Діяльність НАБУ за І півріччя 2018 року. Презентація звіту

Діяльність НАБУ за І півріччя 2018 року. Презентація звіту

Укрінформ
10 серпня 11:00 - Презентація звіту про роботу НАБУ у І півріччі 2018 року

Організатор: Національне антикорупційне бюро України.

Спікер: Артем Ситник - директор Національного антикорупційного бюро України.

Коротко.  Артем Ситник поінформує про здобутки Національного  антикорупційного бюро, озвучить статистичні показники щодо кількості кримінальних корупційних проваджень у роботі детективів та прокурорів, суми збитків, завданих внаслідок злочинів, які розслідуються, справи, що розглядаються у суді, кількість підозрюваних та обвинувачених осіб тощо.

Підсумкові матеріали:

НАБУ підготувало проекти підозр у справах, в яких фігурують народні депутати - Ситник

Національне антикорупційне бюро України підготувало проекти підозр у справах, в яких фігурують народні депутати.

Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник під час прес-конференції в Укрінформі.

"Зараз є цікаві напрацювання по деяких справах. Підготовлено проекти підозр у спільній роботі з процесуальними керівниками у тих справах, де фігурують, у тому числі, народні депутати", - сказав він.

Ситник додав, що детективи планують направити справи, у яких фігурують народні депутати, до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з тим, щоб у подальшому "виходити на Верховну Раду". При цьому директор НАБУ не назвав прізвища депутатів, відносно яких підготовлені проекти підозр.

Сума позовів НАБУ становить 6 млрд грн - Ситник

Сума коштів, на повернення яких може розраховувати держава завдяки позовам Національного антикорупційного бюро України, становить 6 млрд грн.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час брифінгу на тему «Презентація звіту про роботу НАБУ у І півріччі 2018 року», що відбувся 10 червня в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Національне антикорупційне бюро веде активну позовну роботу, тому що ті корупційні схеми, які розслідуються, дуже часто пов'язані з укладанням незаконних угод топ-менеджерами державних підприємств. Особливо це стосується державних закупівель. За останнє півріччя винесено 23 рішення за позовами НАБУ на суму майже 1,5 млрд грн. Це створює можливості для того, щоб у подальшому ці кошти повертати на користь держави. На сьогодні сума позовів НАБУ становить 6 млрд грн», - зазначив Ситник.

Водночас він уточнив, що сума позовів у справі ПАТ «Укрнафта» становить 1 млрд грн, і нагадав про тиск, що чинився на суддів, які розглядали ці позови.

«Хотів би окремо відзначити принципову позицію суддів, які виносили ці рішення. Одне з таких рішень стосується підприємства «Укрнафта». Там сума перевищує мільярд гривень і судді Господарського суду, які розглядали цю справу, стикнулися з надзвичайним тиском. Ви знаєте, хто бенефіціар цього підприємств, яка війна йде за нього. Зараз у нас є кримінальне провадження, за яким ми активно рухаємося до завершення. Детективи ініціювали подачу цих позовів. Але тиск на суддів не пройшов - і рішення винесене на користь держави, і зараз воно набуло чинності», - сказав Ситник.

При цьому він висловив сповідання, що під час розгляду позовів у Верховному Суді «проблеми не буде».

НАБУ цьогоріч вже направило 83 запити до інших країн щодо корупційних схем

За перше півріччя 2018 року НАБУ направило 83 запити до інших країн щодо корупційних схем.

Про це сказав директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник на прес-конференції в Укрінформі.

"Цифри говорять про те, що, на жаль, корупція в Україні не має кордонів. Майже немає корупційних схем, які розслідуються НАБУ і які б завершились в Україні. За весь період роботи ми направили 371 запит в інші держави. І за перше півріччя 2018 року ми вже направили 83 таких запити", - зазначив Ситник.

За його словами, НАБУ відчуває спротив Генпрокуратури. Це пов'язано з тим, що НАБУ -  єдиний правоохоронний орган, окрім ГПУ, який має право прямої співпраці з міжнародними колегами.

"І, на жаль, ми тут стикаємось з певним спротивом, але можу сказати що ми його успішно долаємо", - додав директор НАБУ.

Також Ситник, відповідаючи на запитання журналістів, висловив переконання, що антикорупційний суд буде запущений.

"Оптимістично налаштований у цьому напрямку", - сказав Ситник.

Однак він не назвав конкретні терміни.

Углава не повідомляв про зустріч зі Ставицьким у 2015 році під час співбесіди на посаду у НАБУ- Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що упевнений у кожному співробітнику очолюваного ним відомства.

