Місія: Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів

Місія: Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів

Укрінформ
26 червня, 11.00 - Презентація стратегії  «Місія: Український Президент 2019» та концепції «Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів?».

Організатор: Політична партія "Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна".

Учасник: Микола Томенко - лідер політичної партії "Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна".

Коротко. Микола Томенко представить 10 пунктів, які дозволять узаконити парламентсько-президентську форму державного правління, змусять Президента дотримуватися Конституції та законодавства України й виконувати власну програму, а Уряд – повноцінно виконувати повноваження вищого органу виконавчої влади.

Головне завдання концепції: як без змін до Конституції створити в Україні дієву парламентсько-президентську республіку впродовж  100 днів.

Стратегія та концепція були розроблені командою Громадського руху «Рідна країна» за участі  експертів, науковців та громадських діячів.

Підсумкові матеріали:

Томенко візьме участь у президентських виборах, якщо не буде кому виконати його програму

Політична партія "Громадський рух  "Рідна країна" Миколи Томенка братиме участь у президентських виборах 2019 року, але стосовно висунення  власного кандидата визначиться у вересні-жовтні.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі на тему  "Місія: Український Президент 2019. Як створити парламентсько-президентську республіку за 100 днів" голова політичної партії "Громадський рух  "Рідна країна" Микола Томенко.

"Позиція така: цінності і система координат для країни - це більша амбіція, аніж узяти участь у президентській кампанії і навіть виграти... Якщо ми бачимо, що в Україні є людина і команда, яка готова  нашу ідею, концепцію і систему зреалізувати разом з нами, ми працюємо з цією людиною. Якщо ми бачимо, що такої людини і команди нема, то нема на то ради, прийдеться мені зреалізовувати", - сказав Томенко. 

Він зазначив, що сьогодні Громадський рух  "Рідна країна" намагається  побудувати модель впливу громадян на прийняття рішень у країні,  контролю за їх прийняттям і відповідальності за їх виконання.  

У цьому контексті Томенко  нагадав, що на день народження Тараса Шевченка "Рідна країна"  презентувала концепцію "Український Президент 2019" , в якій ішлося про те, що для Української держави "вічний пошук доброго президента мусить завершитися".  

"Наша концепція - щоб країна працювала, а не один дядько розумний, а ми сиділи й чекали... Наша ідея полягає в тому, щоб мінімізувати бачення того, що сам президент може вирішити завдання,  які стоять перед країною. Тому ми повинні радше думати, як змусити майбутнього президента виконувати Конституцію і закони, виконувати  свою передвиборчу програму і як обмежити президента. Тому в нашій концепції "Український Президент 2019" ми на перше місце поставили місію, потім стратегію, потім програму, потім команду, аж потім уже власне кандидата", - сказав Томенко.  

Як зазначив лідер Громадського руху "Рідна країна",  Україна де-юре є парламентсько-президентською республікою, а фактично стала президентською республікою. Тому його команда пропонує 10 пунктів концепції, які дозволять законодавчо зміцнити парламентсько-президентську форму правління, змусити президента дотримуватися Конституції і законодавства України і виконувати власну програму, а уряд - повноцінно виконувати повноваження вищого органу виконавчої влади.

"Це можливо зробити без внесення змін до Конституції та в короткі терміни. Норми чинного Регламенту Верховної Ради України дозволяють створити дієву парламентсько-президентську республіку впродовж 100 днів", - акцентував він. 

Томенко зазначив, що сьогодні його команда пропонує суспільству і різним політичним силам  обговорити запропоновану концепцію і взяти до уваги, а якщо не вдасться - знайти союзників для її реалізації, "Рідна країна" у вересні-жовтні розглядатиме можливість самостійної участі у президентській виборчій кампанії.

"Хоча я ще раз кажу: наша команда точно братиме участь  у президентській виборчій кампанії, тому що, чи висувати Томенка, чи впливати на президентські вибори - це участь, бо треба вимагати певних правил гри, організації нормальної дискусії... Я готовий балотуватися в президенти, але більшою амбіцією є змінити країну і зробити так, щоб ми ніколи не боялися президентських виборів, бо сьогодні середньостатистична людина боїться,  чим вони закінчаться, чи пів-України знову не будуть битися з іншою півкраїни. Тому ідеологія, цінності й інститути системи  - це важливіше на сьогодні", - резюмував Томенко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-