Чого очікувати українцям? Дотримання Будапештського меморандуму та скликання Радбезу ООН

Чого очікувати українцям? Дотримання Будапештського меморандуму та скликання Радбезу ООН

Укрінформ
24 вересня 11:00 - Фіктивні чи реальні загрози Україні?» (Будапештський меморандум і реакція Радбезу ООН

Організатор: Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Учасники: Сергій Джердж - голова Громадської ліги "Україна-НАТО"; Павло Мовчан - голова ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, народний депутат України I-VI скликань; Георгій Філіпчук - член правління товариства «Просвіта», академік НАПН України, доктор педагогічних наук; Микола Голомша - співголова Громадського форуму «Українська альтернатива», доктор філософських наук; Іван Заєць - голова громадської організації «Україна-Нато»; представники громадських організацій.

Підсумкові матеріали:

Громадські діячі вкотре нагадали про невиконання Будапештського меморандуму

Представники Всеукраїнського товариства «Просвіта», громадського форуму «Українська альтернатива» та громадської організації «Україна-НАТО» вкотре висловили занепокоєння невиконанням Будапештського меморандуму та збираються підготувати відповідне звернення до Президента України, Верховної Ради та Уряду.

Про це йшлося під час прес-конференції «Чого очікувати українцям? Дотримання Будапештського меморандуму та скликання Радбезу ООН» в Укрінформі.

«Верховна Рада в умовах фактично повного провалу Будапештського меморандуму зобов'язана звернутися до країн-гарантів безпеки з проханням обгрунтувати позицію щодо забезпечення безпеки України. Далі необхідно змінити формат нормандської четвірки і включити до неї членів-підписантів Будапештського меморандуму - це, передусім, США та Великобританія. Міністерство закордонних справ України задля розблокування інформаційного простору, який поглинутий російською позицією, має провести конференцію на тему «Геополітичні загрози в контексті невиконання зобов'язань Будапештського меморандуму». Також потрібно активізувати роботу української дипломатії щодо виконання положень країнами-учасниками», - зазначив член правління товариства «Просвіта», академік НАПН України Георгій Філіпчук, назвавши основні положення майбутнього звернення.

Водночас, за його словами, необхідно вимагати негайно реакції Ради безпеки ООН, зважаючи на те, що Україна стала жертвою агресії з боку Росії.

Зі свого боку, голова громадської ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж наполіг на необхідності продовжити апелювати до світової спільноти до вступу України до ЄС і НАТО.

«Нормальною альтернативою для України було би надання членства в НАТО і Євросоюзі, і ми можемо апелювати до цього сьогодні-завтра. Саме на перемовинах з ЄС і НАТО, коли ми говоримо про критерії та стандарти впровадження реформ, є безпекові основи, на які там мають звертати увагу, - це власне те, що Україна позбулась ядерної зброї», - сказав Джердж.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-