Знаю, що їм: інформація про харчовий продукт за європейськими стандартами

Знаю, що їм: інформація про харчовий продукт за європейськими стандартами

Укрінформ
4 липня, 14:00 - Інформація про харчовий продукт за європейськими стандартами.

Організатор: ГО «Український центр європейської політики».

Учасники: Жанна Пастовенська - експертка Проекту ЄС «Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні»; Олександр Бакуменко - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин; Володимир Лапа - голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів; Євгенія Піддубна-Смирнова - співголова Комітету з питань харчової промисловості Американської торгівельної палати; Владислав Буйвол - старший партнер мережі ресторанів Гусовських.

Модератор: Любов Акуленко - виконавча директорка ГО «Український центр європейської політики».

Підсумкові матеріали:

Законопроект про вміст харчових продуктів передбачає штрафи за введення споживачів в оману - Комітет ВР з АПК

Фахівці завершили розробку законопроекту “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” згідно з регламентом Європейського парламенту і Ради. Ним передбачено, зокрема, штрафи за введення в оману споживачів щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції чи несприйняття.

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі заступник голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

“Сподіваємося, що Верховна Рада вже завтра розгляне його. Законопроект має кілька завдань: захистити споживачів, допомогти працювати бізнесу, забезпечити державний контроль. Нам потрібні правила гри, які захищають ринок від неякісної продукції. Хочемо заборонити поширення інформації, яка може ввести в оману”, - пояснив Бакуменко.

За його словами, законопроект змінює підхід до надання інформації про харчовий продукт. Зокрема, вимагає виділення алергенів, збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність. Законодавство України буде приведено у відповідність до норм законодавства ЄС. 

Новацією, за словами голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, є і посилення відповідальності виробників, які намагаються ввести споживачів в оману. 

“Чітко встановлені штрафи, їх розміри, види порушень, що надає більше можливостей контролювати дотримання вимог законодавства. Так, за введення в оману споживачів щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції чи несприйняття, передбачено штраф для юридичних осіб — 30 мінімальних зарплат, а для фізичних осіб- 20”, - зауважив Лапа. 

Експерти наголошують, що в разі прийняття цього законопроекту споживачі будуть добре поінформовані і матимуть вибір: купувати неякісні продукти чи ні. Харчовим компаніям знадобляться нові етикетки, але оператори ринку матимуть уніфіковані правила щодо надання споживачам інформації про харчові продукти. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-