Торгівля екзотичними тваринами в Україні – правда і вигадки

Торгівля екзотичними тваринами в Україні – правда і вигадки

Укрінформ
30 травня 14.00 - Торгівля екзотичними тваринами в Україні – правда і вигадки

Організатори: Український Союз промисловців і підприємців (УСПП); ГО «Інформаційно-методичний центр Української асоціації зоопарків та акваріумів».

Учасники: Віктор Рибаченко - модератор,  політолог; Людмила Жук - віце-президент УСПП; Михайло Пупінь - провідний дослідник і керівник лабораторії «Зоокультури і охорони природи» Департаменту екології Даугавпільського університету, сертифікований Управлінням охорони природи Латвії експерт за категорією «Амфібії та рептілії», директор Латгальського зоосаду (Латвія); Ігор Акімов - директор Інституту зоології НАН України, заступник Голови комісії по Червоній книзі України,  Керівник Наукового Органу CITES України; Володимир Пєсков - президент Українського герпетологічного товариства, в.о. директора Зоомузею НАН України; Оксана Некрасова - старший науковий співробітник Інституту Зоології НАН України,  к.б.н, член комісії по Червоній книзі України; Євген Ван - директор Черкаського зоопарку; Дмитро Ткачов - директор БІОН Тераріум Центру (Київ); Сергій Прокоп’єв - підприємець,  спеціаліст з розведення рептилій (Харків); Олексій Артеменко - член правління Асоціації зооіндустрії України «Зоологія» (Запоріжжя);  Олексій Марущак - аспірант відділу моніторингу і охорони тваринного світу, Інституту зоології  НАН України; Олександра Оскирко - студентка 4 курсу біологічного факультету Національного Університету України ім. Т. Г. Шевченка, координатор Асоціації зоопарків та акваріумів України; Олександр Зайцев - Голова правління ГО «Інформаційно-методичний центр Української асоціації зоопарків та акваріумів» (Київ); представник Мінприроди України; представник Державної екологічної інспекції України; Руслан Васик - головний державний інспектор аналітично-пошукового відділу управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням Київської митниці ДФС.

Питання до розгляду:

Ситуація з торгівлею екзотичними тваринами в Україні сьогодні (пташиний ринок, зоомагазини, приватні особи та компанії).

Компанії БІОН Тераріум Центр та ЕКЗО – хто вони?

Тераріумістика (розведення рептилій) як один зі способів збереження видів у природі. Світовий та український досвід.

Контрабанді тварин в Україні - cтоп.

Роль зоопарків у збереженні видів. Чи можуть зоопарки продавати тварин?

Підсумкові матеріали:

Українському ринку екзотичних тварин необхідні державна підтримка та сприятливе законодавство — експерти 

Зберегти екзотичних тварин, уникнути їх зникнення та критичного зменшення популяції можливо лише шляхом штучного розведення та створення умов для їх існування. 

На цьому наголосили експерти під час круглого столу з питань торгівлі екзотичними тваринами в Україні, що відбувся в Укрінформі. 

“Навіть якщо ми зможемо відновити певні види тварин, то куди їх випускати? Екологічної ніші для них не існує, вона знищена людиною. Необхідно розвивати зоосади і зоопарки для збереження екологічного різноманіття”, — наголосив директор інституту зоології НАН України Ігор Акімов. 

За його словами, популяція відновлених видів тварин, якщо для них існує природне середовище, стрімко розвивається. Він зазначив, що із 542 видів тварин Червоної книги України відновлено два види - кінь Пржевальського та зубр. “Серед екзотичних тварин у світі відновлені африканські слони, зараз їх чисельність навіть вийшла з-під контролю”, — зазначив Акімов.  

Учасники круглого столу зауважують, що технології відновлення тварин наразі відомі, однак розведення потребує чималих інвестицій та відповідного обладнання для їх утримання та розведення, а також державної підтримки. Це стимулює торгівлю екзотичними тваринами, розвиток технологій та обмін досвідом серед науковців різних країн. 

Для запобігання контрабанді, як вважають експерти, необхідно посилити відповідальність за відловлювання тварин. 

Працівники митниці повідомили, що через кордон контрабандисти намагаються перевезти приспаних тварин і знесилених. Для виведення їх з цього стану та збереження життя митникам  доводиться терміново знаходити фахівців, а також вирішувати питання щодо подальшого розміщення.

Як зазначила віце-президент УСПП Людмила Жук, торгівці тваринами маютьпрацювати в умовах регульованого, відкритого і чесного ринку, крім того,  та мають виділятися державні кошти на природоохоронну діяльність. Учасники круглого столу висловили стурбованість тим, що на українському ринку екзотичних тварин досі немає ефективного законодавства щодо їх продажу та утримання.

У ході заходу також йшлося про те, що в Україні наразі розвивається промислове розведення рептилій. Зокрема, компанії «Біон Тераріум Центр» планує організувати першу в Україн міжнародну конференцію щодо розведення рептилій.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-