Якість українських продуктів: шлях до вирішення соціально-економічних проблем держави

Якість українських продуктів: шлях до вирішення соціально-економічних проблем держави

Укрінформ
26 червня, 12:00 - «Успішним курсом за якістю українського продукту».

Організатор: Асоціація українських виробників «Морозиво і   заморожені   продукти».

Учасники: Ігор Бартковський - президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти»;  Еліна Бахур - директор з якості та безпечності харчових продуктів Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти»; Микола Мороз - в.о. директора Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України;  Таміла Адамчук - старший науковий співробітник ДП «Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки ім. Л.М. Медведя МОЗ України»;  Володимир Семенович - начальник УкрПРОДТЕСТ; Валентина Андрощук - провідний інженер науково-дослідного відділу з розробки стандартів та координації технічних комітетів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»; Тамара Носенко - завідувач кафедри жирів та парфумерно-косметичних продуктів Національного університету харчових технологій (НУХТ),  доктор технічних наук, доцент; Ірина Романчук - заступник директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України,  кандидат технічних наук; Юлія Слива - доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Національного університету біоресурсів; Наталія Притульска  - перший проректор по науково-педагогічній роботі КНТЕУ; В'ячеслав Биковець - генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України; Олександр Суховецький - головний технолог ПАТ «Житомирський маслозавод»; Світлана Бодня - інженер з якості ПОГ АПВТ «Фірма Ласка»; Наталя Полянецька - головний технолог ТОВ «Ласунка».

Коротко.  Під час «круглого столу» провідні експерти з якості та безпечності харчових продуктів розкажуть, якої якості харчові продукти споживають українці, зокрема морозиво різних видів, на що звертати увагу споживачам під час вибору  харчового продукту.

Довідково. З метою підвищення конкурентоздатності продукції власного виробництва, Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» спільно з підприємствами та  її членами у 2016 році започаткували програму добровільного контролю якості морозива та заморожених продуктів.

Підсумкові матеріали:

Українці споживають менше морозива, ніж європейці й американці - Асоціації українських виробників

Жителі України споживають морозива менше, ніж представники країн Євросоюзу та США. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі розповів президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський. 

«Статистика останніх років свідчить, що споживання морозива на душу населення в Україні складає 2,3 кг морозива на рік, в країнах ЄС - 12,9 кг на людину, а у США - більше 24 кг. Це можна пояснити низькою купівельною спроможністю, серед продуктів харчування в українців морозиво не на першому місці», - зазначив Бартковський.

За його словами, за останні роки обсяги споживання морозива в Україні зросли. Так, у 2015 році жителі України з'їли 80,6 тис. тонн цього продукту, у 2016 році - 85,9 тис. тонн, а у 2017 році - 91,8 тис. тонн. 

«У 2018 році літо почалося рано, це сприяє споживанню морозива. Ми спостерігаємо і ріст виробництва, і збільшення експорту», - зауважив керівник асоціації. 

Він повідомив, що загалом у 2017 році в Україні було виготовлено 96,8 тис. тонн морозива, що на 2,4% перевищує обсяги 2016 року, а експортовано понад 5 тис. тонн - збільшення на 13,5%. Морозиво з України експортується у 50 країн світу. 

Як повідомляв Укрінформ, серед топ-виробників морозива в Україні - «Житомирський маслозавод» (ТМ Рудь), «Ласунка» (ТМ Ласунка), «Львівський холодокомбінат» (ТМ Лімо), «Фірма Ласка» (ТМ Ласка) і ФМ «Хладопром» (ТМ Хладик). Причому перші два займають 50,5% всього ринку.

Пальмова олія безпечніша за трансжири - експерт

Пальмова олія не становить стільки загроз організму, як штучні трансжири. 

Таку думку висловила на прес-конференції в Укрінформі завідувач кафедри жирів та парфумерно-косметичних продуктів Національного університету харчових технологій Тамара Носенко. 

“На думку медиків і дієтологів, більш шкідливими за впливом на організм, зростанням ризику виникнення серцево-судинних захворювань є штучно одержані трансжири. З цієї точки зору можна бути до певної міри адвокатом використання пальмової олії у харчових продуктах”, - зазначила вона. 

За словами Носенко, пальмову олію, а також кокосову, виробники морозива використовують здебільшого через дефіцит молочного жиру та для зменшення собівартості. 

“У чому негативний аспект використання пальмової олії? Передусім у фальсифікації, коли її використовують для фальсифікації молочного жиру. Однозначно, за це виробник має платити штраф і не має вводити в оману споживача. Пальмову олію використовують у продуктах харчування, щоб не використовувати модифіковані жири - гідрогенізовані рідкі рослинні олії, які є джерелом трансжирів, що є токсичними у нашому раціоні”, - пояснює експерт. 

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів".

В Україні зросли обсяги виготовлення морозива на 1,7%

За 5 місяців 2018 року в Україні виготовлено 42,8 тис. тонн морозива, що на 1,7% більше, ніж за відповідний період минулого року. 

Про це повідомив на прес-конференції в Укрінформі президент Асоціації українських виробників “Морозиво і заморожені продукти” Ігор Бартковський. 

“За січень-травень обсяги виробництва морозива в Україні склали 42,8 тис. тонн - зростання на 1,7%. За цей період експортовано 2,9 тис. - зростання обсягів на 23,1%. До країн ЄС морозива експортується 8% від загальних обсягів експорту”, - зазначив Бартковський.

Він також повідомив, що компанії - члени асоціації з 2016 року проходять добровільний контроль якості продукції. Продукція тестується у лабораторіях.

“Усі протестовані цьогоріч зразки морозива відповідають нормам та вимогам”, - зазначив Бартковський.

У 2017 році в Україні було виготовлено 96,8 тис. тонн морозива, що на 2,4% перевищує обсяги 2016 року, а експортовано понад 5 тис. тонн - збільшення на 13,5%. Морозиво з України експортується у 50 країн світу. 

ідео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-