Cтарт Всеукраїнської акції

Cтарт Всеукраїнської акції "Намалюй життя"

Укрінформ
26 червня, 14.00  -  старт Всеукраїнської акції "Намалюй життя".

Організатор: Міністерство молоді та спорту України.

Учасники:  Олександр Ярема - заступник Міністра молоді та спорту України, представники Національної поліції України; Артем Поночовний - старший оперуповноважений в ОВС управління протидії наркозлочинності ГУНП у м. Києві підполковник поліції; Ігор Щеглов - керівник громадської спілки "Міжнародна антинаркотична асоціація"; Оксана Придатко - психолог Київської міської наркологічної клінічної лікарні "Соціотерапія"; Ірина Іванчук - начальник сектору замісної підтримувальної терапії державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Коротко. Всеукраїнська  акція "Намалюй життя", яка присвячена Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотиками, спрямована на протидію розповсюдження інформації щодо продажу наркотиків на вулицях українських міст.

Акція реалізовуватиметься громадською спілкою "Міжнародна антинаркотична асоціація" спільно з заінтересованими громадськими об'єднаннями та за підтримки Міністерства молоді та спорту України протягом 26-30 червня 2018 року у більшості регіонів України.

Також під час прес-конференції будуть розглянуті питання формування умов для розвитку молоді, протидія поширенню у молодіжному середовищі соціально небезпечних захворювань, актуальні проблеми профілактики та залежності молоді від психоактивних речовин.

Підсумкові матеріали:

В Україні майже 350 тисяч осіб вживає ін'єкційні нароктики - ЦГЗ

За оціночними даними, в Україні 346 тисяч осіб вживають ін'єкційні нароктики, а з урахуванням поширення нових форм наркотичних речовин кількість осіб, що залежні від наркотиків, набагато більша.

Про це на брифінгу, присвяченому акції з протидії розповсюдження наркотиків, що відбувся в Укрінформі,  сказала начальник сектору замісної підтримувальної терапії державної установи «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Ірина Іванчук.

"На сьогоднішній день, за оціночним даними, в Україні налічується 346 тисяч осіб, які вживають наркотичні речовини ін'єкційно - це опіоїди або стимулятори. Переважно це молоді люди працездатного віку, і більшість з них вже має синдром залежності від цих речовин. Водночас ми розуміємо, що протягом останніх років в Україні відбувається зміна наркосцени, з'являються нові психоактивні речовини з різними шляхами вживання, тому кількість осіб, які вживають наркотичні речовини неін'єкційним шляхом, наразі невідома", - сказала Іванчук

Вона зазначила, що вживання наркотиків безпосередньо пов'язане з поширенням таких хвороб, як ВІЛ/СНІД, гепатити В і С , інфекцій, що передаються статевим шляхом. За словами експерта, зв'язок у цьому випадку зумовлений використанням нестерильних інструментів при ін'єкціному вживанні, а також  небезпечними сексуальними практиками, які поширені у наркозалежної молоді, зокрема вживання нароктиків під час сексу. 

На її переконання, зараз важливо попереджувати також і негативні наслідки вживання наркотиків, тому необхідно забезпечити доступ до програм профілактики, доступ молоді до презервативів, діагностику ВІЛ та лікування, яке довело свою ефективність. 

Як зазначила на брифінгу психолог Київської міської наркологічної клінічної лікарні "Соціотерапія" Оксана Придатко, вживання наркотиків має і соціально-психологічні наслідки.

"Суттєво порушуються функції, які потрібні для навчання молодої люди. Виникають ситуації, коли батьки забирають дітей з учбових закладів чи переводять їх до простіших, щоб дитина могла завершити освіту. Коли дитина починає вживати такі нароктичні засобі, як амфетаміни, маріхуану чи солі, дитині важко вчитися", - сказала Придатко.

Психолог наголосила, що батьки повинні знати про ознаки вживання наркотиків, і це не тільки якісь клінічні прояви, як розширені зіниці чи зміни в шкірному покрові. За її словами, батьки повинні звернути увагу і на те, з ким їх дитина спілкується, скільки часу знаходиться поза домом, чи не зникають з дому цінні речі і гроші тощо.

У містах України зафарбують рекламу наркотиків 

Протягом  тижня  - з 26 до 30 червня в містах України пройде акція «Намалюй життя», спрямована на протидію поширенню інформації  про продаж наркотиків. Під час акції будуть зафарбовувати об'яви про продаж наркотиків, які останнім часом зловмисники  малюють на стінах будівель у містах України. 

Про це на брифінгу, присвяченому Міжнародному дню боротьби зі зловживанням наркотиками, що пройшов в Укрінформі, заявив заступник міністра молоді та спорту Олександр Ярема.

"Питання  запобігання поширенню наркотиків - загальне. Це не тільки питання держави чи громадських організацій. Ця акція стала тією платформою, яка поєднує органи  державної влади, представників усіх міністерств, громадських організацій, психологів, батьків.  Тут є два моменти: з одного боку замалювати  цю рекламу, яку часто дорослі люди не сприймають як рекламу і загрозу, і розпочати розмову про це зло, про ту небезпеку, яка вражає і молодих людей, і дітей», -  сказав Ярема. 

Як повідомив на брифінгу  керівник громадської спілки «Міжнародна антинаркотична асоціація» Ігор Щеглов, заходи з прибирання реклами наркотиків з поверхонь  будівель та громадських місць почалися ще з минулого року в Херсоні, Дніпрі, потім до цих дій долучилися ще 9 міст України. Нині акцією планується охопити  більш ніж половину регіонів України, і до неї будуть долучатися інші громадські організації.  Також до зафарбовування об'яв про подаж наркотиків можуть долучитися й прості мешканці.

"Як показала практика,  люди часто навіть не розуміють, що у них перед очима реклама наркотиків, оскільки це виглядає як якісь ієрогліфи чи абревіатура. Зараз громадськість почала розуміти, що поряд з ними йде торгівля  наркотиками, і почала реагувати гостро», - сказав  Щеглов. 

Він зазначив, що на сьогодні, тільки за офіційною статистикою, в Україні до 500 тисяч людей, які  стоять на обліку через наркотичну або алкогольну залежність. Втім громадські організації вважають, що ці цифри більші в 10 разів. Він наголосив, що такі акції мають велике значення, оскільки суспільство переважно має справу з наслідками  наркоманії,  коли людей, які мають залежність, потрібно реабілітовувати та лікувати, витрачаючи на це багато часу, зусиль і коштів.  Водночас інформаційними кампаніями, популяризацією здорового способу життя, залученням до  запобіжних заходів  легше не допустити поширення наркоманії. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-