Чи  загрожує ультраправий екстремізм українській демократії?

Чи загрожує ультраправий екстремізм українській демократії?

Укрінформ
12 червня 11:00 - Презентація  нового аналітичного огляду Freedom House проекту  «Чи  загрожує ультраправий екстремізм українській демократії?» 

Організатор: Представництво Фрідом Хаус, Інк. в Україні.

Учасники: В'ячеслав Ліхачов - автор аналітичного огляду, експерт  у тематиці правих груп в Україні та Росії; Марк Берендт - директор програм у країнах Європи та Євразії Freedom Hous; Юрій Зозуля -  начальник Управління патрульної поліції міста Києва; Борис Захаров - правозахисник;  представники державних органів влади, ЗМІ та громадянського суспільства в Україні.

Підсумкові матеріали:

Ультраправі сили з початку року намагалися зірвати 12 подій - аналітик

У період з кінця 2017 - початку 2018 рр. в Україні зросла кількість насильницьких інцидентів, вчинених ультраправими силами - у перші три місяці поточного року радикально налаштовані групи намагалися зірвати 12 різних подій.

Про це повідомив автор аналітичного огляду міжнародної правозахисної організації Freedom House «Чи загрожує ультраправий екстремізм українській демократії?», експерт у тематиці правих груп в Україні та Росії В'ячеслав Ліхачов на презентації в Укрінформі.

«Упродовж останніх місяців (приблизно з кінця минулого - початку цього року) ми спостерігаємо певну негативну динаміку: різко зросла кількість насильницьких інцидентів з боку ультраправих, пов'язаних зі зривом публічних акцій або навіть деяких закритих заходів. Різко побільшало інцидентів, пов'язаних із нападами на меншини, - і це стосується ромської громади передусім, яка перебуває на вістрі протиправних дій ультраправих, хоча також були помічені й антисемітські інциденти. Наші колеги з Amnesty International нарахували більше трьох десятків таких інцидентів за останні місяці», - зазначив Ліхачов.

Зокрема, у презентованому огляді йдеться про те, що у перші три місяці 2018 року радикально налаштовані групи намагалися зірвати 12 різних подій і атакували велику кількість об'єктів і заходів. Серед інцидентів, які сталися з початку 2018 року, - зрив лекції про Голокост у Львові в січні, коли підліток кинув димову шашку у приміщення, вчинений на грунті гомофобії напад на відвідувачів офісу Queer Home Кривбас у Кривому Розі в лютому та зрив лекції про ЛГБТ-рух у Харкові, а також вчинена в лютому спроба зірвати презентацію проекту, спрямованого на подолання дискримінації проти ромської спільноти у Львові.

При цьому Ліхачов підкреслив, що рік-два тому ситуація була "значно кращою".

У Freedom House вбачають у подібних інцидентах замах на фундаментальні права людини, зокрема на свободу зібрань і свободу слова, які має забезпечити держава.

«Ультраправі своєю активністю зазіхають на монополію державних силових структур на силові дії, сприяють у цілому дестабілізації обстановки в Україні, підривають авторитет влади. Певною мірою вони самі намагаються виступати самопроголошеною владою, яка з власної ініціативи взяла на себе сміливість застосовувати насилля стосовно того, що вони вважають неприйнятним», - уточнив автор огляду.

За його словами, в діяльності ультраправих сил існує загроза й українській державності. Зокрема, Ліхачов акцентував на негативному ефекті, який справляє діяльність ультраправих на зовнішньополітичний імідж країни.

«Це стає критично важливим і значущим, зважаючи на необхідність підтримки міжнародної спільноти та, з іншого боку, на ситуацію, коли агресор здійснює в усьому світі інформаційну кампанію з дискредитації України. Тому ми розцінюємо ультраправий екстремізм як загрозу українській демократії та стабільності України на цьому етапі», - наголосив фахівець. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-