Черги чи корупція: що більше турбує українців на кордоні

Черги чи корупція: що більше турбує українців на кордоні

Укрінформ
12 липня 11.00 - Презентація результатів опитування мандрівників на 18 автомобільних і пішохідних пунктах пропуску через кордон України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією 

Організатор: Громадська організація «Європа без бар’єрів».

Учасники: Ірина Сушко - виконавчий директор ГО «Європа без бар’єрів»; Катерина Кульчицька - аналітик ГО «Європа без бар’єрів»; Дмитро Шульга - МФ «Відродження».

Коротко. Під час заходу автори дослідження розкажуть про питання та проблеми, які найбільше турбують українців, що регулярно перетинають кордон України та держав ЄС.

Крім того, буде висвітлено такі питання:

Дружність окремих пунктів пропуску до мандрівників – швидкість, якість, задоволеність.

Чи є корупція на кордоні.

Де і коли немає черг.

Рекорди швидкості і затримок.

Який транспорт дає змогу швидше і зручніше перетнути кордон.

Хто краще працює – українські прикордонники чи європейські.

Чи вплинув безвіз на процедуру перетину кордону? Якщо так, то добре чи погано?

Які документи перевіряють найчастіше?

Пропозиції та рекомендації громадян

Vox populi: найяскравіші цитати респондентів.

Довідково. Захід організовано у рамках проекту “Анатомія кордону“, який виконує ГО “Європа без бар’єрів” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Висловлені під час заходу думки є особистою позицією спікерів і не відображають позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Додаткова інформація за e-mail: pkravchuk.ewb@gmail.com (Павло Кравчук).

Підсумкові матеріали:

Прискорити процес проходження контролю у пуктах пропуску на кордоні допоможе об'єднання баз даних митників і прикордонників - Держприкордонслужба

Для прискорення проходження процедури контролю у пунктах пропуску будуть об'єднані бази даних українських митників і прикордонників.

Про це повідомив в Укрінформі під час презентації результатів опитування на 18 пунктах пропуску через кордон України заступник начальника Управління прикордонного контролю - начальник відділу організації прикордонного контролю Державної прикордонної служби України Костянтин Логвінов.

"Якщо брати в комплексі процедуру оформлення, то тут багато чинників, і прикордонних, і митних, щоб прискорити процес. Ми вдосконалюємо наші технологічні процеси - зараз активно з колегами з державної фіскальної служби працюємо над тим, щоб об'єднати бази даних. Аби позбавити необхідності митників вбивати дані у комп'ютери, ми поєднуємо базу даних", - зазначив Логвінов. 

За його словами, це робиться для того, щоб вони  в он-лайн режимі отримували інформацію про людину, що буде впливати на скорочення загального часу перевірки. "Наразі вже завершується об'єднання бази даних у всіх міжнародних автомобільних пунктах пропуску", - сказав представник Держприкордонслужби.

Він розповів, що час очікування також скоротить упровадження спільного контролю. "На польському кордоні вже чотири пункти пропуску під спільним контролем, на підході - "Нижанковичі-Мальговичі". Зі словацькими та угорськими колегами напрацьовано відповідні проекти міжнародних угод, з румунськими колегами поки цей процес на початковій стадії", - поінформував Логвінов.

Більше 50% українців не відчули змін у процесі перетину кордону після запровадження безвізового режиму - опитування

Трохи більше половини українців не відчули змін при перетині кордону після запровадження безвізового режиму.

Такі дані опитування оприлюднила сьогодні в Укрінформі виконавчий директор ГО «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«39% опитаних відчули зміни у процесі перетину кордону після запровадження безвізового режиму, 55% не відчули таких змін, інші - не визначились», - сказала Сушко.

За її словами, зміни, які відчули українці, не завжди були позитивними, зокрема, це стосується збільшення черг на пропускних пунктах через збільшення потоку подорожуючих. Також турбувала українців більша увага до підтверджуючих документів від прикордонників сусідніх держав.

Сушко зауважила, що, згідно з опитуванням, разом зі збільшенням свободи пересування, збільшились проблеми, головним чином, пов'язані з тривалістю проходження кордону.

«Оскільки лише за червень цього року кількість громадян, що скористалися безвізовим режимом з ЄС, зросла вдвічі порівняно з минулорічним періодом», - сказала вона.

Сушко зауважила, що, згідно з опитуванням, найбільша тривалість перетину кордону на пункті пропуску з Польщею, зокрема, на пункті «Краківець», де у середньому очікування триває 5 годин. За її словами, практично така ж ситуація і в пункті «Шегені». Водночас суттєво меншою є середня тривалість перетину кордону з Польщею у пункті «Смільниця» та «Грушів», де працюють спільні контролі українських і польських прикордонників, там перетин кордону становить до 2 годин.

Одним із питань, які найбільше турбували українців при перетині кордону, залишається питання черг.

За словами аналітика ГО «Європа без бар'єрів» Катерини Кульчицької, на черги також переважно впливає процедура перевірки документів та огляду машин митниками не на українській ділянці, а на ділянці іноземної країни, зокрема, ця процедура довго відбувається на польській та словацькій ділянках кордону. Так, згідно з опитуванням, більшість українців сказали, що на польському та словацькому кордонах українська сторона перевіряє досить швидко, і великі черги виникають на кордонах іноземних країн. Однак лише на кордоні з Угорщиною, зокрема в пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке», українська сторона перевіряє довше, ніж угорська.

На прес-конференції зазначили, що, згідно з опитуванням, людей турбують черги та інфраструктура, питання корупції практично не виникало. «Якби ми не запитали, то про корупцію б ніхто нічого і не казав», - зауважила Кульчицька.

Серед основних позитивних ефектів безвізу – пришвидшення контролю, зростання поваги і лояльності до українців з боку прикордонників сусідніх держав, серед негативних – уповільнення перетину кордону через зростання потоку і більш прискіплива перевірка документів.

Опитування було проведено ГО «Європа без бар'єрів» на 18 автомобільних і пішохідних пунктах пропуску через кордон України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією у квітні-травні 2018 року. У рамках дослідження проведено 2220 інтерв'ю з подорожуючими безпосередньо на пунктах пропуску.  

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-