Суспільно-політичні настрої українців: нові виклики

Суспільно-політичні настрої українців: нові виклики

Укрінформ
26 квітня 11.00 - Суспільно-політичні настрої українців: нові виклики

Організатор: Соціологічна група «Рейтинг».

Учасники: Ігор Тищенко – засновник Соціологічної групи «Рейтинг»; Любомир Мисів – заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг».

Коротко. Експертами Соціологічної групи «Рейтинг» будуть презентовані результати великого національного соціологічного опитування з вибіркою 6000 респондентів за такими напрямами:

-очікування від майбутнього Президента. Запит на зміни;

-запит на нових політичних гравців: динаміка змін;

-мотиви вибору: динаміка змін;

-президентські та партійні рейтинги, антирейтинги;

-ціннісні орієнтири: динаміка змін;

-сприйняття корупції:  динаміка змін.

Унікальність дослідження полягає у великій вибірці, яка дає змогу зробити аналіз регіонів  за 11 кластерами. Крім того, динаміка більшості питань за 5-7 років дає змогу аналізувати тренди та порівнювати думки громадян до Майдану, після нього та сьогодні.

Підсумкові матеріали:

Більшість українців хочуть змін - соцопитування групи “Рейтинг”

Майже 70% опитаних українців вважають, що Україні потрібні радикальні перетворення. 

Про це заявив засновник соціологічної групи “Рейтинг” Ігор Тищенко, презентуючи в Укрінформі результати соцопитування,  проведеного групою у квітні 2018 року.  

“Поступово зростає маркер “країні потрібні радикальні зміни". 70% опитаних вважають, що країні потрібні радикальні зміни, ще 10% - хай лишається як зараз, аби не гірше і 16% - краще повернути все, як було раніше”, - сказав він.

При цьому у середовищі електоральних груп, за винятком прихильників діючої влади, кількість тих, хто вимагає змін, перевищує кількість прихильників стабільності або повернення в минуле. Відносно вищий запит на повернення у зворотньому напрямку серед симпатиків Юрія Бойка, Вадима Рабіновича та Олега Ляшка (більше 20%), на стабілізацію - у прихильників Петра Порошенка (45%). Найбільше прагне змін молодь (до 40 років).

Згідно з результатами дослідження, 75% опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, 14% - висловлюють протилежну думку, 11% - вагаються з оцінками у цьому питанні. Відносно менше песимізму висловлюють жителі Києва та Подільського кластеру (Вінницька та Хмельницька області), найвищий рівень критики — у регіонах Півдня та Сходу.

Поруч із цим результати дослідження  засвідчили, що у суспільстві зростає вимога на модернізацію політичного середовища. Так, 46% опитаних висловили готовність підтримати нові політичні проекти і лише третина голосувала б за нинішні партії, які представлені у Верховній Раді. 

Згідно з результатами опитування 6 тис. українців, перше та друге місця у президентському рейтингу наразі займають Юлія Тимошенко (9%) та Анатолій Гриценко (7%), на третьому місці з 6% розмістилися Юрій Бойко, Святослав Вакарчук та Володимир Зеленський, далі йдуть Петро Порошенко та Олег Ляшко (по 5%). При цьому, третина опитаних ще не визначилися або не мають наміру голосувати. 

Два основні очікування від майбутнього президента України - припинення військових дій на сході та посилення боротьби з корупцією. Ще 38% респондентів заявили, що очікують  від нового глави держави відродження промисловості, майже чверть - підвищення якості медицини та соціальних стандартів, 16% - зменшення впливу олігархів на політику, 11% - відродження аграрного сектору, 7% - стимулювання розвитку бізнесу.

Під час дослідження також встановлено, що незважаючи на ціннісні зрушення у суспільстві, на фоні кризових явищ у економіці та політиці поступово зростає попит на необхідність наведення порядку, навіть якщо для цього доведеться піти на обмеження демократичних принципів і свобод. Такий розвиток подій підтримали 70% опитаних, за збільшення свободи, демократії за відсутності порядку висловилися лише 15% респондентів.

Як заявили в соціологічній групі “Рейтинг”, опитування охоплювало населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом населення. Вибіркова сукупність - 6 тис. респондентів. Заявлена помилка репрезентативності дослідження - не більше 1,5%.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-