Презентація Всеукраїнського флешмобу на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля

Презентація Всеукраїнського флешмобу на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля

Укрінформ
3 вересня 13:00 - Презентація Всеукраїнського флешмобу на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля

Організатори: ГО «Спільна перемога»; Міністерство інформаційної політики України; Міністерство молоді та спорту України; ІА Укрінформ; «Радіо Свобода».

Учасники: Римма Зюбіна - актриса театру та кіно;  Ахтем Сеїтаблаєв - кінорежисер;  Володимир Бульба - радник міністра молоді та спорту  України, співзасновник ГО «Спільна перемога»;  Анастасія Смєхова - головний редактор журналу «Українська мить»;  Валерія Іваненко - громадська діячка, засновниця Міжнародного Слов'янського Каналу;  Микола Подрезан - екстремальний мандрівник, керівник Міжнародного БФ «ІП-Фонд»;  Іван Яремчук - екс-гравець ФК «Динамо» Київ;  Ольга Лящук - найсильніша жінка планети - 2014;  Валентин Щербачов - заслужений журналіст України, засновник Національного Реєстру Рекордів України;  Лідія Фесенко - президент Всеукраїнської асоціації студентства;  Олександра Гуменна - декан факультету економічних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Наталія Павловська - народна артистка України;  Лариса Драгунова - президент БФ «Духовний культурний фонд «Майбутнє нащадків»;  Максим Коробка - президент Першої Української Сувенірної Компанії; Олександр Соколинський - співзасновник ГО «Спільна перемога», модератор; Олександра Матвійчук - ініціаторка глобальної акції #SaveOlegSentsov.

Коротко. Учасники заходу анонсують початок Всеукраїнського флешмобу із закликом - підписати петицію на сайті Білого Дому в підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля, представлять покроковий механізм підписання петиції та оголосять умови флешмобу, до якого може долучитись кожен.

Також  за підтримки «Радіо Свобода», будуть продемонстровані перші ролики, записані відомими українцями. Зокрема, звернення Римми Зюбіної, Олесі Жураківської та Володимира Зеленського.

Європейський парламент вже звернувся до Володимира Путіна з проханням негайно звільнити Олега Сенцова та інших українських бранців. Для того, щоб  на захист незаконно засуджених українців виступила офіційна Америка, петиція на сайті Білого Дому повинна зібрати ще 67 тисяч підписів до 8 вересня.

Довідково. Український режисер Олег Сенцов був засуджений до 20 років у російській в'язниці за фальшивими звинуваченнями в тероризмі. Три місяці тому він почав голодування, вимагаючи звільнення усіх українських політв'язнів в Росії. Нині стан здоров'я режисера близький до критичного. 3 вересня минає 113 день голодування Олега Сенцова.

Підсумкові матеріали:

В Україні запускають флешмоб із закликом підписати петицію на підтримку Сенцова та інших бранців Кремля

Українські кіномитці, спортсмени, журналісти, науковці, студенти, представники державних органів та громадські активісти запускають Всеукраїнський флешмоб із закликом підписати петицію на сайті Білого дому на підтримку Олега Сенцова та інших бранців Кремля.

Презентація запуску флешмобу відбулася в Укрінформі.

Як зазначила ініціаторка глобальної акції # Save Oleg Sentsov Олександра Матвійчук, невідомо, який саме учасник цієї акції ініціював петицію. За її словами, логіка петиції в тому, «щоб показати міжнародним партнерам, що звільнення Олега Сенцова і всіх інших політичних в'язнів це питання не тільки України, це питання всього демократичного світу».

«Ми знаходимося в Укрінформі, на будівлі якого висить банер Сущенка, одного із політичних в'язнів, трішки нижче -  банер Олега Сенцова, але наша солідарність зараз вимірюється калькулятором. У нас є 5 днів, у нас є близько 70 тисяч підписів, які потрібно зібрати, і щоб гарантовано їх зібрати, ми маємо кожен день давати 14 тисяч підписів, а це значить, що просто підписати петицію недостатньо», - зазначила Матвійчук, наголошуючи, що необхідно ще вислати посилання на петицію знайомим, написати про це на Facebook, подумати над тим, що можна ще зробити, аби зібрати необхідні 14 тисяч підписів щоденно.

За її словами, підписання петиції -  це тест українців на те, що вони самі роблять для того, аби звільнити бранців Кремля.

Як зазначила актриса театру та кіно Римма Зюбіна, після 100 днів голодування Олега Сенцова відчувається у суспільстві спад інтересу до цієї теми, тому суспільству треба завжди давати поштовхи до дій.