Про це він зазначив, відповідаючи на прес-конференції в Укрінформі на запитання журналістів щодо зустрічі його першого заступника Гізо Углави з фігурантом справи Генпрокуратури і колишнім міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким у 2015 році.

"Я отримую дуже багато інформації стосовно своїх підлеглих, і це є способом дестабілізації колективу зсередини. Я впевнений у кожному з тих людей, які працюють у нас. Якщо хтось із наших людей порушує закон, ми будемо реагувати", - сказав він.

Водночас Ситник зазначив, що Углава не повідомляв йому про свою зустріч зі Ставицьким під час співбесіди перед зайняттям посади першого заступника директора НАБУ.

"Я не можу виключити, що будуть іще якісь фотографії, можливо з 2011 чи 2001 року, чи школи... Звичайно, коли я проводив співбесіду з паном Углавою на зайняття посади першого заступника директора НАБУ, то про цей факт мені не було відомо. Можливо, він ще з кимось зустрічався. Людина достатньо багато прожила на світі і мала статус адвоката. Якщо вірити, що це був період січня-лютого 2015 року, то у той час ми не були знайомі, не було НАБУ і я не був директором", - прокоментував він.

Ситник також вказав, що НАБУ ніколи не проявляло ініціативи забрати в Генпрокуратури на дорозслідування кримінальну справу відносно Ставицького.

"Справа стосовно цієї особи в НАБУ ніколи не перебувала, жодної ініціативи витребувати її до НАБУ не було. Ми вважаємо, що це зона відповідальності Генпрокуратури, і була певна зустріч діючих керівників Генпрокуратури, коли справа була у них", - сказав директор бюро.

Він додав, що Углава є останнім міжнародним експертом, запрошеним в Україну після Революції Гідності, який "ще звідси не поїхав".

"З цією людиною працюю 3,5 роки. Це останній з міжнародних експертів, який був запрошений в Україну у той час, коли навіть не було закону про НАБУ і останній, хто досі займає посаду. На жаль, решта уже здалися і роз'їхалися", - заявив Ситник.

Нещодавно журналісти "Слідства.Інфо" (https://www.slidstvo.info/investigations/zabuta-zustrich-scho-mozhe-pojednuvaty-hizo-uhlavu-z-ministrom-vtikachem/) опублікували розслідування, у якому йшлося, що заступник директора НАБУ Углава на початку 2015 року міг зустрічатися з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким. За інформацією їхніх джерел, зустріч відбулася у січні-лютому 2015 року у Тель-Авіві.

Від своїх джерел "Слідство.Інфо" отримало інформацію, що Углава нібито пропонував Ставицькому домогтися переведення справи екс-міністра з Генпрокуратури до НАБУ і посприяти її позитивному для втікача вирішенню.

НАБУ аналізує свіжу інформацію щодо справи Манафорта - Ситник

Національне антикорупційне бюро України аналізує нову інформацію, пов'язану зі справою стосовно глави президентської кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, який отримав кошти від українських політиків.

Про це сказав директор НАБУ Артем Ситник під час брифінгу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«Матеріали, які журналісти назвали амбарною книгою, на жаль, з'явились у НАБУ після того, як народні депутати і колишні представники СБУ презентували їх публічно. У цих матеріалах фігурувало прізвище Манафорта. В подальшому було багато запитів від засобів масової інформації, був дозвіл детектива, який розслідував на той час цю справу, і НАБУ дало підтвердження тій інформації, що це прізвище фігурує. Хоча ми тоді отримали ці матеріали і, звичайно ж, пріоритетом для нас були чинні чиновники, які підслідні Антикорупційному бюро. В основному там фігурували прізвища екс-чиновників. Манафорт - це не суб'єкт, який підслідний НАБУ і дії, які йому інкримінуються, наскільки я знаю зі ЗМІ, пов'язані з ухиленням від сплати податків, відмиванням коштів, тобто він не був державним чиновником. Але та інформація, яка була зараз оприлюднена, ми про неї раніше не знали. Це свіжа інформація і ми її аналізуємо», - пояснив Ситник.

Як повідомлялося, колишній радник Віктора Януковича, а згодом глава президентської кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт отримав у 2012 році $31 мільйон від українських політиків.

НАБУ вже підготувало позов до адмінсуду щодо оскарження догани Холодницькому - Ситник

Національне антикорупційне бюро України підготувало позов до адміністративного суду, яким оскаржить рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про винесення керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому дисциплінарного покарання у вигляді догани.

Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник під час прес-конференції в Укрінформі.

