МЗС Open Air 2018. Прем'єра  історичного  перформансу

МЗС Open Air 2018. Прем'єра історичного перформансу

Укрінформ
7 червня 12.00 - МЗС Open Air 2018. Прем'єра історичного перформансу «Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І. Початок славного служіння

Організатор: МЗС України, «Міжнародний фестиваль мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

Учасники: Ірина Шум – координаторка проекту МЗС Open Air, дипломат; Федір Баландін - постановник вистави, головний куратор міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest»; Ірма Вітовська-Ванца – акторка, виконавиця однієї з головних ролей; Нарміна Стрішенець – керівниця відділу комунікації та адвокації ООН Жінки в Україні.

Довідково. 21 червня 2018 року о 19.30 у відкритому просторі між фасадом будівлі і колонадою МЗС відбудеться традиційний щорічний МЗС Open Air. На заході будуть присутні Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та його литовський колега Лінас Лінкявічюс.

Коротко. За чотири роки свого існування захід став однією з найочікуваніших подій міжнародного культурного життя Києва. Під час цьогорічного МЗС Open Air, провідною темою якого стала тематика гендерної рівності, а також вшанування європейської історичної спадщини України, відбудеться прем'єра історичного перформансу «Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І. Початок славного Служіння». 

Це дійство присвячене неймовірній та маловідомій для широкого загалу долі Едігни, доньки Анни Київської та короля Франції Генріха І, онуки Великого князя Київського Ярослава Мудрого, яка в молодому віці залишила рідну для неї Францію, вирушивши  у довгу подорож, і в результаті знайшла свою долю в селищі Пух (територія сучасної Німеччини), де вона і провела решту свого життя. У 1600 р. римо-католицька церква канонізувала Едігну. 

Свою поетично-візуальну версію долі Едігни подають поет та автор сюжету Олександр Ірванець та постановник вистави Федір Баландін. До підготовки вистави долучилася  зіркова команда славнозвісних професіоналів: Ірма Вітовська-Ванца, Федір Стригун, Анастасія Блажчук, Андрій Єрмоленко, Остап Ступка, Олексій Березюк, Тарас Компаніченко, Євген Нищук, Іван Небесний, Іван Рябчій, Олег Грищенко, Станіслав Кушпітовський.

Підсумкові матеріали:

Виставу "Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І" презентує МЗС Open Air 2018

Прем'єру історичного перформансу "Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І. Початок славного служіння" презентує у Києві МЗС Open Air 2018.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі координаторка проекту МЗС Open Air Ірина Шум.

"МЗС Open Air  - традиційний захід Міністерства закордонних справ, що порушує гострі соціальні або політичні теми. Цей формат був започаткований 2015 року, коли біля МЗС відбувся перший захід, присвячений українським політв'язням, яких незаконно утримує Росія... МЗС Open Air 2018 - культурний захід, присвячений Едігні, доньці Анни Ярославни. Цією темою ми порушуємо не тільки історичну тематику, ми також розповідаємо про питання гендерної рівності, захисту прав жінок", - сказала Ірина Шум. 

Вона поінформувала також, що 21 червня учасників заходу привітає міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Також будуть присутні члени громади селища Пух (територія сучасної Німеччини), де похована Едігна, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій. МЗС забезпечить можливість онлайн-трансляції заходу для всіх українських посольств за кордоном на своїх соцмережах. 

"Зусилля громадських організацій і держави спрямовані зараз на популяризацію і легітимізацію України як нащадка і наступника Київської Русі. Нинішній МЗС Open Air спільно з "Anne de Kyiv Fest" є ідеальною платформою для того, щоб доносити в першу чергу українцям, що ми є древньою нацією, нам більше тисячі років, що Київська Русь - наше коріння. І 21 червня о 19.30  біля МЗС нас очікує величезна мистецька подія - вистава "Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І". Літературна версія -  поета Олександра Ірванця. У виставі задіяний блискучий творчий склад - роль Анни Київської виконує Ірма Вітовська. А роль Едігни - її колега по Молодому театру Анастасія Блажчук", - розповів Федір Баландін - постановник вистави, головний куратор міжнародного фестивалю мистецтв "Anne de Kyiv Fest".

Він додав, що у виставі пролунають голоси відомих акторів - свої голоси для головних ролей подарували Остап Ступка, Федір Стригун, Євген Нищук, Тарас Компаніченко. Музику написав Іван Небесний. Відеографіка Андрія Єрмоленка та Олексія Березюка.  А також нагадав, що "Anne de Kyiv Fest" заснований 2014 року і від початку підтриманий КМДА. 

"На першому фестивалі ми розповіли про Анну Київську, про яку, на наше здивування, українці і кияни майже не знали. Для людей було відкриття, коли ми простимулювали відкриття для загалу в Софії Київській власноручного підпису Анни Київської на стіні всередині собору. Це була сенсація. В цьому році ми починаємо відкривати історію її родини. Славнозвісна Едігна - донька Анни Київської - така само легендарна постать, як і сама Анна. Німці і Баварія набагато більше знають про Едігну, аніж українці, бо у Баварії існує містечко Пух, церква і навіть липа, в дуплі якої, за легендою, вона жила. Едігна лікувала, наставляла і вчила людей. Ми тільки зараз  дізнаємося про існування цієї особистості", - сказав Баландін.   

 Він також повідомив, що громадська організація "Чотири королеви", яка є засновником "Anne de Kyiv Fest", стала співзасновником Медалі Анни Київської - вишуканого ювелірного виробу, і першою такою нагородою вирішено відзначити друга України - президента Литви Далю Грібаускайте. Нагороду буде передано для неї під час МЗС Open Air 2018.

Заслужена артистка України Ірма Вітовська підкреслила, що очікує на вражаюче вечірнє шоу, в якому образи жінок змінюють уявлення про українську жінку, руйнуючи міфи про неї як про наймичку, покритку, нещасну жертву. 

"Ці жінки порушували правила в той час, як ці правила не наважувалися порушувати жінки на Заході... Нам треба воювати за свою історичну спадщину, доводити своє право на неї, і не тільки історичними фактами, а й художнім прийомом, який швидше достукується до серця глядача і до його розуміння", - наголосила Ірма Вітовська. 

Вхід на МЗС Open Air 2018 - вільний.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-