Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства

Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства

Укрінформ
21 серпня 11:00 - Україна-США: Чому можемо говорити про новий рівень партнерства

Організатор: Укрінформ.

Модератор: Олександр Харченко - генеральний директор ІА «Укрінформ».

Спікер: Валерій Чалий - Надзвичайний та Повноважний Посол України в США.

Коротко. Про останні досягнення і пріоритети на найближче майбутнє стратегічного партнерства Україна-США

Питання до обговорення.

Які головні здобутки українсько-американських відносин за півтора роки адміністрації Трампа?

Які перспективи українсько-американських  взаємовідносин?

Підсумкові матеріали:

Посол України у США закликає співвітчизників підтримати петицію на сторінці адміністрації Трампа із закликом врятувати Сенцова

Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Валерій Чалий закликає співвітчизників підтримати на сторінці адміністрації президента США Дональда Трампа петицію із закликом порятунку українського політв'язня Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів.

Про це сказав Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

"Позиція США дуже чітка (Росія повинна відпустити Сенцова негайно - ред.). Очевидно, що й та петиція, яка є на сайті Білого дому... це буде додатковий сигнал народу, і позиція аполітична. Я думаю, що саме позиція США має бути тут вирішальною. Сполучені Штати мають вплив, вони допомагають Україні. І думаю, ще один важливий момент у тому, що ніколи Україна не була настільки під увагою США - і конгресу, і виконавчої влади”, - сказав Чалив.

Він також звернувся до українців, щоб вони підтримали цю петицію, "потрібно 100 тисяч голосів підтримки до вересня".

Він нагадав про те, що Президент України Петро Порошенко постійно порушує питання щодо звільнення українських політичних в'язнів, які перебувають незаконно в РФ. Так, він особисто обговорював цю тему з президентом Трампом у Брюсселі, з керівником департаменту зовнішньої політики США Майком Помпео.

“Ми звертаємося до наших міжнародних партнерів по звільненню наших полонених, політичних заручників. Я можу вам сказати, от зараз проходить акцій на підтримку звільнення Олега Сенцова, Романа Сущенка та всіх  незаконно затриманих у Росії. Так от, буквально зараз готується звернення великої групи ініціаторів до державного департаменту адміністрації президента Трампа для того, щоб не просто підсилити тиск, а поставити дуже жорстку та чітку позицію, бо 100 днів сьогодні голодує Олег, і всі розуміють, що це критичний момент. Підтримка є, і США постійно її здійснюють”, - запевнив Посол.

Як повідомлялося, Сенцова засудили в РФ до 20 років колонії за сфабрикованими обвинуваченнями в організації терактів у Криму. 14 травня він оголосив голодування, вимагаючи від Кремля звільнити всіх українських політв'язнів.

8 серпня його сестра Наталя Каплан повідомила, що стан здоров'я режисера катастрофічний. 14 серпня Сенцов розповів російській правозахисниці Зої Свєтовій, що його стан "передкритичний".

Загалом у Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Україна і США співпрацюють у напрямку протидії втручання у президентські вибори - Чалий

Україна і Сполучені Штати Америки співпрацюють у напрямку протидії втручання у президентські вибори. 

Про це повідомив під час прес-конференції в Укрінформі Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

"Ми зараз працюємо над кількома напрямками взаємодії. Це кібердіалог між держдепартаментом і нашими органами влади, який розпочався минулого року. Це платформа, яку посольство запровадило на експертному і науковому рівні. І це третій рівень по сфері спеціальних відомств", - сказав він.

Посол уточнив, що така співпраця має на меті завадити втручанню в українські президентські вибори інших країн, зокрема Росії.

Відповідаючи на запитання, чи підтримуватимуть США якогось конкретного кандидата в президенти, Чалий відповів, що персональної підтримки не буде, оскільки це означатиме втручання у внутрішній процес.

"США не будуть підтримувати когось конкретного на виборах президента України. США будуть допомагати нам у протидії втручання у вибори, бо загроза дуже серйозна. Причому це не лише кібератаки. Це просто пряме втручання у вибори, яке може бути", - сказав посол. 

Водночас Чалий зазначив, що американці "залідеризуються з тими, хто збереже євроатлантичний курс".

"Є політики, які заявляють про корекцію зовнішньоекономічного курсу. Я думаю, такі люди не будуть користуватися підтримкою США", - вважає він.

Як відомо, чергові вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року.

Конгрес США вже цього року може визнати Голодомор геноцидом - посол Чалий

Конгрес США у 2018 році може ухвалити резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в США Валерій Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

“Два рази була спроба в Америці в Конгресі прийняти резолюцію щодо визнання Голодомору 1932-33 років в Україні актом геноциду. Це не вдавалось... Ми пішли іншим шляхом - ми пішли від народу. Після моїх листів губернаторам, зустрічей у різних штатах, у нас тепер кожен місяць штат приєднується до цієї ініціативи (зараз уже 23 штати). І зараз, коли це виходить у Конгрес, - це вже величезна підтримка американського народу. Тому я сподіваюсь, що ми на правильному шляху, і сподіваюсь, у цьому році така резолюція буде прийнята Конгресом. Ми працюємо над  цим”, — наголосив Чалий.

