Здоров'я українців сьогодні і завтра. Думки експертів

Здоров'я українців сьогодні і завтра. Думки експертів

Укрінформ
18 вересня  14:00 -  «Здоров'я українців сьогодні і завтра - думка експертів

Організатор: Укрінформ, Громадська платформа «Українська медична експертна спільнота».

До участі запрошені: представники українських та міжнародних експертних кіл.

Коротко. Захід має на меті узгодити позицію учасників "круглого столу" щодо державної політики  охорони здоров'я та її цілей, механізмів управління змінами задля  побудови національної системи охорони здоров'я; визначити принципи експертної роботи в галузі охорони здоров'я; узгодити  подальші кроки експертів з метою підвищення впливу  медичних експертних кіл на державну політику в охороні здоров'я України сьогодні і завтра.  

Питання до обговорення:

Особливості сьогодення щодо формування державної політики охорони здоров'я та основних викликів для здоров'я українців і перспектив нації.

Можливості щодо збільшення впливу експертної думки на:

-громадську думку;

-думку медичних професійних спільнот і окремих медичних працівників;

-думку міжнародної, у тому числі фахової  спільноти.

Можливості співпраці експертних кіл в галузі політики охорони здоров'я.

За підсумками «круглого столу» буде прийнято резолюцію.

Підсумкові матеріали:

Україна потребує ефективної національної політики у сфері охорони здоров’я - експерти

Україна потребує ефективної національної політики у сфері охорони здоров’я.

Про це під час круглого столу в Укрінформі заявив представник Всеукраїнського лікарського товариства Костянтин Надутий.

“Перспективи держави Україна та української нації залежать від зміцнення та розвитку національної економіки, а це неможливо забезпечити без втілення ефективної національної політики охорони здоров’я. Ефективність політики охорони здоров’я має опиратися на співставлення результатів змін у всіх секторах економіки. Це стосується скерування сектору охорони здоров'я на досягнення чітко визначених цілей. Сьогодні відбуваються колосальні реформи. Але вони відбуваються за відсутності мети. Це — стрімкий броунівський рух”, - зауважив Надутий.

Він підкреслив, що ефективність політики охорони здоров’я має спиратися на порівняння результатів змін у всіх секторах економіки.

“Хто сказав, що ця медична реформа забезпечить тривале життя, або вказав на інші орієнтири? Держава достатньо коштів не дає, цілі не поставлено, а зміни відбуваються - і ми маємо “броунівський рух”. Це — колосальний ризик”, - зазначив Надутий.

У свою чергу представник Київського відділення ГО “Українська асоціація сприяння охороні здоров'я населення” Святослав Ханенко зазначив, що в Україні відсутній офіційний документ, що засвідчує Національну стратегію охорони здоров’я.

“ВООЗ наголошує у своїх документах на тому, що Національна стратегія охорони здоров’я має базуватися на попередніх показниках моніторингу. Це треба зробити. Ми цього не уникнемо. ВООЗ говорить чітко як це робиться. Зокрема і як формувати цю стратегію. Тут роль громадських лідерів є визначальною. Необхідно розширювати формат учасників. Ми зосереджені переважно на медичній спільноті. А треба відповісти на запитання — хто замовник медичної реформи”, - сказав Ханенко.

За його словами, метою сфери охорони здоров’я є розвиток трудового та воєнного потенціалу.

“В Україні практично відсутні асоційовані об’єднання і лікарів, і менеджерів охорони здоров’я, і роботодавців в охороні здоров’я. На часі формування лідерських команд у всіх основних компонентах охорони здоров’я. Ми почали цю роботу”, - зазначив Ханенко.

На його переконання, українська медична наука має бути на паритетних умовах поєднана з українською медичною освітою.

“Це один із ключових механізмів, інструментів для формування наукового обгрунтування трансформації системи охорони здоров’я. Без наукового обгрунтування створення ефективної системи безперспективне. На всі подібні виклики має реагувати громадське середовище, має сказати своє професійне науково обгрунтоване слово”, - сказав Ханенко.

За його словами, є проблеми з медичними ресурсами, і вони поглиблюються.

“Потрібні надзвичайні заходи, щоб виправити ситуацію. Є значні проблеми з відтоком найкращих молодих кадрів, руйнується медична освіта та наука. Це ті факти, на які слід реагувати жорстко і негайно. За відсутності стратегії охорони здоров'я відсутня система управління. Немає ресурсної бази для управління”, - наголосив Ханенко.

