Реформа поліції і права людини: подальші кроки

Реформа поліції і права людини: подальші кроки

Укрінформ
27 червня, 9.30 -  круглий стіл на тему: “Реформа поліції і права людини: подальші кроки” та презентація аналітичного звіту «Права людини і поліція - 2017».

Організатор: Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ.

Учасники: Михайло Каменєв -  експерт Асоціації УМДПЛ; Євген Крапивін -  експерт Асоціації УМДПЛ; Ірина Кушнір -  співзасновник громадської організації Український інститут з прав людини, Оксана Купер - модератор.

Коротко. Під час заходу учасники обговорюватимуть стан реформування трьох блоків діяльності Національної поліції: громадської безпеки, кримінального блоку, а також дотримання інформаційних прав людини. Експерти Асоціації УМДПЛ та Українського інституту з прав людини також нададуть рекомендації для Національної поліції України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо подальших кроків у реформі поліції.

Підсумкові матеріали:

Запровадження в Україні кримінальних проступків покращить розслідування дрібних майнових злочинів - експерт 

Запровадження в Україні кримінальних проступків дозволить розвантажити роботу слідства і покращити розслідування дрібних майнових злочинів.

Про це під час презентації звіту "Права людини і поліція - 2017" заявив експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Євген Крапивін.

"Розрізнення порядку розслідування злочинів в залежності від їх тяжкості, тобто запровадження так званих кримінальних проступків - це важливий момент", - сказав Крапивін.

За його словами, наразі в середньому на одного слідчого припадає значне навантаження - по 300-400 проваджень одночасно: і таких як вбивства та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, і таких як дрібні майнові злочини на кшталт крадіжок велосипедів, телефонів тощо.

"Кримінальні проступки дадуть змогу, зокрема повноваження розслідувати проступки іншим працівникам поліції. Бо наразі виключно слідчий - єдина людина в поліції, яка має право розслідувати злочини. І для таких легких справ не треба такої кваліфікації, яку має слідчий із вищою юридичною освітою, із значним досвідом роботи і так далі, це можна віддати і менш кваліфікованим працівникам. І якраз цей законопроект №7279, що стосується кримінальних проступків, дає повноваження цим дізнавачам це розслідувати», - уточнив експерт.

Раніше у МВС заявляли, що закон про кримінальні проступки дасть змогу слідчим більш ефективно працювати над тяжкими кримінальними справами та сконцентрує їх увагу над розслідуваннями серйозних злочинів.

В Україні необхідно забезпечити належну ідентифікацію поліцейських - експерт

В Україні необхідно забезпечити на належному рівні персональну ідентифікацію поліцейських, щоб уникнути схильності серед правоохоронців до перевищення меж дозволеного.

Про це в Укрінформі під час презентації звіту "Права людини і поліція - 2017" заявив експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Михайло Каменєв.

“Щодо питання персональної ідентифікації поліцейських. Дуже часто поліцейські діють без жетонів, без розпізнавальних номерів, навіть без шевронів і без розпізнавальних знаків, особливо коли вони вдаються до застосування грубої сили. Необхідно виправити цю проблему”, - сказав Камєнєв.

Експерт Асоціації УМДПЛ висловив переконання, що поліцейський, який знатиме, що можна буде просто встановити його особу, буде менш схильний до правопорушення, і навпаки — відчуваючи свою анонімність, буде більш схильний до перевищення своїх повноважень.

За його словами, наразі у Верховній Раді знаходяться на розгляді два законопроекти - № 5700 і № 5701, які стосуються питань покращення ідентифікації працівників Нацполіції і військових Нацгвардії відповідно.

Експерт наголосив, що ці два законопроекти мають бути розглянуті Верховною Радою якнайшвидше.

Також Камєнєв додав, що для покращення роботи поліції необхідно забезпечити ефективний механізм внутрішніх дисциплінарних розслідувань, “щоб сама поліція могла розібратися з проблемами всередині себе”.

Окремо експерт наголосив на питанні необхідності законодавчого врегулювання багатьох аспектів у роботі поліції в Україні.

Аналітичний звіт “Права людини і поліція - 2017” - щорічний огляд стану дотримання прав людини в діяльності поліції, який містить загальний виклад системних проблем та можливі шляхи їх подолання.

Це вже 9-й випуск цього звіту від Асоціації УМДПЛ.

Цьогоріч головний акцент у звіті було зроблено на аналізі дотримання поліцією прав людини, пов'язаних із тими блоками діяльності поліції, які наразі перебувають у фокусі уваги громадськості - кримінальному, громадської безпеки, інформаційному.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-