Допорогові закупівлі у місті Дніпро через систему ProZorro під загрозою

Допорогові закупівлі у місті Дніпро через систему ProZorro під загрозою

Укрінформ
18 червня 10:00 - Загроза скасування процедури електронних закупівель через систему ProZorro на допорогові закупівлі у місті Дніпро

Учасники:  Максим Нефьодов - перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України;  Яніка Мерило - в.о заступника міського  голови Дніпра; Віктор Нестуля -  директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна.

Підсумкові матеріали:

У МЕРТ закликали міськраду Дніпра не скасовувати проведення допорогових закупівель від 3 тис. грн через ProZorro

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов закликав  міськраду Дніпра не скасовувати проведення допорогових закупівель від 3 тисяч гривень через систему ProZorro. 

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Нам дуже сумно, що у Дніпрі деякі депутати міськради пропонують щось там "підкрутити" і вивести... Зі свого боку, ми звертаємось до депутатів міськради Дніпра і просимо їх думати про прозорість і ощадливість використання коштів громади Дніпра і сподіваємося на їх зважене рішення у цьому плані", - заявив Нефьодов.

Він звернув увагу на той факт, що в Україні почастішали атаки на електронні закупівлі і спроби їх скасувати або частково нівелювати.

"Місто Дніпро є одним із лідерів у системі закупівель, яке заощадило за два роки майже 120 мільйонів гривень, і зрозуміло, що цим доводить ефективність використання еклктронних закупівель на рівні громади і міст", - зауважив перший заступник міністра.

За його словами, питання про скасування допорогових закупівель від 3 тис. грн міськрада Дніпра може розглянути 20 червня. "Депутати ініціювали винесення цього питання на чергову сесію міськради. Очікуємо, що це питання буде розглядатися в середу. Але воно вже розглядалося місяць тому. Тоді позицію вдалося відстояти. Зусиллями мера були додані туди так звані депутатські кошти, тобто кошти, які надаються депутатам і вони далі їх розподіляють на свій виборчий округ", - сказав він.

Водночас в.о заступника міського голови Дніпра Яніка Мерило зауважила, що у Дніпрі починаючи з 2016 року через  систему ProZorro пройшло більше 31 тисячі закупівель. 

"Економія становила близько 821 мільйона гривень. При чому 80% цих закупівель - це допорогові закупівлі", - зауважила вона.

За словами Мерило, здійснення допорогових закупівель на суму від 3 тисяч гривень через систему ProZorro дає змогу середньому та малому бізнесу брати у них участь: "Бо це не тільки великі тендери. А депутати запропонували підняти поріг використання  ProZorro до 200 тисяч гривень".

Мерило наголосила, що міський голова Дніпра Борис Філатов таку ініціативу не підтримує.

"Ми пропонуємо нічого не змінювати. Є поріг від трьох тисяч - і це працює, створює економію і прозорість", - сказала вона.

Допорогові закупівлі через систему ProZorro - це закупівлі, очікувана вартість яких менша 200 000 грн (для товарів, послуг) та 1,5 млн грн (для робіт), а також менша 1 млн грн для товарів і послуг.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-