Лікування громадян України за кордоном: висновки аудиту Рахункової Палати України

Лікування громадян України за кордоном: висновки аудиту Рахункової Палати України

Укрінформ
4 червня 11:00 - Брифінг щодо висновків аудиту Рахункової Палати України про ефективність програми “Лікування громадян України за кордоном”

Організатор: Міністерство охорони здоров'я України.

Спікер - Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я.

Коротко. Міністерство охорони здоров'я України стурбоване активним поширенням окремих уривків виступу заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, вирваних з загального контексту плідного діалогу МОЗ України з Рахунковою палатою України. МОЗ України вважає звіт Рахункової палати за результатами аудиту програми високопрофесійним документом, що буде використаний для подальших змін.

Підсумкові матеріали:

Лінчевський каже, що його вислови про лікування онкохворих за кордоном вирвані з контексту

Заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський зазначає, що його вислови щодо лікування онкохворих за кордоном під час виступу в Рахунковій палаті були вирвані з контексту та не відображають позицію МОЗ.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

"У соціальних мережах, засобах масової інформації поширюються фрагменти засідання Рахункової палати, котрі не відображають ані хід самого засідання, ані тим більше не відображають позицію міністерства. Мені шкода, що слова, вирвані з контексту, образили чи обурили пацієнтів, їхні родини та небайдужих громадян. Маніпуляції на темі лікування важкохворих пацієнтів, відверті пересмикування, виривання з контексту, шкодять і самим пацієнтам і суспільству в цілому", - сказав Лінчевський.

Урядовець наголосив, що його слова вирвані з контексту та не "відображають позиції міністерства і того, про що говорилося на засіданні".

"Один із закидів до міністерства з боку Рахункової палати полягав в тому, що 25% пацієнтів, котрі відправляються за кордон, потім помирають. І міністерству закидалося неефективне чи неекономне витрачання коштів. Наша позиціє є такою, і вона висловлювалась там, що незалежно від етіології захворювання, незалежно від тяжкості, навіть якщо запропоноване лікування може лише полегшити захворювання або продовжити життя, навіть якщо біологічно це не можливо, треба використовуватися всі шанси і навіть найменшу надію. Те, що ми бачимо, ці фрагменти, які поширюється, вони є вирвані з контексту, наявна стенограма є неповна", - зазначив він.

Лінчевський наголосив, що МОЗ продовжує працювати над програмою "Лікування громадян України за кордоном".

"За два роки лікування за кордоном отримали понад 200 пацієнтів, що є більше ніж за всі роки існування програми. Ми будемо використовувати всі способи допомогти пацієнтам, спрямовані на одужання або на продовження життя кожного пацієнта, незалежно від складності захворювання", - підкреслив він.

Заступник міністра додав, що наразі в черзі на лікування за кордоном перебуває 30 осіб.

Раніше ЗМІ поширили заяву заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, зроблену ним у ході виступу в Рахунковій палаті під час обговорення звіту про результати аудиту ефективності коштів держбюджету, виділених МОЗ для лікування громадян України за кордоном. Говорячи про пацієнтів, у яких діагностовано рак, Лінчевський заявив про неефективність використання цих коштів у зв'язку з високим рівнем смертності. 

Відео брифінгу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-