Вибори VS Протести: електоральні орієнтації у великих містах України

Вибори VS Протести: електоральні орієнтації у великих містах України

Укрінформ
17 липня 14.00 - Вибори VS Протести: електоральні орієнтації мешканців великих міст України

Організатор: Укрінформ;  Інститут аналізу та прогнозування.

Учасники: Ольга Балакірєва - голова правління УІСД імені Олександра Яременка; Дмитро Дмитрук - директор Центру «Соціальний моніторинг»; Юрій Лісничий - директор Інституту аналізу та прогнозування; Михайло Пересунько - керівник аналітичної групи «Соціопрогноз» Київського прес-клубу.

Коротко. Під час заходу відбудеться презентація  результатів дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу. Опитування проведено з 6  по 13 липня 2018 року в усіх обласних центрах та великих містах України з населенням 100000 мешканців і більше (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим). Всього опитано 1250 респондентів. Стандартні відхилення при достовірних 95 відсотках і співвідношенні змінних від 0,1 : 0,9 до 0,5 : 0,5 становлять 1,31 - 2,18 відсотка. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв'ю за місцем проживання респондента «віч-на-віч».

Питання до розгляду:

Оцінка політичної ситуації та протестні настрої.

Громадська думка щодо політичної ситуації в Україні.

Готовність мешканців до участі у масових акціях протесту.

 Форми протестної активності: чи готові українці взяти до рук зброю?

 Рівень довіри до політиків та державних посадовців.

 Електоральні орієнтації населення.

Рівень електоральної активності на майбутніх президентських та парламентських виборах.

 Рейтинг підтримки кандидатів на посаду Президента України.

 Рейтинг підтримки політичних партій.

 Конкуренція на електоральному полі: характеристика основних політичних трендів.

 Геополітичний курс України у дзеркалі громадської думки.

Підтримка вступу України до Європейського союзу і НАТО. Громадська думка щодо ідеї закріплення євроатлантичних прагнень в Конституції  України.

Додаткова інформація за тел.: (050) 310-31-47 або e-mail: bon.smc@gmail.com; bon@ief.org.ua (Ольга Балакірєва); 068 124-6970 e-mail: dmitruk_d@ukr.net (Дмитро Дмитрук).

Підсумкові матеріали:

Трохи більше половини жителів великих міст підтримують вступ України до ЄС - опитування

Якби референдум про вступ України до Європейського Союзу проходив найближчого тижня 50,5% жителів великих міст проголосували б за приєднання до ЄС, проти виступили б 33,7%.

Такі дані соціологічного дослідження оприлюднив керівник аналітичної групи «Соціопрогноз» Київського прес-клубу Михайло Пересунько на прес-конференції в Укрінформі.

«Щодо референдуму про вступ України в Євросоюз: 50,5% населення великих міст його підтримують і проголосували б «за», натомість лише третина опитаних - 33,7% проголосували б «проти» на такому референдумі, 8,2% людей завагалися б з відповіддю і 7,6% опитаних не брали б участі в такому голосуванні», - сказав він.

Водночас Пересунько розповів, що на такому ж референдумі, але за вступ України до НАТО, проголосувати за приєднання до Північноатлантичного альянсу готові 39,8% респондентів, а 40,7% опитаних жителів великих міст висловилися б проти вступу. При цьому, 10,7% респондентам було б «важко відповісти» на це питання, а 8,8 % - не брали б участі в голосуванні.

Експерт також зауважив, що найбільшою підтримкою вступ до ЄС і НАТО користується серед жителів західного та північно-центрального регіону, найменшою - східного та південного регіонів.

Разом з тим, він підкреслив, що у південному регіоні спостерігається суттєва різниця між ставленням до ЄС і НАТО. Так, за його словами, приєднання до НАТО на півдні України підтримують 20% респондентів, а до ЄС - 41%.

Дослідження проведено Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з Інститутом аналізу та прогнозування за підтримки Київського прес-клубу. Опитування проведено з 7 до 11 липня 2018 року в усіх обласних центрах та великих містах України з населенням 100 тисяч і більше жителів (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, АР Крим).

Усього опитано 1250 респондентів віком від 18 років і старше.

Стандартні відхилення +/- 2,89 %. 

Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв'ю за місцем проживання респондента «віч-на-віч».

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-