Риболовля в Азовському морі. Яке  майбутнє у вітчизняного промислу?

Риболовля в Азовському морі. Яке майбутнє у вітчизняного промислу?

Укрінформ
21 вересня 13:30 - Яке майбутнє у вітчизняного рибного промислу в Азовському морі?

Організатор: Асоціація рибалок України.

Учасники: Олександр Чистяков - Ассоціація рибалок України; Василь Турок -  начальник Відділу міжнародного співробітництва та євроінтеграції Держрибагентства; Максим Бутенко - ТОВ «Варіор»; Андрій Чуклін - Громадська спілка «Асоціація рибопромислових підприємств»; Сергій Чих – голова української (останньої) 29 делегації на Російсько-Українській Комісії по Азовському морю; Сергій Геращенко – ТД «Рибпром»; Євген Краснопьоров - Адміністрація Держприкордонслужби України; Олег Мотора – ПП «Марфиш»; Олександр Герасименко - ПМП «Азов 3000».

Коротко. Згідно з  двосторонньою Угодою на  сьогодні українські рибалки мають можливість ловити рибу по всій акваторії Азовського моря. Є побоювання, що з припиненням дії Угоди у нас залишиться право тільки на прибережний вилов. У 2017 році у п'ятимильній прибережній частині українські рибалки виловили 1,4 тис. тонн водних біоресурсів - 2,7% від усього вилову в Азовському морі. Тому може бути завдано дуже серйозний удар по рибній галузі. Як бути рибалкам? Які правила діятимуть в Азовському морі? Чи безпечний буде промисел риби? Що робити в подальшому з українськими промисловими суднами?

Учасники «круглого столу»   обговорять ситуацію, що склалася,  і шляхи виходу з неї задля права на безпечний промисел  вітчизняних рибалок.

Під час заходу будуть розроблені рекомендації рибалкам, після чого буде видано  пам'ятку «10 перших кроків, якщо ви зіткнулись з піратством». Також буде конкретизовано питання стосовно долі рибного промислу в Азовському морі.

Довідково.  В Азовському морі досі не встановлено чіткого державного кордону. Для ведення і регулювання промислу в Азовському морі створена спільна українсько-російська комісія. Вона визначає ліміти на вилов риби, проведення наукових виловів, а також  регулює взаємодію сторін щодо боротьби з незаконним виловом риби.

22 лютого між Україною і Росією були укладені домовленості з рибальства в Азовському морі на 2018 рік,  згідно з якими, обидві країни визначили такі загальні ліміти видобутку: хамси азовської - 55 тис. тонн, тюльки - 70 тис. тонн, камбали калкан - 11 тис. тонн, азовського бичка - 25,2 тис. тонн. Ліміт вилову був встановлений і на судака (10 тонн), на піленгаса (240 тонн), на оселедця (400 тонн), а також на інші види риб (875 тонн). Ліміт на вилов піленгаса був розділений порівну між РФ і Україною, на бичків - 15 тис. тонн для України і 10 тис. тонн для Росії.  Понад  60% загального ліміту відійшли Україні.

Підсумкові матеріали:

Українські рибалки стурбовані безпекою рибного промислу в Азовському морі

Українські рибалки просять державної підтримки, аби зберегти рибний промисел в Азовському морі.

Про це у п'ятницю в Укрінформі під час круглого столу “Яке майбутнє у вітчизняного рибного промислу на Азовському морі” сказав голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Рибацька спільнота висловлює занепокоєння напруженою обстановкою, що склалася в Азовському морі та в районі Керченської протоки, де відбувається основний вилов азовської хамси, і турбується про долю рибного промислу в цьому регіоні", - сказав Чистяков.

Він додав, що рибалки хочуть в будь-якій точці Азовського моря відчувати себе захищеними, тож просять державні органи про створення системи допомоги і захисту в разі виникнення екстремальних ситуацій.

У 2017 році в басейні Азовського моря українськими рибалками було виловлено 37,5 тис. тонн риби. За видами риби це хамса, тюлька та бичок. 

Цьогорічний промисел риби на Азові розпочався 15 серпня, у ньому беруть участь близько 40 риболовецьких суден.  

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-