Ситник нагадав, що в день оголошення рішення КДКП відносно Холодницького він направив до Комісії лист з проханням надати дозвіл на його оскарження. У результаті було отримане роз'яснення, у якому йшлося, що в самому рішенні не було вказано, що цей дозвіл надано, а значить, дозволу на оскарження немає.

Директор НАБУ зауважив, що вважає безперспективним оскарження рішення КДКП відносно Холодницького у Вищій раді правосуддя. Водночас він має намір скористатися своїм правом на оскарження в адмінсуді.

"У будь-якому випадку ми будемо оскаржувати (рішення КДКП -ред.). Цей позов уже майже готовий і найближчим часом буде підписаний", - сказав він.

При цьому Ситник додав, що не впевнений у тому, що адмінсуд відкриє провадження за даним позовом НАБУ.

"Чи відкриє суд провадження? Я не впевнений. Чи буде рішення позитивне? Також не впевнений, але я не буду залишати це все без реакції, коли навіть КДКП визнає всі наведені факти, їх підтверджує, що вони мали місці, що скарга виправдана", - зазначив директор НАБУ

Як повідомлялося, 26 липня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів за результатами розгляду скарг на Холодницького оголосила догану керівнику САП.

Директор НАБУ тоді заявив, що оскаржуватиме цю догану, наполягаючи на звільненні  Холодницького.

Генпрокурор Юрій Луценко і директор НАБУ Ситник 30 березня направили до КДКП скарги на керівника САП про вчинення ним дисциплінарних порушень, у яких просили звільнити Холодницького з посади. У скаргах НАБУ та ГПУ описано п'ять епізодів порушень з боку Холодницького. Зокрема, керівнику САП закидали перешкоджання у розслідуванні ряду кримінальних проваджень НАБУ.

Ситник: Справа Приватбанку - справа найвищої складності

Директор НАБУ Артем Ситник назвав справу Приватбанку справою найвищої складності.

Про це він заявив на прес-конференції в Укрінформі.

«Що стосується справи Приватбанку... Якщо умовно поділити справи на категорії складності, то це справа найвищої складності», - сказав Ситник.

За його словами, у рамках розслідування цієї справи «збираються матеріали, призначаються експертизи, окремим напрямком є міжнародна робота».

«Тому говорити, що там ніхто нічого не робить, це просто не знати, що в цій справі відбувається», - наголосив директор НАБУ.

Також «окремою проблемою», як підкреслив Ситник, є невирішене питання щодо аудиту Приватбанку, який проводився незалежною міжнародною компанією.

«Окремою проблемою є те, що після націоналізації проводився аудит незалежної міжнародної кампанії. Аудитори мали доступ до всієї інформації, в тому числі до кіпрського філіалу. І цей аудит має величезне значення для справи. Поки що цього аудиту в нас немає. Можливо, це пов'язано з тим, що на певному етапі антикорупційною прокуратурою було зареєстровано провадження щодо нібито незаконості цього аудиту, і в подальшому Одеський суд заборонив публікувати результати цього аудиту», - додав він.

Ситник повідомив, що «ця ситуація зараз вирівнялася, САП справу закрила».

«І я сподіваюся, що якраз цей аудит, а в мене є така інформація, що і сам аудит, і додатки, вже готові, якщо він буде переданий в НАБУ, це суттєво пришвидшить це розслідування, хоча воно реально є надскладним», - уточнив Ситник.

Як повідомлялося, ПриватБанк у грудні 2016 року перейшов у державну власність.

Згодом генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька справ, пов'язаних з ПриватБанком.

Зі свого боку екс-співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський подав до суду ряд позовів, направлених проти Кабміну, НБУ та ПриватБанку.

НАБУ розслідує 72 справи щодо е-декларування - Ситник

Національне антикорупційне бюро наразі розслідує 72 кримінальні провадження щодо електронного декларування.

Про це директор НАБУ Артем Ситник заявив на прес-конференції в Укрінформі.

“Щодо справ по е-декларуванню. Зараз всього в провадженні НАБУ 72 такі кримінальні справи, загальна сума незадекларованих доходів, яка встановлена щодо цих справ, складає 769 млн грн. В основному це і народні депутати, і судді, якщо брати по категоріях розслідувань осіб, відносно яких проводиться розслідування”, - сказав Ситник.

За його словами, перші справи цієї категорії вже пішли в суд.

Коментуючи співпрацю з НАЗК, він зазначив, що з 39 запитів, які НАБУ скерувало до НАЗК про проведення повної перевірки е-декларацій, відповіді було отримано лише на 8 запитів.

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-