Сигарети на столичних  вулицях. Результати моніторингу незаконної торгівлі тютюном у Києві

Сигарети на столичних вулицях. Результати моніторингу незаконної торгівлі тютюном у Києві

Укрінформ
2 травня 11.00 - «Обережно: незаконні тютюнові вироби!»

Організатор: ГО «Життя».

Учасники: Остап Єднак - народний депутат України; Андрій Скіпальський - голова правління ГО “Життя”; Євгеній Плінський - журналіст-розслідувач “1+1 медіа”; Костянтин Красовський - експерт з контролю над тютюном; представник Міністерства внутрішніх справ України.

Коротко. Під час заходу Український центр контролю над тютюном ГО “Життя” спільно з Агенцією журналістики даних представлять результати громадського моніторингу незаконної торгівлі тютюном у місті Києві.

Крім того,  учасники презентують інтерактивну карту точок незаконної реалізації сигарет та обговорять проблему торгівлі тютюновими виробами з рук на вулицях Києва: реалізацію сигарет без акцизних марок, наявність фальсифікованих тютюнових виробів, продаж сигарет поштучно дітям.

Нелегальна торгівля тютюновими виробами завдає серйозної шкоди суспільству, оскільки підриває систему оподаткування тютюнових виробів, знижує середній рівень цін на сигарети і робить куріння доступним. Доходи від контрабанди тютюнових виробів йдуть злочинним і терористичним групам.

Підсумкові матеріали:

Один пункт незаконного продажу тютюнових виробів в Києві щоденно "заробляє" близько півмільйона гривень - активіст

Щоденний обіг з одного пункту незаконного продажу тютюнових виробів у Києві становить близько півмільйона гривень. 

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі журналіст, учасник громадського моніторингу незаконної торгівлі тютюном у Києві Євгеній Плінський.

"Наприклад, у Києві поруч з ринком "Юність", буквально на 20 метрах тротуару ще з 90-х років успішно працює цілий ринок незаконного продажу цигарок. За будь-якої влади, за будь-якого міністра МВС та будь-якого керівника ДФС цьому ринку ніщо не заважає десятиліттями працювати. Щоденний обіг коштів на цьому "ринку", де працює 8-10 торговців, складає близько 500 000 грн. Тобто, кожні кілька хвилин підходять люди і купують один-два блоки цигарок", - заявив він.

Учасник моніторингу також зазначив, що тютюнові вироби, які реалізовують такі продавці, зазвичай або виробництва білоруської тютюнової фабрики "Нєман", або ж Львівської тютюнової фабрики з поміткою Duty Free. Водночас ціни на цигарки в таких точках збуту на 30-40% нижчі за цигарки в офіційних місцях продажу тютюнових виробів.

"Цікаво зазначити і як функціонують такі пункти продажу, де працюють 8-10 продавців: у кожного продавця є асортимент 40-50 видів цигарок і біля них постійно чергують два-три чоловіки, які контролюють виручку та забирають кошти, як тільки виходить велика сума коштів", - зауважив Плінський.

Як зазначив журналіст-розслідувач, у продавців є централізований склад і в разі уваги правоохоронців до пункту продажу продавці миттєво хапають сумку і тікають з місця нелегального продажу цигарок. Затримати та виписати адмінпротокол, а також вилучити незаконну продукцію  - фактично неможливо.

"Ми отримали відповідь Нацполіції на наш запит. Отже, протягом 2017 року в ході відпрацювання території столиці за роздрібну або оптову торгівлю та продаж тютюнових виробів неповнолітнім складено 60 адміністративних протоколів і вилучено майже 1120 пачок цигарок. Більше ніяких даних щодо порушень інших статей у відповіді на запит не надано", - додав голова правління ГО "Життя" Андрій Скіпальський.

Як повідомляв Укрінформ, Український центр контролю над тютюном ГО "Життя" спільно з Агенцією журналістики провели громадський моніторинг незаконної торгівлі тютюном у Києві. Результати моніторингу організатори презентували в стінах Укрінформу.

Активісти провели моніторинг незаконної торгівлі тютюном у Києві

Український центр контролю над тютюном ГО “Життя” спільно з Агенцією журналістики провели громадський моніторинг незаконної торгівлі тютюном у столиці.

Результати моніторингу презентував голова правління ГО “Життя” Андрій Скіпальський у стінах Укрінформу.

"Ми протягом квітня провели громадський моніторинг усіх станцій метро, виходів, переходів в місті Київ і з'ясували, що на 52-х станціях метро виявлено 41 порушення - незаконна торгівля підакцизними товарами, незаконна торгівля товарами, які не мають акцизних марок (сигарети без акцизних марок), а також поштучна торгівля сигаретами", - зазначив він.

За словами активіста, на більшості станціях метро у столиці можна придбати незаконно цигарки "дешево, доступно і поштучно". Також він зауважив, що частина цигарок, які незаконно поштучно продаються, позначені поміткою Duty free.

"Рівно три роки тому ми проводили аналогічний моніторинг і результат був приблизно такий же. Ми бачимо, що за три роки майже нічого не змінилось", - зауважив Скіпальський.

Громадські активісти також підготували інтерактивну карту пунктів незаконної реалізації сигарет, яка може слугувати доказами фактів правопорушень. 

"Що таке цигарки поштучно? Це можливість дітям і підліткам придбати цигарку доступно, коли, наприклад, немає можливості придбати одразу цілу пачку. Нагадаю, однією із цілей державної акцизної політики є просування цінової недоступності молоді та дітям", - сказав Скіпальський.

Він також зазначив, що за фактом моніторингу буде підготовлено звернення до МВС та Нацполіції з метою проведення рейдів або ліквідації незаконної торгівлі.

Як зазначили ініціатори моніторингу, нелегальна торгівля тютюновими виробами завдає серйозної шкоди суспільству, оскільки підриває систему оподаткування тютюнових виробів, знижує середній рівень цін на сигарети і робить куріння доступним, а доходи від контрабанди тютюнових виробів йдуть злочинним і терористичним групам. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-