Він підкреслив, що в сучасному світі інформаційних технологій електронна охорона здоров’я має стати стрижнем і ядром цих процесів.

“Те, що Національна служба здоров’я, маючи мільярди, не запроваджує цей процес, це неспроможність виконувати завдання, що ставилися перед цією службою. Ті підходи, які декларуються, не відповідають класиці міжнародних вимог”, - сказав Ханенко.

Резолюція, прийнята після засідання «круглого столу»

Учасники круглого столу «Здоров’я українців сьогодні і завтра – думка експертів», обговоривши актуальний стан державної політики охорони здоров’я в Україні, дійшли  згоди, що перспективи держави Україна та української нації прямо залежать від зміцнення й розвитку національної економіки. Такого результату неможливо забезпечити без втілення  ефективної національної політики охорони здоров’я.

У свою чергу ефективність політики охорони здоров’я повинна спиратися на зіставлення результатів змін у всіх секторах економіки. Основою стратегічного планування змін має бути науковий аналіз даних моніторингу СОЗ та встановлення індикаторів, релевантних для досягнення чітко визначених мети і цілей цілісної політики охорони здоров’я.

Такий підхід відповідає проголошеній ВООЗ політиці «Здоров’я для всіх у 21 столітті».

Метою охорони здоров’я і державної політики в цілому має бути поліпшення здоров’я населення.

Цілями державної політики в охороні здоров’я є:

збільшення тривалості здорового життя;

забезпечення рівності та справедливості у доступі до послуг з охорони здоров’я;

забезпечення чутливості до потреб громадян в охороні здоров’я.

Учасники "круглого столу" констатують, що інформаційний простір, а також новітнє законодавство України наповнені ідеями щодо побудови і функціонування економіки загалом та системи охорони здоров’я з її елементами зокрема, які не враховують вказану мету і цілі та не орієнтуються на їх досягнення.  Внаслідок цього частина політиків дезорієнтована та не може формувати впевнені рішення щодо охорони здоров’я і часто навіть уникає обговорення цієї надскладної і чутливої теми.

Частина політикуму, навпаки, активно прагне від експертів формування висновків і рекомендацій «під бізнес-інтереси» навіть всупереч науковим даним, рекомендаціям міжнародних організацій, таких як ВООЗ і ООН, а також національним інтересам України.

З огляду на зазначене  учасники круглого столу вважають, що впевнені рішення політиків і управлінців в інтересах держави Україна і української нації мають спиратися на експертну думку, яка сформована з дотриманням таких принципів: 

орієнтації на мету і цілі охорони здоров’я;

адекватності методів експертної оцінки;

об’єктивності доказовості та визнання конфліктів інтересів;

компетентності;

дотримання професійної етики.

Дієвість та впливовість експертної думки забезпечуватиметься дотриманням вказаних принципів та постійним процесом діалогу експертних спільнот.       

Учасники заходу:

- звертають увагу українських політиків на те, що Верховною Радою України на сьогодні не реалізоване завдання щодо визначення мети державної політики охорони здоров`я, окреслене у статті 13 Основ законодавства України про охорону здоров’я, та підтримали ідею внесення на розгляд українського парламенту законопроекту «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо управління змінами в охороні здоров’я» (текст законопроекту додається).

- пропонують вивчити питання щодо застосування сучасного інструменту Government Relations з метою вибудовування довгострокової, комфортної, передбачуваної системи відносин органами влади та іншими стейкхолдерами задля реалізації розробленої Стратегії.

- вважають за доцільне провести у жовтні-листопаді 2019 р. ІІ-й Національний Форум Охорони Здоров’я, на якому, зокрема, в широкому колі медичних професійних та громадських, у т.ч. пацієнтських, спільнот обговорити актуальні питання державної політики охорони здоров’я та звертаються до органів державної влади, організацій роботодавців, профспілок та організацій громадянського суспільства, міжнародних організацій, у т.ч. Європейської спільноти,  з пропозицією долучитися до проведення вказаного заходу;

наголошують на надзвичайній актуальності формування лідерських команд на засадах професійної компетентності для впровадження необхідних змін в охороні здоров’я.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-