Водночас він зауважив, що є намагання третьої сторони завадити цьому процесу.

Як відомо, цього року в Україні вшановуватимуть 85-ту річницю Голодомору 1932-1933 років.

Текст угоди про передачу Україні американських катерів Island напрацьовується - Чалий

Експерти нині напрацьовують текст угоди про передачу Україні Сполученими Штатами Америки двох патрульних катерів класу Island.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в США Валерій Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

"Зараз якраз експертні групи працюють над підготовкою відповідної угоди про передачу катерів. І я сподіваються, що ми завершимо успішно цей процес", - сказав дипломат.

Він наголосив, що ці катери підсилять наші спроможності у Чорноморському басейні. "Звісно, ситуація складна, Росія нарощує свій тиск, і нам потрібно терміново і свої виробляти, і отримувати додаткові можливості”, - зауважив посол.

Як повідомлялося, згідно з попередніми домовленостями передбачена безкоштовна передача Україні двох катерів берегової охорони класу Island, але підготовку, дообладнання і транспортування їх буде здійснено коштом українського бюджету.

Патрульні катери класу «Айленд» (англ. "Island" - Острів) - це клас швидкохідних патрульних катерів для Берегової охорони США, призначений для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій у прибережних водах. Вони мають двовальну дизельну енергетичну установку потужністю 5,280 к.с. (3,940 кВт), яка забезпечує швидкість до 29,5 уз (54,6 км/г). Довжина корпусу катера - 33,53 м, ширина - 6,4 м, осадка - 2 м, водотоннажність - 165 тонн.

Особовий склад катера - до 18 моряків, в тому числі 3 офіцери. На озброєнні катера - 25-мм автоматична артилерійська установка Mk 38 Mod 0 Bushmaster і два 12,7 мм кулемети М2НВ.

Відносини між Україною та США уперше вийшли на рівень стратегічного партнерства - Посол України в США Чалий

Вперше відносини між Україною та США вийшли на рівень стратегічного партнерства.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Валерій Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

“Україна вперше за всі роки взаємодії зі Сполученими Штатами Америки виходить на рівень стратегічного партнерства, принаймні у сфері безпеки та оборони. Я маю право про це говорити, бо точно знаю, які базові принципи цього, які мають бути стратегічні цілі, яких країни не можуть досягти один без одного, і спільні цінності”, - сказав Чалий

За його словами, після атаки Росії у відносинах України та США з'явився цей напрямок, якого досі не було. І ознаками цього є кілька моментів - новий рівень взаємодії, який є в сфері безпеки та оборони, надання протитанкової техніки та іншої зброї. Крім того, США готова надавати нам допомогу - тут є довіра, якої не було свого часу, а також висока оцінка боротьби з корупцією у цій сфері.

Посол України в США вбачає у візиті Болтона в Україну хороший знак і символ підтримки

Посол України в Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий називає візит радника президента США з питань нацбезпеки Джона Болтона в Україну хорошим знаком та символом підтримки.

Про це він сказав на брифінгу в Укрінформі щодо стратегічної співпраці між державами.

«Мене розкритикували, що це не президент США Дональд Трамп. Але повірте, що президент США дуже зайнятий зараз виборчим процесом, багатьма питаннями,  тому я думаю, його уповноважений представник - абсолютно достойний рівень, і це символ, символ підтримки. І те, що заяви йдуть якісь критичні - думаю, якраз проросійські сили це відчувають, що є така підтримка, є такий символ і є практична взаємодія. Я вважаю, що це дуже хороший знак. Знак у тому, що Америка показує і Росії, і всьому світу: ми тут, ми будемо підтримувати Україну, ми бачимо ваших воїнів, ми бачимо, скільки ви віддаєте життів за нашу спільну безпеку, і ми з вами. От так я сприймаю цей візит радника нацбезпеки», - розповів Чалий, коментуючи візит Болтона в Україну.

Він повідомив, що йому відомо про суть зустрічі президентів України та США в Брюсселі.

«Дехто з експертів України навіть поставив під сумнів цю зустріч, мені навіть смішно стало. Але я знаю суть цієї зустрічі, ми вже опрацювали ті питання, які президенти підняли, були направлені відповідні листи. І зараз я вам скажу, що привіз назад ці листи і ми з Президентом будемо обговорювати дуже конкретні питання», - наголосив Чалий.

