День кримськотатарського прапору: загальнонаціональна комунікаційна кампанія та урочисті заходи

День кримськотатарського прапору: загальнонаціональна комунікаційна кампанія та урочисті заходи

Укрінформ
25 червня, 11:00 - Презентація заходів до Дня кримськотатарського прапора.

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова -  перший заступник Міністра інформаційної політики України;  Ескендер Барієв -  голова правління ГО «Кримськотатарський ресурсний центр»;  Ільмі Умеров - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

Коротко. Учасники прес-конференції презентують загальнонаціональну комунікаційну кампанію Міністерства інформаційної політики України, заходи Меджлісу кримськотатарського народу, ДП «Кримський дім», правозахисних та громадських організацій до 26 червня - Дня кримськотатарського прапора.

Підсумкові матеріали:

Джапарова: Участь у Дні кримськотатарського прапора - вклад українців у мирну деоккупацію Криму

Участю у Дні кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня, ми не лише демонструємо свою цивільну позицію щодо Криму, а й робимо вклад до мирного повернення окупованого півострова.

Про це у понеділок на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Україна обрала не військовий шлях повернення Криму, і всі заходи, які ми постійно проводимо - і до дня 18 травня, і до дня прапора, і до міжнародного дня корінних народів 9 серпня, і до дня опору окупації Криму - це і є наша боротьба за Крим. І ніж масовішими вони будуть, ніж більше українців братимуть участь у них, тим більший сигнал ми посилаємо до Криму, тому що, я точно знаю, російська пропаганда намагається максимально відірвати Крим від материкової України", - сказала Джапарова.

Вона запросила киян і жителів інших міст України "приєднатися до своєї, нехай маленької, боротьби за Крим".

На думку Джапарової, на даний час кримськотатарський прапор - неугодний символ в Криму і знак опору окупації.

"З одного боку - він символ єднання та ідентичності кримських татар, з іншого - маркер того, що їх (кримських татар - ред.) не приймають, вони не бажані в окупованому Криму і живуть в умовах несвободи. Бувають ситуації, коли місцева поліція зупиняє весільні кортежі з вимогою зняти кримськотатарський прапор з автомобілів, коли дітей у школах змушують знімати футболки, на яких зображено кримськотатарську тамгу. Тобто, різними способами показують, що цей прапор не бажаний у Криму".

На прес-конференції була продемонстрована сюжетна лінія бордів і відеоматеріалів.

"Ми звернулися до органів місцевого самоврядування та в обласні держадміністрації з проханням по можливості розмістити ці борди... Їх сенс "Два прапори - одна країна". Ми хочемо підкреслити, що кримськотатарський та український прапори слід захищати в Криму, як символи свободи та єдності", - резюмувала Джапарова.

За словами заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, основні заходи зі святкування Дня кримськотатарського прапора проходять в Одесі, Львові, Дніпрі, Мелітополі Запорізької області, селищі Новоолексіївка Херсонської області та в Києві. 

Зокрема, в Києві зі стоянки торговельного центру "Космополіт" о 16:30 стартує автопробіг. О 18:00 від Бесарабського ринку по тротуару Хрещатика у бік Майдану Незалежності почнеться хода з прапорами. О 19:00 на Майдані відбудеться мітинг солідарності з українським Кримом, після якого відбудеться концерт патріотичної пісні.

Цього ж дня заплановано сходження з кримськотатарським прапором на найвищу точку України - гору Говерлу. В інших регіонах відбудуться вело- і автопробіги, спортивні виступи по національній боротьбі куреш.

Заходи зі святкування Дня кримськотатарського прапора відзначатимуться також у Литві, Туреччині, Румунії, Канаді та США.

Кримськотатарський прапор - полотнище блакитного кольору зі знаком «тамга» жовтого кольору у лівому верхньому кутку прапора. Був офіційно заснований на 1-у Курултаї, що проходив 1917 року у Бахчисараї в тому вигляді, в якому існує сьогодні. Відновлений у використанні 30 червня 1990 року рішенням 2-го Курултаю, скликаного в Криму через 73 роки. День прапора кримських татар відзначається у Криму з 2010 року за ініціативою кримськотатарських молодіжних організацій.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-