ПФУ, час повертати борги!

ПФУ, час повертати борги!

Укрінформ
16 травня 11.00 - ПФУ, час повертати борги!

Організатор: БФ «Право на захист».

Учасники: Ноель Калхун - заступник представника Агентства ООН у справах біженців в Україні; Юлія Трало - координатор з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист»; Олег Тарасенко - старший стратегічний юрист БФ «Право на захист»; Сергій Марущенко - експерт Проекту Ради Європи з питань захисту прав ВПО в Україні; Лідія Кузьменко - радниця з правових питань Агенції ООН у справах біженців; Олеся Цибулько - керівник експертної групи Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України.

Модератор: Анастасія Одінцова - правовий аналітик БФ «Право на захист».

Коротко. 3 травня 2018 року Верховний Суд України завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії та її поновлення пенсіонеру-ВПО та ухвалив рішення, яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі й зобов’язав поновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року.

Під час заходу спікери проаналізують винесене Верховним Судом рішення; порушать питання щодо поновлення виплати пенсій ВПО у судовому порядку; обговорять, чому саме ця справа є важливою для всіх пенсіонерів-ВПО; розкажуть про міжнародно-правові стандарти захисту права на пенсію в умовах внутрішнього переміщення.

Підсумкові матеріали:

 У справах щодо виплати пенсії переселенцям 96% рішень судів приймаються на користь ВПО - Трало

Згідно зі статистикою благодійного фонду «Право на захист», у справах щодо виплат пенсій пенсіонерам-внутрішньо переміщеним особам (ВПО), 96% рішень судів приймаються на користь переселенців. 

Про це заявила координатор з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист» Юлія Трало під час прес-конференції в Укрінформі.

«Незважаючи на те, що з року в рік постанова Кабміну № 365 й інші підзаконні нормативні акти вдосконалюються, тобто з'являються нові процедури, які роблять більш важким доступ до пенсій, це і ідентифікації, і перевірки, й інші умови, які фактично дуже важко виконати людині, але разом з тим судова гілка влада демонструє, можна сказати, навіть одностайну позицію, оскільки 96% рішень, які приймаються по таких справах, виносяться на користь переселенців», - сказала Трало, розповідаючи про розгляд справ щодо поновлення виплати пенсії пенсіонеру-переселенцю.

Вона зауважила, що у провадженні БФ «Право на захист» через 2-3 місяці після ухвалення постанови № 365 знаходилося понад 450 справ різних категорій.

«3 травня Верховним судом було ухвалене рішення, але воно ще не вступило в законну силу. Зараз триває строк для подання апеляційної скарги і я думаю, що  Пенсійний фонд подасть апеляційну скаргу. Є у цьому також один важливий момент - призупинено розгляд справ, які зараз знаходяться в регіонах, тобто в окружних адмінсудах, і дуже схожі за ознаками, як зразкова справа. Тобто очікується, коли це рішення, або змінене рішення вступить у законну силу», - розповіла Трало.

Як повідомлялося, 3 травня 2018 року Верховний суд завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії та її поновлення пенсіонеру-ВПО та ухвалив рішення, яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі й зобов'язав поновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року. 

У червні 2016 року уряд затвердив постанову № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», якою передбачено здійснення структурними підрозділами з питань соціального захисту населення перевірки відомостей про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи та складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї. Це стосується лише тих внутрішньо переміщених осіб, які є отримувачами соціальних виплат, субсидій та пільг (https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/249110200). 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-