Посол України в США також розповів, що Болтон під час свого візиту проведе зустрічі з Президентом України, прем'єр-міністром, міністрами закордонних справ та оборони.

«Я сподіваюся...  Я, як посол, обережний, але ми запросили уповноваженого представника президента США взяти участь у параді (до Дня Незалежності - ред.). Там будуть американські підрозділи, що для мене важливо також. Це будуть американські воїни з нашими разом пліч-о-пліч, як це було минулого року за участю міністра оборони», -  зазначив Чалий.

Як повідомлялося, радник президента США з питань нацбезпеки Джон Болтон планує відвідати Україну з візитом у межах свого турне до Європи та Близького Сходу.

Як уточнив раніше посол України в США Валерій Чалий, планується, що радник президента Сполучених Штатів з питань нацбезпеки візьме участь у параді з нагоди Дня незалежності України 24 серпня в Києві.

Американці й українці по-різному сприймають корупцію — Чалий

Сприйняття корупції американцями і українцями відрізняється тим, що у США дивляться більше на місцеву владу і місцевих представників у центральній владі, а українці — навпаки, на вищу державну владу.

Про це розповів надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

“У нас якесь дивне сприйняття (корупції — ред.), відрізняється від американців. Американці говорять про корупцію, у них ця корупція також існує, але рівень її інший і реагування інше. Вони (американці — ред.) говорять про корупцію свого конгресмена, своїх органів місцевої влади, а у нас сконцентрувалися чомусь на верхівці”, - зазначив посол.

Водночас він зауважив, що запитання, які ставилися йому рік тому в контексті боротьби з корупцією в Україні і які гальмували співпрацю зі США, уже зняті. Зокрема, Чалий нагадав, що цього року було ухвалено закон про антикорупційний суд та національну безпеку, відкрили йому можливість для подальшої роботи.

Суд над Манафортом у штаті Вірджинія не вплине на відносини України та США - посол Чалий

Суд над екс-керівником передвиборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта у федеральному окружному суді Александрії в штаті Вірджинія не матиме негативного впливу на відносини між Україною та США.

Про це сказав Надзвичайний та Повноважний посол України в США Валерій Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

“Скажемо відверто, якщо наші політики не будуть використовувати Вашингтон як майданчик політичний із використанням цієї тематики, то воно ніяк негативно не вплине. А якщо буде бажання і на цьому політтехнологам погратися, я застерігаю, що можете потрапити під дуже серйозну атаку, принаймні засобів масової інформації. Це внутрішня справа США”, - сказав Чалий.

За його словами, у судовому процесі не обговорюється політика, тут йдеться суто про корупційну справу. І коли на засіданнях згадують про Україну, то суддя одразу звертає увагу на те, що це не стосується слухання саме цієї справи.

Як повідомлялося, Пола Манафорта звинувачують у відмиванні грошей, отриманих від колишньої української влади. Він працював політтехнологом екс-президента України Віктора Януковича та отримав за це, за даними Роберта Мюллера, понад 60 мільйонів доларів. Манафорта підозрюють в тому, що він не вказав у своїй податковій декларації частину цих доходів і "відмив" в офшорах 30 мільйонів доларів.

Обвинувачення Манафорту та його колишньому бізнес-партнеру Ріку Гейтсу висунули в жовтні 2017 року. Манафорта також обвинувачують у тому, що він, лобіюючи впродовж кількох років інтереси екс-президента України Януковича та Партії регіонів, не був зареєстрований у США як "іноземний агент".

Чалий пропонуватиме керівництву України купувати техніку у США

Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Валерій Чалий має намір порадити Президенту України та Прем’єр-міністру розглядати можливості купівлі сучасної техніки у США.

Про це  він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

“Американці очікують від нас дороги із двостороннім рухом. Вони готові продовжувати далі військово-технічну допомогу в таких обсягах. До речі, вона не має корупційної складової, бо це обладнання, техніка, контрбатарейні радари, це комунікаційні радіостанції, безпілотники, хамери медичні та інші, великий спектр. Вони готові нам постачати безкоштовно. Але вони мають пояснити платникам податків, що ми також купуємо у них щось. Тому я  пропонуватиму президенту та главі уряду все-таки бачити не тільки Францію з гелікоптерами, а й бачити США. І це принципова позиція”, - сказав Чалий.

Як повідомляв Укрінформ, у липні Україна домовилась про купівлю у Франції 55 вертольотів. Сума угоди - 551 мільйон євро.

На Харківський авіаційний завод заходить американський інвестор - Чалий

На Харківський авіаційний завод заходить крупний американський інвестор.

Про це повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

 "Я не буду казати деталі, але великий інвестор уже заходить на український ринок для спільного виробництва літаків", - сказав він.

На уточнююче запитання посол відповів, що угода передбачає спільне будівництво літаків для третіх країн.

