Відзначення роковин депортації кримських татар 1944 року: презентація комунікаційної кампанії МІП

Відзначення роковин депортації кримських татар 1944 року: презентація комунікаційної кампанії МІП

Укрінформ
15 травня 11:00 - Відзначення роковин депортації 1944 року – геноциду кримських татар

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Учасники: Еміне Джапарова – Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Ескендер Барієв – голова правління ГО «Кримськотатарський ресурсний центр»; Алім Алієв – програмний директор ДП «Кримський дім»; Ельвіра Караєва - представник громадської організації «Кримська проектно-освітня платформа Q- Hub».

Коротко. Під час прес-конференції буде презентовано план заходів, зокрема загальнонаціональну комунікаційну кампанію Міністерства інформаційної політики України, заходи Меджлісу кримськотатарського народу, ДП «Кримський дім», правозахисних та громадських організацій до 18 травня - Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Підсумкові матеріали:

Окупація Криму стала можливою через депортацію в 1944 році корінного народу - Джапарова

Російська окупація Криму стала можливою, в тому числі, через депортацію корінного народу 74 роки тому.

Про це у вівторок на прес-конференції в Укрінформі заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

"Коли ми згадуємо події 2014 року, ми розуміємо, що окупація - це і частина наслідків депортації 1944 року, коли відбувся акт виселення корінного народу з півострова і зачистка Криму від кримських татар", - заявила Джапарова.

За її словами, завезені замість кримських татар люди, в основному з Російської Федерації, і стали "причиною політичних процесів в Криму, і саме з цієї причини Росія заявляє про свої особливі зв'язки з Кримом і захист російськомовного населення в Криму".

Як наголосила перший заступник міністра, Росія і сьогодні, окупувавши півострів, продовжує використовувати в Криму традиційний в її практиці механізм заміщення населення з метою посилення своїх позицій.

За словами Джапарової, "фактично десятками тисяч сьогодні мігрують з Росії до Криму різні консультанти, військові, представники влади, навіть вчителів сьогодні привозять з Росії".

"Це відбувається на наших очах, і фактично є порушенням міжнародного права, тому що заміщення населення під час окупації є забороненим", - зазначила Джапарова.

Вона наголосила, що для кримських татар депортація 1944 року є окремою сторінкою не тільки історії, а й повсякденного життя.

"Про депортацію знає кожна дитина. Відзначати 18 травня - це не просто знак пам'яті жертв депортації, а частина боротьби, яка на жаль сьогодні триває", - сказала Джапарова.

Вона наголосила, що окупаційна російська влада робить все, щоб "перетворити кримських татар в народ нон-грата".

"Якщо раніше 18 травня кримські татари щорічно сотнями і десятками тисяч від своїх населених пунктів йшли до центральної площі Сімферополя, де проходив мітинг, то сьогодні вже чотири роки поспіль цей мітинг є неможливим, тому що окупаційна влада його не дозволяє. А в перший рік окупації "влада" запропонувала проводити такий мітинг на кладовищі "Абдал". Ще один підступний натяк окупаційної влади: коли 5 травня дозволили святкувати кримськотатарське свято Кидирлез, його провели саме там, де 1,5 року тому викрали Ервіна Ібраїмова. Ми розуміємо, що такими жестами, такою езоповою мовою кримським татарам вказують на їх реальне місце на півострові і перетворюють в народ нон-грата", - сказала Джапарова.

За її словами, всі репресії окупаційної влади мають просту логіку.

"З одного боку - це занурення людей у страх, вичленення активних людей з півострова, щоб ніяких ознак опору авторитарній дійсності не було, а з іншого боку - змусити замовкнути всіх тих, хто залишився жити в Криму", - вважає Джапарова.

18 травня 1944 року за указом Сталіна з Криму у віддалені регіони СРСР - від північного Приуралля до республік Середньої Азії - було депортовано 191 044 кримських татар. В результаті депортації і перших років життя на засланні понад 46% народу загинуло.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-