Центри допомоги учасникам АТО. Як підтримують українських воїнів та їхніх рідних?

Центри допомоги учасникам АТО. Як підтримують українських воїнів та їхніх рідних?

Укрінформ
14 травня 13.00 - Центри допомоги учасникам АТО, їх сім'ям та сім'ям загиблих 

Організатор: Центр допомоги учасникам АТО,  їх сім'ям та сім'ям загиблих при Київській обласній державній адміністрації.

Учасники:  Тетяна Ричкова - народний депутат України, один з ініціаторів проекту ЦДУ АТО;  Світлана Шеповалова - керівник Центру допомоги учасникам АТО при Київській обласній державній адміністрації; Василь Шевченко - радник віце-прем’єр-міністра України; Леся Василенко - голова ГО "Юридична сотня".

Коротко.    10 жовтня 2015 року, після робочої зустрічі в Адміністрації Президента України за участю Президента та волонтерів з усіх регіонів України, розпочалась  активна організація роботи Центрів допомоги учасникам АТО,  їх родинам та родинам загиблих при обласних державних адміністраціях. Учасники брифінгу прозвітують про результати діяльності Центрів, спрямованої на виконання Указу  Президента України від 18. 03. 2015 р.  №150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників  антитерористичної операції», поінформують присутніх про те, що зробили волонтери Центрів допомоги за два з половиною роки, розкажуть про стратегію розвитку своєї роботи та її перспективи.

Підсумкові матеріали:

За три роки в центри допомоги учасникам АТО надійшло понад 165 тис. звернень 

За період 2015-2018 років до центрів допомоги учасникам АТО, їх родинам та родинам загиблих, які були сформовані при облдержадміністраціях на виконання відповідного указу Президента України, надійшло понад 165 тис. звернень, 93% з яких опрацьовані.

Про це повідомила під час прес-конференції в Укрінформі керівник Центру допомоги учасникам АТО при Київській обласній державній адміністрації Світлана Шеповалова.

“Усього до центрів надійшло звернень загальною кількістю у понад 165 тисяч, з яких 93% було оброблено”, - сказала вона.

Шеповалова наголосила, що з огляду на зростання кількості учасників бойових дій, зростає і кількість людей, які потребують допомоги.

Вона нагадала, що 10 жовтня 2015 року, після робочої зустрічі в АПУ за участю Президента та волонтерів з усіх регіонів України, розпочалась активна організація роботи центрів допомоги учасникам АТО, їх родинам та родинам загиблих при обласних державних адміністраціях. Структура центру, яка була запропонована АПУ, наступна: керівник центру - волонтер - координатор з питань взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, координатори з питань медичної та соціальної адаптації, координатори з питань юридичної допомоги, координатори з питань соціальної допомоги та роботи з волонтерами.

Серед завдань центрів - збір бази знань про пільги, а також пропозиції від державних та недержавних організацій, адаптація отриманих даних для розуміння отримувачем, консультація учасників АТО про їхні права та можливості, здійснення супроводу учасників АТО у вирішення проблемних питань, а також систематизація та аналіз проблемних питань з наданням пропозицій з їх системного вирішення.

Одним з основних інструментів в роботі центрів - “гаряча лінія”, куди можуть звертатися ветерани.

“Наша діяльність полягає у наданні консультацій безпосередньо в офісах, телефонами, за допомогою call-центрів, в координації комунікацій між державними структурами, урядовими та неурядовими організаціями і налагодженні ефективного виконання бюджетних програм, у здійснені супроводу вирішення поточних проблем учасників АТО та членів їх сімей”,  - повідомила Шеповалова.

Крім того, в центрах працюють над розвитком  підприємницького потенціалу - від вивчення ринку праці на місцях і до працевлаштування, а також над сприянням громадської активності ветеранів. Окремо проводяться тренінги з психосоціальної адаптації. 

“У центрів за 2,5 років є більше ніж 200 проектів - це і фестивалі, навчання та інші заходи”, - зазначила керівник Центру допомоги учасникам АТО при Київській ОДА. 

Серед досягнень центрів вона вказала на розробку на місцевому рівні комплексних програм соціальної підтримки учасників АТО, добровольців, членів  їх родин та родин Героїв Небесної сотні, а також подання пропозицій щодо вдосконалення діючих державних програм, створення “дорожніх карт” для розуміння учасниками АТО комплексної соціальної підтримки.

Водночас Шеповалова зауважила проблемні питання. Передусім - це інертність та супротив бюрократичної системи, а також відсутність комунікаційної вертикалі центри - центральна влада. За її словами, наразі фактично відсутнє ефективне керівництво розгалуженою системою центрів та адвокація проблемних питань перед центральними органами влади. Ще одна проблема - відсутність фінансування.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-