Аграрний сектор України. Впровадження системи НАССР

Аграрний сектор України. Впровадження системи НАССР

1146
Ukrinform
13 вересня 10.00 - Впровадження системи НАССР в аграрному секторі України

Організатор: компанія ВAKER TILLY.

Учасники: Тарас Висоцький - генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу»; Ольга Трофімцева - заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції; Вадим Турянчик - радник президента УЗА з питань харчової та кормової безпеки; Вадим Мосійчук - голова Державного агентства резерву України;  Оксана Новохатня - начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби; Олександр Баськов - старший фахівець з питань сталого розвитку Baker Tilly; Наталія Дресвянникова – директор «Агроксі Україна».

До участі запрошені:  представники державних органів, зокрема регуляторних, та бізнесу.

Коротко. Починаючи з 20 вересня 2018 року Держпродспоживслужба як основний регулятор здійснюватиме державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках. Впровадження системи аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), дає змогу ідентифікувати, оцінити та контролювати небезпечні чинники, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Питання до обговорення:

головні принципи системи HACCP;

галузі впровадження HACCP;

переваги впровадження системи безпечності харчових продуктів для елеваторів в Україні;

труднощі при реалізації та впровадженні системи;

специфіка впровадження HACCP на підприємствах малого та середнього бізнесу;

наявність на підприємстві HACCP - «вхідний квіток» на іноземні ринки;

головні витрати, які пов'язані з упровадженням системи.

Підсумкові матеріали:

Другий етап переходу на систему НАССР в Україні завершується 20 вересня - Трофімцева

З 20 вересня 2018 року в Україні завершується другий етап переходу на нову систему контролю за безпечністю харчових продуктів - НАССР. Сьогодні вже 426 підприємств в Україні працюють відповідно до вимог НАССР.

Про це під час круглого столу в Укрінформі розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

“Система НАССР поступово, але впроваджується на наших виробничих потужностях. Ми бачимо непоганий прогрес на підприємствах — це на сьогоднішній день - 426 підприємств, які вже впровадили систему НАССР. Ще 143 підприємства знаходяться якраз в процесі розробки або її впровадження”, - зазначила Трофімцева.

 За її словами, держава в цій сфері здійснює моніторинг, аудит та контроль процесів на виробництві. Контроль за впровадженням системи НАССР покладено на Держспоживслужбу.

Покарання для злісних порушників передбачено доволі високе — штраф у 30 мінімальних зарплат для юридичних осіб, та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб, аж до закриття підприємства. При цьому заступник міністра запевнила, що сертифікація НАССР, яку сьогодні активно пропонують як послугу в інтернеті зовсім не обов’язкова, головне дотримуватися гігієнічних вимог системи НАССР на всіх етапах виробництва, які виробники цілком успішно можуть впровадити самі.

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

До 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса - тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження.

Наразі, до 20 вересня 2018 року завершується другий етап переходу на систему НАССР - для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, приміром, кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.

До 20 вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити і на малих виробництвах.

Підприємства, які експортували свою продукцію у Євросоюз, перейшли на систему НАССР задовго до того, як закон вступив у дію. 

Аудит системи НАССР не передбачає штрафних санкцій — Держпродспоживслужба

Український виробник може звернутися до аудитора Держпродспоживслужби по допомогу у впровадженні системи НАССР на своєму підприємстві. Висновок аудитора НАССР допоможе усунути недоліки і не передбачає штрафних санкцій. 

Про це під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Впровадження системи НАССР в аграрному секторі України" розповіла Оксана Новохатня - начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби.

“Аудит не передбачає штрафних санкцій. Оператор ринку може звернутися з листом до територіального органу Держпродспоживслужби з метою проведення аудиту. Інспектор допоможе знайти слабкі місця. Допомогти впровадити цю систему”, - сказала Оксана Новохатня.

Вона зазначила, що інспектор, звісно, перевіряє на відповідність вимогам системи НАССР де що зроблено. Але може звернути увагу на ті пункти, які не помічають працівники підприємства просто в силу звички. Тож до аудиторів НАССР варто ставитися як до помічників у впровадженні системи на підприємстві. 

“Коли інспектор приходить з контролюючою функцією, відповідно до плану перевірок, то невпровадження системи НАССР тягне за собою штрафні санкції. На сьогоднішній день - це немаленькі штрафи”, - зазначила Новохатня. 

Вона наголосила, що запровадження і виконання вимог системи НАССР на виробництві харчових продуктів є обов’язковим. 

Раніше Укрінформ повідомляв, що для юридичних осіб штраф за недотримання вимог системи НАССР становить 30 мінімальних зарплат, та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб. 

Розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» набув чинності 20 вересня 2016 року. Відповідно до закону українські виробники харчової продукції протягом 3 років мали перейти на систему керування безпекою НАССР.

20 вересня 2018 завершується другий етап переходу на систему НАССР для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження.

Третій етап завершиться впровадженням НАССР на малих виробництвах 20 вересня 2019 року. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-
*/ ?>