. "Держава має захищати своїх активних громадян і карати тих, хто вчиняє злочини проти них. На жаль, на сьогодні злочинці не несуть відповідальність за свої дії, а така безкарність руйнує український громадянський активізм і заважає розвитку країни в цілому. Freedom House залишаємося вірними принципам свободи і прав людини, тому ми підтримуємо громадянське суспільство в Україні", - підкреслив він.

Як повідомлялося, відомий журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху автомобіля, за кермом якого він перебував. Замовників та виконавців злочину досі не затримано.

З початку року зафіксовано щонайменше 53 напади на громадських активістів - Центр інформації про права людини 

Центр інформації про права людини зафіксував з початку року щонайменше 53 напади на громадських активістів по всій Україні. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі  «Насильство, обмежувальні закони та безкарність: загроза для громадянського суспільства та свободи асоціації в Україні» повідомила голова правління ГО "Центр інформації про права людини" Тетяна Печончик.

"Ми займаємося документуванням різноманітних спроб тиску і переслідування громадських активістів по Україні з 2014 року. Від початку цього року наша організація зафіксувала щонайменше 53 таких нападів на громадських активістів по всій Україні. Проте, ми весь час отримуємо інформацію про нові напади і ми перевіряємо і встановлюємо обставини нападу по кожному окремому активісту", - зазначила Печончик.

За її словами, найчастіше фіксуються випадки побиття активістів та обливання кислотою. Зафіксовані також випадки вбивств громадських активістів, які можуть бути пов’язані з їхньою громадською діяльністю, наголосила Печончик, додавши, що фіксуються і напади на майно активістів — підпали офісів, автівок, гаражів, погрози та залякування.

Вона зазначила, що найчастіше потерпають від нападів, насамперед, антикорупційні активісти, які борються з організованою злочинністю в різних містах і селах. Також захисники довкілля і екології, які виступають проти вирубки парків, скверів, незаконної забудови, виступають на захист земельних прав. 

"Ще одна група активістів, які переслідуються, - це ЛГБТ-активісти та учасниці феміністичних рухів, які потерпають від гомофобних та ксенофобних атак з боку правих угруповань", - додала голова правління організації.

Крім того, Центр інформації про права людини зафіксував напади на проукраїнських активістів, які діють в південно-східних регіонах України, а також напади на активістів лівих рухів та анархістів. 

Разом з тим, на думку Печончик, за частиною цих нападів стоять кримінальні угруповання на місцевому рівні. "Вони зростаються з місцевою владою, з правоохоронними органами, з бізнесом, і коли активісти починають піднімати певні питання корупції або зловживань, то потерпають від таких атак. Об'єднує всі ці напади те, що переважна більшість з них залишається безкарними", - підкреслила вона.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-