Модель міністерства у справах ветеранів в Україні. Презентація пакета остаточних напрацювань

Модель міністерства у справах ветеранів в Україні. Презентація пакета остаточних напрацювань

Укрінформ
18 вересня  13.00  - брифінг та презентація пакета остаточних напрацювань Проектного офісу зі створення міністерства у справах ветеранів, започаткованого на базі ГО «Юридична сотня» 

Організатор: ГО «Юридична сотня».

Спікери: Леся Василенко - керівник проекту; Віталій Кузьменко, Олександра Тарасова - представники Проектного офісу зі створення міністерства у справах ветеранів; Денис Поданчук - член проектного офісу; Оксана Гаврилюк - член проектного офісу. 

До участі запрошені: представники ветеранських та волонтерських організацій, чиновники чинних державних інституцій, що опікуються питаннями соціальної адаптації ветеранів.

Коротко. Під час брифінгу спікери зупиняться на різних аспектах соціальної адаптації ветеранів та презентують консолідоване бачення державних ветеранських політик щодо:

-медичної реабілітації та психологічної адаптації;

-соціального захисту;

-героїзації та вшанування пам'яті.

Запрошуємо до дискусії та обговорення консолідованого пакета документів.

Підсумкові матеріали:

В  Укрінформі презентували рекомендації щодо створення міністерства у справах ветеранів

Проектний офіс зі створення міністерства у справах ветеранів, започаткований на базі ГО "Юридична сотня", презентував в Укрінформі пакет остаточних напрацювань до створення міністерства у справах ветеранів в Україні.

Про це розповіла під час презентації член проектного офісу, керівник проекту Леся Василенко.

"У нас вийшло загалом 5 рекомендацій, які передбачають 5 реформ, що мають відбутись для того, щоб ветерани та члени їх сімей отримували належну підтримку не тільки від держави, а й у суспільстві. Чого бракує в Україні - це національної стратегії щодо ветеранів та їх сімей. Елементарно немає сформованих загальних правил поведінки, якими б мали керуватись всі суб'єкти суспільних відносин у ставленні і спілкуванні з ветеранами та їхніми родинами. Це основоположні принципи, які включали б в себе повагу, шанобливе ставлення, забезпечення гідних умов життя після служби, рівних послуг до тих, хто служив, і хто завжди перебував в статусі цивільних", - зазначила Василенко.

Як відмітила керівник проекту, це могла б бути як певна концепція державної стратегії щодо ветеранів, яка приймається указом Президента, а також запровадження певної держполітики на рівні Кабміну.

"Друга рекомендація, яку ми пропонуємо, - це внести зміни до ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", - зазначила вона.

Василенко зауважила, що необхідно чітко визначити статус ветеранів, визнати добровольців учасниками бойових дій, а також оновити законодавства відповідно до реальних потреб ветеранів.

"Вважаємо за необхідне також створити єдиний електронний реєстр ветеранів в Україні. В країні дійсно має бути єдиний реєстр обліку як всіх ветеранів, так і обліку всіх потреб самих ветеранів. На сьогоднішній момент у нас виникає проблема навіть сказати актуальну цифру по загальній кількості всіх ветеранів всіх воєн по країни"", - наголосила вона.

За словами керівника проектного офісу, також пропонується створення дослідницького центру у сфері ветеранських справ, завданням якого став би збір та аналітика даних щодо ветеранів та їхніх проблем.

Крім того, як зауважила Василенко, Проектний офіс також пропонує врегулювати співпраці з недержавним сектором.

У свою чергу член Проектного офісу Оксана Гаврилюк відзвітувала, що протягом квітня-серпня 2018 року робочій групі вдалось провести аналіз існуючої сисеми соцзахисту ветеранів, дослідити міжнародний досвід роботи з ветеранами, розробити структуру Мінветеранів, розробити модель електронної інформаційної системи для ветеранів, організувати навчальні курси для 100 ветеранів, а також розробити проект положення нового відомства.

"У проектному офісі ми вирішили працювати за декількома напрямками. Основні з них  - соціальна підтримка ветеранів, медичне забезпечення, структура та напрямки діяльності (адміністративна частина) та вшанування пам'яті і формування образу самих ветеранів", - зазначила Гаврилюк.

Результати роботи Проектний офіс оформив у Білу книгу "Аналіз системи державної підтримки ветеранів і членів їх сімей  (http://legal100.org.ua/wp-content/uploads/2018/09/bila-knuga2-1.pdf_).

Як повідомлялося, у травні 2017 року керівники та представники громадських організацій, які займаються вирішенням проблем ветеранів АТО, ініціювали створення Міністерства у справах ветеранів.

Окрім того, 27 лютого 2018 року Верховна Рада звернулася до Кабінету міністрів з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство у справах ветеранів.

За ухвалення в цілому відповідного проекту постанови № 7505 проголосував 241 депутат за мінімально необхідних 226.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-