«Зелена книга. Політика щодо Криму». Презентація видання

«Зелена книга. Політика щодо Криму». Презентація видання

Укрінформ
23 травня, 11.00 - Презентація видання «Зелена книга. Політика щодо Криму». 

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Юлія Тищенко - керівник Програми демократичних процесів УНЦПД, під загальною редакцією якої  вийшло це видання; Дар’я Свиридова - експерт Української Ґельсинської спілки; Юлія Каздобіна - радник міністра інформаційної політики України; Есма Аджієва - радник міністра культури України; Арсен Жумаділов – радник Голови  Меджлісу кримськотатарського народу; Інна Ковалів - експерт ГО «Фонд «Відкрита політика».

Питання до обговорення.

Головні напрями політики України щодо Криму в освіті, медицині, культурі, соціальній, інформаційній, санкційній сферах. Що зроблено і що варто зробити?

Яким має бути статус Кримської автономії?

Що робити з Керченським мостом після деокупації?

Скільки коштуватиме Україні перший рік деокупації?

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували "Зелену книгу", в якій розписано дії щодо реінтеграції і деокупації Криму

У середу в Укрінформі презентували видання «Зелена книга. Політика щодо Криму», підготовлене Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД). Книга кореспондує головні напрямки діяльності українського уряду, які б гарантували "безпечну реінтеграцію Криму, як запоруку його деокупації".

Про це в ході презентації книги в Укрінформі розповіла керівник Програми демократичних процесів УНЦПД Юлія Тищенко.

"Слоган або гасло "Крим - це Україна" чудовий, але одних слів замало, потрібні дії і з боку держави, і з боку суспільства, щоб він наповнювався конкретним змістом", - сказала, представляючи книгу, Тищенко.

За її словами, формат "Зеленої книги" передбачає кроки, які український уряд повинен зробити для того, щоб відбулася "не просто реінтеграція, а безпечна реінтеграція, як запорука деокупації Криму".

Як підкреслила експерт, незважаючи на те, що в країні досі немає державної стратегії щодо повернення Криму, дії влади часто, завдяки неурядовим організаціям, відбуваються в потрібному напрямку.

"У нас улюблена фраза, що в державі досі немає державної стратегії щодо деокупації Криму. Це правда, але, тим не менше, якщо подивитися на дії уряду, то у разі частої відсутності чітких меседжів і чіткої політики в різних сферах, у нас відбуваються кроки , які сприяють цій деокупації і реінтеграції. Вони не такі швидкі, як нам би хотілося, іноді вони відбуваються не завдяки, а всупереч, зокрема, через тиск громадських організацій... Наші пропозиції кореспондуються в цій книзі з тим планом дій щодо Криму, які були підтримані Кабінетом міністрів України наприкінці травня 2017 року», - повідомила Тищенко.

На її думку, одним з головних напрямів роботи української влади в кримському напрямку мають стати питання доступу громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, до адмінітратівних послуг, інформації про які не завжди вистачає.

Як вважає експерт, необхідно підняти на новий якісний рівень і можливості отримання кримчанами української освіти.

"Щорічно майже 12 тисяч кримських випускників закінчують школу, але, чесно кажучи, через освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна" не так багато з них поступають в українські вузи, і потрібно щось робити, щоб цю ситуацію змінити", - зазначила Тищенко.

У книзі представлено цілий блок питань, пов'язаних з економічною політикою держави щодо Криму, зокрема, йдеться про необхідність скасування закону про вільну економічну зону в Криму. Крім того, наводяться різні оцінки вартості економічної деокупації Криму.

За словами Тищенко, експерти говорять про вартість економічної деокупації  півострова, яка коштуватиме два мільярди доларів.

"Зелена книга" містить також необхідні напрямки роботи в інформаційній та українській санкційній політиці, а також у сфері культури та захисту культурної спадщини Криму.

Відео з презентації:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-