Спадщину Франка досліджують школярі. Хто переміг у Всеукраїнському  учнівському  конкурсі?

Спадщину Франка досліджують школярі. Хто переміг у Всеукраїнському учнівському конкурсі?

Укрінформ
3 травня 12.00 - Результати  Всеукраїнського учнівського літературно-мистецького конкурсу «Стежками Каменяра» 

Організатор: Міжнародний фонд Івана Франка.

Учасники: Роланд Франко - голова правління Міжнародного фонду Івана Франка; Ольга Нижник - координатор проекту,  співзасновник Міжнародного фонду Івана Франка; Тамара Смовженко - доктор економічних наук, професор, Голова правління Львівського товариства у м. Києві; Неля Михайловська - начальник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту загальної середньої освіти в Новій українській школі ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»; Ахтем Сеітаблаєв - режисер фільму «Захар Беркут».

Коротко. Під час заходу будуть оголошені імена переможців конкурсу у чотирьох номінаціях - «Проза», «Поезія», «Драматургія», «Найкраща ілюстрація до творів Івана Франка» - у двох вікових категорія: 6-11 років та 12-16 років відповідно. Також будуть названі  імена переможців, які отримають  спеціальні призи від голови правління Міжнародного Фонду Івана Франка, онука Каменяра - Роланда Франка та команди фільму «Захар Беркут» , виробництва  кінокомпанії Kinorob.

Учасники прес-конференції розкажуть про урочисту церемонію нагородження переможців конкурсу, яка відбудеться 27 травня 2018 року у Києві біля пам'ятника Іванові Франкові, напередодні річниці смерті Великого Каменяра.

Довідково. Конкурс «Стежками Каменяра» було організовано Міжнародним фондом Івана Франка спільно з Міністерством освіти і науки України та ГО «Львівське товариство» у м. Києві. Нинішнього  року конкурс проводився вперше і мав на меті посилити творчу мотивацію у вивченні учнями закладів загальної середньої освіти творчості Івана Франка через створення літературно-мистецьких творів у різних жанрах, у яких працював Іван Франко, та дослідити його літературну спадщину, наукову, культурологічну та громадську діяльність. У творчих змаганнях взяли участь понад 2000 талановитих школярів з усієї України.

Підсумкові матеріали:

У Києві назвали імена переможців Всеукраїнського учнівського конкурсу «Стежками Каменяра»

Журі Всеукраїнського учнівського літературно-мистецького конкурсу «Стежками Каменяра» визначили переможців серед 1811 школярів віком від шести до 16-ти років із усіх регіонів України.

Про це повідомила координатор проекту, співзасновник Міжнародного фонду Івана Франка Ольга Нижник під час прес-конференції в Укрінформі, інформує кореспондент агентства.

«На конкурс надійшло понад дві тисячі робіт, із яких 1811 були оформлені належним чином, до яких була правильно оформлена онлайн-заявка та супровідні документи. Дехто з учасників надіслав декілька поезій. Що ж до переможців, то в номінації «Драматургія» у віковій категорії 6-11 років перемогла робота «Свято мови» учениці 7-ого класу ЗОШ №3 міста Кілії Одеської області Марії Морозан, а у віковій категорії 12-16 років перемогу здобула п'єса «Диво-скринька» десятикласниці ЗОШ №1 міста Теребовля Тернопільської області Андріани Гузелик», - сказала Нижник.

У номінації «Поезія», за її словами, найбільшу кількість голосів журі здобули твори «З Україною в серці» учениці п'ятого класу Сумської спеціалізованої школи № 25 Маргарити Усенко та «Чорна чайка» учениці 10-го класу Прилуцької гімназії №5 ім. В. Затолокіна Анастасії Дорошенко.

Переможцями у номінації «Проза» стали учениця Ковельської гімназії ім. О. Пчілки Анна Бадира з казкою «Фарбований лис» і дев'ятикласниця школи-інтернату при Кременчуцькому педагогічному коледжі ім. А. Макаренка Вікторія Яненко (робота «Герої не вмирають!»).

Водночас у номінації «Краща ілюстрація до творів Івана Франка» у віковій категорії 6-11 років перемогла робота «Фарбований лис» авторства п'ятикласниці Долинської спеціалізованої школи-інтернату Івано-Франківської області Аліни Кондрин, а у віковій категорії 12-16 років кращою визнано роботу «Боротьба за життя» учениці 9 класу із села Шпитьки Київської області Ольги Головатюк. Ілюстрацію «Боротьба за життя» оцінила й команда фільму «Захар Беркут», підготувавши спеціальний приз авторці.

«Ми маємо приємний сюрприз для переможниці: ми запрошуємо її на знімальний майданчик фільму «Захар Беркут», знімальний процес якого має розпочатися наприкінці червня. Переможець матиме можливість поспілкуватися з акторами з різних країн, побачити як створюється кіно і, власне, знятись в одному з епізодів фільму», - сказав режисер кінострічки Ахтем Сеїтаблаєв.

Координатор проекту, співзасновник Міжнародного фонду Івана Франка Ольга Нижник також додала, що Ольга Головатюк була безсумнівним лідером у своїй номінації як за оцінками журі, так і кінокомпанії Kinorob.

Разом з тим окремі нагороди від онука Івана Франка Роланда Франка отримають Надія Касянчук із Тернополя за поезію «Рядками нічної метушні», львів'янин Максим Чухліб за прозовий твір «Син народу, що вгору йде!» та Дмитро Зіньківський із Луганської області - за прозу «Непоборимий син землі».

Зі свого боку голова правління ГО «Львівське товариство» у м. Києві Тамара Смовженко підкреслила, що найактивнішими за кількістю поданих робіт на конкурс були школярі зі сходу України.

«Це 35% зі всього обсягу робіт. Лише з Донецької області надійшло майже 400 робіт, причому включно з творами учнів прифронтових сіл і міст Мар'їнка, Піски, Авдіївка. Менш активними, порівняно із ними, були школярі із Західної України, що на трішечки здивувало: вони надіслали понад 300 робіт, тобто 17% від загальної кількості», - уточнила Смовженко.

Найбільше ж, з її слів, учасників зацікавила номінація «Краща ілюстрація до творів Івана Франка». Таких робіт було отримано 42,8%.

Урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу відбудеться 1 червня 2018 року у місті Києві біля пам'ятника Іванові Франку.

Як відомо, Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький конкурс «Стежками Каменяра» було організовано Міжнародним фондом Івана Франка, Міністерством освіти і науки України та громадською організацією «Львівське товариство» у місті Києві. У 2018 році конкурс відбувся вперше і мав на меті посилити творчу мотивацію у вивченні учнями закладів загальної середньої освіти творчості Івана Франка через створення творів у різних жанрах.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-