Подача нової Міждержавної заяви України проти Російської Федерації до ЄСПЛ

Подача нової Міждержавної заяви України проти Російської Федерації до ЄСПЛ

Укрінформ
13 серпня 12:00 - Подача нової Міждержавної заяви України проти Російської Федерації до ЄСПЛ

Організатор: Міністерство юстиції України.

Учасники: Павло Петренко - міністр юстиції України; Іван Ліщина - заступник міністра юстиції,  уповноважений у справах    Європейського суду з прав людини; Дар’я Свиридова - юрист Української Гельсінської спілки з прав людини; Ігор Котелянець - голова ГО «Об'єднання  родичів політв'язнів Кремля» .

Підсумкові матеріали:

Заява України до ЄСПЛ дає нашим партнерам аргумент для запровадження нових санкцій проти РФ - Петренко

Шоста Міждержавна заява проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо українських політв'язнів, яких незаконно утримує Росія, дає аргумент для міжнародних партнерів щодо запровадження додаткових персональних санкцій проти керівництва Росії.

Про це сказав міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Укрінформі.

«Уперше подається юридичний документ українським урядом проти РФ, який описує ці масові порушення прав людини, які допускаються проти українських політв'язнів на території РФ, з конкретними прізвищами причетних до цього російських посадовців, в тому числі і високопосадовців, і це дає для нас зараз аргумент перед нашими міжнародними партнерами щодо введення додаткових санкцій, персональних санкцій проти всього керівництва РФ і причетних до даних політично вмотивованих переслідувань чиновників, які працюють у РФ», - сказав Петренко.

Він зазначив, що це вже шоста міждержавна заява України до ЄСПЛ.

За словами міністра, Мін'юст розраховує на оперативний розгляд поданої Україною заяви та проситиме, щоб ця справа була визначена як пріоритетна.

«І друге: ми будемо звертатися до наших міжнародних партнерів з пропозицією формувати окремий санкційний список за аналогом «списку Магнітського», де буде фактично перелік тих осіб, які причетні до викрадення і позбавлення волі, знущання і катування над українськими громадянами, які є політичними ув'язненими на території РФ», - заявив міністр юстиції.

Він нагадав, що Міждержавна заява проти Російської Федерації до ЄСПЛ щодо українських політв'язнів, яких незаконно утримує Росія, подана у п'ятницю, 10 серпня. У ній описані події стосовно 71 українця, проте перелік є відкритим і буде доповнюватися залежно від кількості зібраних доказів, зауважив Петренко.

«Наша мета - отримання рішення ЄСПЛ, де буде констатовано порушення вказаних норм Конвенції і зобов'язання РФ звільнити українців та повернути їх на територію України», -  наголосив він.

Міністр додав, що в заяві Мін'юст констатує та вимагає від ЄСПЛ зафіксувати масові порушення прав людини щодо катувань, обмеження права на свободу, особисту недоторканість, щодо права на справедливий суд, права на приватне життя, свободи вираження поглядів, зібрань і об'єднань з боку російського режиму проти українських громадян.

Як повідомлялося, в цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-