Про всеукраїнський референдум

Про всеукраїнський референдум

Укрінформ
19 червня 14:30 - Чи є майбутнє у референдуму?

Організатори: Центр політико-правових реформ; Міжнародна фундація виборчих систем.

Учасники: Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ; Олександр Черненко - народний депутат України; Юлія Кириченко - керівник напрямку конституційного права Центру політико-правових реформ; Денис Ковриженко - старший радник з юридичних питань, IFES.

Питання до обговорення:

- Що представляє для українців проведення референдуму.

- Вірогідність ухвалення законопроекту № 2145а «Про всеукраїнський референдум».

- Найважливіші пункти законопроекту.

Довідково. 26 квітня 2018 р. Конституційний Суд України скасував неконституційний Закон про референдум від 2012 р.,у зв'язку з цим взято до розгляду законопроект № 2145а «Про всеукраїнський референдум».

Додаткова інформація - Ярина Бусол, busol@pravo.org.ua  або за тел. 095 153 25 42.

Підсумкові матеріали:

Законопроекти про всеукраїнський і місцевий референдуми можуть бути ухвалені цього або наступного року — Черненко

Законопроекти про всеукраїнський і місцевий референдуми уже майже готові й не виключено, що в першому читанні будуть проголосовані вже восени, а в цілому — до кінця цього року або на початку наступного.

Про це заявив народний депутат від фракції БПП, голова підкомітету з питань виборів і референдумів парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко на прес-конференції в Укрінформі.

“Сьогодні готовність законопроектів і про всеукраїнський, і про місцевий референдуми доволі на високому рівні. Думаю, що провівши недовготривалі політичні консультації, якусь фахову роботу в комітеті, ми зможемо на осінь навіть вийти на голосування (у першому читанні — ред.) в залі й уже в цьому році чи на початку наступного прийняти в цілому”, - сказав він.

За його словами, роботи над доопрацюванням цих законопроектів лишилося небагато, здебільшого питання до політичної волі у парламенті щодо їх ухвалення.

Народний депутат, зокрема, розповів, що у парламентаріїв як з опозиційних, так і з провладних фракцій є “багато страхів” щодо того, чи не використовуватимуться референдуми як піар-кампанії або інструментом маніпулювання людьми.

“У законопроекті є багато запобіжників, щоб референдум не став піар-технологією, технологією для маніпулювання. Тут дуже жорстко обмежене коло питань, які виносяться на референдуми”, - прокоментував Черненко законопроект про всеукраїнський референдум, який уже зареєстрований у Верховній Раді під № 2145а.

У свою чергу, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко підкреслив, що нині в Україні склався вакуум правового регулювання щодо конституційного права громадян на проведення референдуму.

“Дуже часто сьогодні можна почути дискусії, що, мовляв, в умовах військової агресії, в умовах гібридної війни, у яких живе наша країна, нам не потрібний чи ризикований закон про місцевий референдум. Я хочу чітко наголосити, принаймні на своїй точці зору, що це абсолютно надумане твердження, — усе залежить від того, яким буде закон про місцеві референдуми”, - зазначив він.

Коліушко переконаний, що, зокрема, закон про місцевий референдум може стати реальним механізмом вирішення проблемних питань на місцях, проте додав, що потрібно, аби такий закон не допускав проведення “якихось політизованих референдумів”.

Експерт також переконаний, що наразі ще є час ухвалити закони і про всеукраїнський, і про місцевий референдуми до виборчої парламентської кампанії 2019 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-