«Ми можемо впливати і ми не можемо мовчати, якщо маємо можливість  вплинути на ситуацію... У нас залишається 5 днів, бо 8 вересня закінчується збір цих підписів. І якщо наші артисти, наші співаки, наші спортсмени збирають величезні зали з сотнями тисяч українців, то невже ми не можемо зібрати 100 тисяч підписів для того, щоб показати перш за все всьому світу, що ми небайдужі до долі Олега Сенцова?», -  зауважила Зюбіна.

За її словами, нині під петицією є 33 тисячі підписів із 100 тисяч необхідних.

«Закликаю всіх небайдужих, всіх, хто вважає себе причетними до історії творення незалежної України,  не бути байдужими», - закликала актриса.

Вона додала, що сама вже записала ролик-звернення підписати петицію, і закликала зробити те саме кожного українця.

Як розповіла Матвійчук, підписання петиції займе не більше 10 секунд. Для цього треба зайти на сайт Білого дому, клікнути на розділ «Петиції», підписати петицію та підтвердити через електронну пошту свій підпис.

Петицію можна підписати за посиланням (https://petitions.whitehouse.gov/petition/save-oleg-sentsov).

 Як повідомлялося, всього в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Сеітаблаєв закликав українців підписати петицію за звільнення Сенцова на сайті Білого Дому

Відомий кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв закликав українців активізуватися і чимшвидше підписати петицію на підтримку Олега Сенцова на сайті Білого Дому.

Ця процедура потребує всього 10 секунд часу, сказав він під час презентації Всеукраїнського флешмобу на підтримку Сенцова та інших бранців Кремля, що відбулася в Укрінформі.

"Потрібно, щоб Олег Сенцов повернувся, живим, здоровим, щоб сів у режисерське крісло. Щоб повернулися всі бранці Кремля. Але насамперед це необхідно кожному з нас. Якщо ми вважаємо себе людьми, якщо вважаємо, що зміни починаються з себе, то ми повинні робити хоча б маленькі кроки. Термін даного кроку - 10 секунд задля того, щоб сказати про себе: я роблю принаймні те, що не потребує мого життя, не потребує голодування, не потребує поїздки на фронт. Це просто зайти на сайт і просто підписатися. Я закликаю всіх: не будьте байдужими до життя людей, які своїм прикладом роблять все для того, щоб ми могли пити свою каву, знімати кіно, грати в театрі... Всього 10 секунд заради людей, які роблять це можливим!" - наголосив Сеітаблаєв.

Як зазначила актриса театру та кіно Римма Зюбіна, після 100 днів голодування Олега Сенцова в суспільстві відчувається спад уваги до цієї теми, тож флешмоб має на меті дати українцям поштовх.

"У нас залишається 5 днів, бо 8 вересня закінчується збір підписів... Невже ми не можемо зібрати 100 тисяч підписів (щоб Білий дім розглянув петицію про звільнення Олега Сенцова - ред.), щоб показати всьому світові, що ми не байдужі до долі Олега Сенцова?! Ми запускаємо флешмоб, бо дуже багато наших людей не знають, як це зробити. Ми всі відповідальні за те, що з ним станеться. Дивитися, як людина помирає, і нічого не робити - неприпустимо!" - сказала Зюбіна, уточнивши, що  на сьогодні зібрано 33 тисячі підписів,

Відомий екстремальний мандрівник, керівник Міжнародного БФ "ІП-Фонд" Микола Подрезан запевнив, що українці за кордоном активно підтримують боротьбу за звільнення  Сенцова.

"Ми повинні показати, що українці в Україні співчувають нашим бранцям не менше, ніж українці з американським, канадським, австралійським, південноафриканським чи іншим паспортами!" - закликав Подрезан.

 А знаменитий футболіст - колишній-гравець ФК "Динамо" Київ Іван Яремчук висловив сподівання, що спортсмени і численні шанувальники футболу підтримають цю акцію.

"Хочеться, щоб наші хлопці вийшли на свободу, побачили свої сім'ї, повернулися на роботу і займалися своєю улюбленою справою", - зазначив він.

Учасники презентації поінформували, що для заповнення петиції необхідно тільки вказати своє ім'я, прізвище та електронну адресу - це справді 10 секунд часу.

Адреса петиції розміщена на Facebook, на сторінці кампанії #SaveOlegSentsov (https://www.facebook.com/search/str/saveolegsentsov/keywords_search).

Підписати петицію можна за прямим посиланням: https://petitions.whitehouse.gov/petition/save-oleg-sentsov

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-