Донбас у «проекті Україна»: що пропонують політики на виборах?

Донбас у «проекті Україна»: що пропонують політики на виборах?

Укрінформ
31 липня 10.00 - Донбас в «проекті Україна»: що пропонують політики на виборах?

Організатор: ГО «RE:Старт».

Учасники: Віталій Кулик - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства; Валентин Гладких - експерт ГО «Слово і Діло»; Юлія Каплан - експерт-аналітик аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас», головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень; Дмитро Громаков - соціолог, керівник Центру соціального інжинірингу РАНД; Олексій Якубін - політолог; В’ячеслав Ліхачов - координатор напряму документування порушень прав людини «Восток-SOS»; Тетяна Джига - спеціаліст Національного інституту стратегічних досліджень; Оксана Чепіжко - громадський діяч, співзасновник ГО «Re:Старт».

Модератор: Володимир Лупацій - виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія».

Запрошені: політики, державні посадовці, політологи, соціологи, юристи, громадські активісти, а також представники правозахисних організацій, політичних партій та органів виконавчої влади.

Питання до обговорення:

Донбас у передвиборчому порядку денному.

Майбутнє регіону: ривок чи сталий розвиток?

Довідково: «RE:Старт» – громадська платформа для впровадження принципів сталого розвитку в Україні. Діяльність організації спрямована на вирішення проблем, пов’язаних з інтеграцією ВПО до місцевих спільнот, а також на стабільний розвиток економіки на основі інновацій, підвищення рівня освіти, справедливий доступ до суспільних ресурсів, виключення дискримінації в усіх її проявах.

Підсумкові матеріали:

Політики активно використовуватимуть тему Донбасу у виборчій кампанії, переконані представники громадськості

Політики активно використовуватимуть тему Донбасу під час виборчої кампанії, пропонуватимуть шляхи розв’язання ситуації, але навряд чи вони будуть конструктивними.

Таку думку висловила громадський діяч, співзасновник громадської організації «Re:Старт» Оксана Чепіжко на засіданні круглого столу в Укрінформі, організованому ГО «RE:Старт».

“Вибори - це завжди ризик того, що нам запропонують вкрай прості відповіді на дуже складні питання, пов’язані з цією проблематикою. Я переконана, що пропозицій буде дуже багато, але у конструктивності цих пропозицій є сумніви”, - сказала Чепіжко.

Без сумніву, додала вона, тема Донбасу обов’язково буде присутня у передвиборчому порядку денному усіх кандидатів, оскільки вони розуміють, що переважна більшість українців очікують від Президента позитивного рішення щодо розв’язання ситуації у Донецькій та Луганській областях, хочуть миру та відновлення регіону. “Я сама є переселенкою і вважаю, що на п’ятому році конфлікту суспільство має запит на системне бачення щодо реінтеграції Донбасу. Тільки системне бачення дає нам шанс перемогти у битві за уми та серця людей, які зараз перебувають на непідконтрольній території України, за тих, хто зараз мешкає на звільнених територіях та поруч із ними”, - наголосила громадський діяч.

Виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія» Володимир Лупацій висловив стурбованість стосовно того, як саме ця тема буде “обіграна” учасниками виборчих перегонів. “Особисто у мене є побоювання стосовно того, що нас очікує брудна кампанія, під час якої будуть спроби не стільки вирішувати проблему Донбасу, скільки перетворити її на інструмент політичного розколу усередині країни. Думаю, що і внутрішні, і зовнішні гравці намагатимуться нав’язати суспільству дискурс про вибір між партією війни та партією миру”, - сказав він.

Водночас Лупацій зазначив, що влада нині не оприлюднює своє бачення щодо майбутнього Донецької та Луганської областей. “А таку дискусію треба починати. І з боку експертів також, і економістів, бо незрозуміло, якою може бути модель відновлення. Може, ми отримаємо принципово новий постконфліктний регіон, не провівши відповідний аудит та інвентаризацію того, наскільки він взагалі буде придатний для життя. Ми не можемо навіть запросити до відновлення міжнародних донорів. Чи, може, Україна буде сама займатися відновленням? Тут є багато питань, про які варто говорити”, - додав він.

У свою чергу директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик висловив думку про те, що говорити про конкретну модель реінтеграції Донбасу без вирішення питання щодо виведення звідти російських військ недоречно. “Тому коли ми говоримо про побудову моделі реінтеграції та постконфліктну модель, то це тільки теорія. Без завершення військової фази, бажано з мінімальними втратами для України, говорити про будь-яку інтеграцію є передчасним, бо можемо отримати зовсім іншу ситуацію, ніж є зараз”, - сказав він.

«RE:Старт» – громадська платформа для впровадження принципів сталого розвитку в Україні. Діяльність організації спрямована на вирішення проблем, пов’язаних з інтеграцією ВПО до місцевих спільнот, а також на стабільний розвиток економіки на основі інновацій, підвищення рівня освіти, справедливий доступ до суспільних ресурсів, виключення дискримінації в усіх її проявах.

Реінтеграцію Донбасу після виведення російських військ потрібно розпочинати з процесу десепаратизації - експерт

Після виведення із окупованого Донбасу російських військ реінтеграцію території варто розпочинати із проведення процесу десепаратизації.

Таку думку висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик на засіданні круглого столу в Укрінформі, організованому громадською організацією «RE:Старт».

“Ця територія буде потребувати перехідного періоду реінтеграції... У цей час проводити там будь-які електоральні процеси, вибори, референдуми, опитування буде недоцільним з усіх точок зору, з точки зору безпеки, суверенітету і так далі. Так, мене можуть звинуватити у закликах до сегрегації та обмежень прав людини, але громадяни, які там залишилися, частково “інфіковані” сепаратизмом, і без десепаратизації регіону, з точку зору покарання винних, амністій і прощення, різних стратегій, застосований до різних груп, говорити про реінтеграцію та повернення цих територій немає сенсу”, - сказав Кулик.

На його переконання, у цей час владі доведеться активно попрацювати над тим, що жителі Донбасу знову повірили офіційному Києву та почали сприймати його позитивно. Робити це варто через нові інформаційні стратегії, створення продуктів, які б сприймалися місцевим населенням, впевнений експерт.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-