"Я можу сказати, що це Харків. Це відновлення трьох тисяч робочих місць на відповідному заводі в Харкові... Заходить американська компанія, яка спільно вироблятиме літаки для третіх країн", - додав Чалий.

Він також нагадав, що нещодавно ДП "Антонов"  підписав угоду про співпрацю в галузі авіабудування з американською компанією Boeing.

На думку Чалого, державна політика України має бути спрямована на залучення інвесторів у авіаційну галузь. "Я бачу недостатність координації саме з українського боку зараз. Я ставив це питання і буду його ставити на зустрічах з прем'єр-міністром, з представниками уряду, з президентом ми говорили про це. З'являються можливості - ми маємо активно туди заходити, тому що конкуренція на американському ринку величезна, але Україна має тут потенціал", - зазначив посол.

Як відомо,  Харківський авіаційний завод (ХАЗ) — одне з підприємств авіаційної промисловості України — об'єднання декількох заводів, які забезпечують повний цикл робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації вироблених літаків. Підприємство має сертифікати про схвалення виробництва, видані Державіаслужбою України та Авіаційного реєстру Міждержавного авіаційного комітету (АР МАК), а також висновок з організації системи якості Бюро Верітас.

Станом на 2018 рік Харківське державне авіаційне виробниче підприємство має найбільшу в країні заборгованість перед працівниками із заробітної плати.

Україна входить до топ-10 зовнішньополітичних пріоритетів США - посол Чалий

Посол України в Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий вважає, що Україна входить до топ-10 зовнішньополітичних пріоритетів США, а рівень прямої фінансової допомоги нашій країні є одним з набільших.

Про це дипломат заявив на прес-конференції в Укрінформі 21 серпня.

"Я думаю, ми перебуваємо десь у топ-10 уваги США серед пріоритетів у зовнішній політиці. Звичайно, одна з причин - це атака і агресія Росії, це дійсно серйозна причина, але тут є і абсолютно самостійна роль (України - ред.) з баченням на майбутнє", - сказав Чалий.

Він додав, що збереження фокусу цієї уваги на Європі "в умовах, коли є Північна Корея, є Близький Схід, є Іран" - це завдання номер один для посольства і нашої країни в цілому, а другим постійним завданням є збільшення підтримки сектору безпеки й оборони України.

Чалий спростував заяви про те, що США зменшує цю підтримку.

"Я чув заяви політиків і в Києві, і у Вашингтоні, що американці знижують підтримку - не вірте цьому. Дивіться на факти, а факт говорять зворотне. Сьогодні Україна за рівнем прямої фінансової допомоги - а це порядку 620 млн доларів - одна з найбільших по всьому світу", - підкреслив посол.

Він також зазначив, що допомога Україні по лінії Пентагону щороку збільшується: цього року вона становить 200 млн доларів, наступного буде 250 млн.

"Це величезні цифри для американських платників податків. Чому вони так роблять? Не для нас, вони роблять для себе, розуміючи, що Україна  - на передній лінії захисту світового порядку, і вклавши ці кошти платників податків сьогодні, вони не будуть платити в майбутньому мільярди і десятки мільярдів доларів. Це моя позиція. Я її доношу у різних куточках США, і така позиція сприймається", - сказав посол.

Україна разом із США шукає шляхи стримування Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні - посол Чалий

Пошук систем стримування і контролю дій Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні є актуальним питанням сьогоднішньої взаємодії України і США.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі посол України в США Валерій Чалий.

"Американські експерти у політичних заявах, зокрема (екс-заступник міністра оборони США. - ред.) Майкл Карпентер відкритим текстом говорять, що зусиль (по протидії Росії у басейні Азов-Чорне море - ред.) недостатньо, потрібні випереджаючі дії, тому що асиметрія очевидна, бо наш український потенціал непорівнянний з російським стосовно контролю водного простору, а Росія почала діяти досить активно", - сказав Чалий. 

Він розповів, що посольство України в США привертало увагу американських політичних кіл до розвитку ситуації в Азовсько-Чорноморському басейні ще понад рік тому. Зокрема, в рамках платформи "Друзів деокупації Криму" дипломати створили групу по аналізу безпекових загроз у Чорноморському басейні, до якої увійшли колишні військові і політики високого рівня та експерти, які обговорюють варіанти реагування на дії Росії у цьому регіоні.

"Нам треба шукати системи стримування і контролю (Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні. - ред.) , і американці готові нам у цьому допомагати. Тому це актуальне питання сьогоднішньої взаємодії", - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в США Валерій Чалий зазначив, що Вашингтон передасть Україні катери, які підсилять оборонні спроможності в Чорноморському басейні.

Раніше у Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Упродовж останніх місяців Росія затримувала судна, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо введення санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що РФ розглядає Азовсько-Чорноморський регіон як плацдарм для експансії.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-