Розслідування депортації кримськотатарського народу 1944 року: проблеми і перспектива

Розслідування депортації кримськотатарського народу 1944 року: проблеми і перспектива

Укрінформ
27 квітня 11.00  - Розслідування депортації кримськотатарського народу 1944 року: проблеми і перспектива

Організатор: Кримськотатарський Ресурсний Центр за підтримки Міністерства інформаційної політики.

Учасники: Ескендер Барієв – член Меджлісу кримськотатарського народу, голова ГО «Кримськотатарський ресурсний центр»; Еміне Джапарова – перший заступник міністра інформаційної політики України; Гаяна Юксель – член Меджлісу кримськотатарського народу, головний редактор інтернет-видання QHA; Різа Шевкієв - член Меджлісу кримськотатарського народу; Гульнара Бекірова - кримський історик, член Українського ПЕН-клубу; Микола Княжицький - народний депутат України.

Запрошені: педставники Міністерства закордонних справ України; Міністерства юстиції України; Міністерства інформаційної політики України; Посольства Узбекистану в Україні; Посольства Таджикистану в Україні; Посольства Киргизстану в Україні; Посольства Казахстану в Україні; Прокуратури Автономної Республіки Крим; Представництва Президента України в АРК; народні депутати України, адвокати, історики, експерти, юристи-міжнародники.

Коротко. Під час заходу буде презентовано документальний фільм «Свідки геноциду 1944», розроблений Кримськотатарським Ресурсним Центром (коротка версія), та обговорюватимуться такі питання:

- міжнародна співпраця в розслідуванні депортації кримськотатарського народу 1944 року;

- міжнародні та національні стандарти кримінальної кваліфікації депортації кримськотатарського народу;

- розслідування депортації кримськотатарського народу в рамках національного кримінального процесу.

Підсумкові матеріали:

Княжицький: Депортація кримських татар 1944 року - абсолютно очевидний приклад геноциду

Те, що сталося з кримськотатарським народом в 1944 році, коли в результаті депортації загинула половина чисельності цього народу, є абсолютно очевидним прикладом геноциду.

Про це в п'ятницю в Укрінформі під час круглого столу "Розслідування депортації кримськотатарського народу 1944 року: проблеми і перспективи" заявив народнй депутат України Микола Княжицький.

"Якби не було бажання знищити таку кількість людей, їх би не знищили. Те, що люди помирали у вантажних вагонах - це не випадковість, їх можна було зберегти. Значить, стояло завдання зробити вигляд, що їх неначе переселяють, а насправді доводять цей народ до межі виживання, а то і до знищення. Тому, на мій погляд, те, що сталося з кримськими татарами, коли загинула половина цього маленького народу, - це був абсолютно чистий і прозорий приклад геноциду", - сказав Княжицький.

Народний депутат провів паралель між депортацією кримських татар і загибеллю українців під час операції "Вісла".

"Коли ми дивимося, що відбувалося з українським народом під час операції "Вісла" - це теж ганебна сторінка з метою будівництва такої мононаціональної держави, коли боролися з окремими народами, люди переселялися з України сім'ями і гинули. Загинуло багато людей, але їх відсоток, був значно меншим, ніж відсоток загиблих в депортації кримських татар", - вважає Княжицький.

За його словами, сьогодні для українців, "якщо вони хочуть жити в сильній державі", принципово важливо підтримати кримських татар.

"Ця передусім чесність з собою, з тим народом, який живе поряд з нами і має право на самовизначення. Я в цих питаннях принциповий - я вважаю, що якщо українці хочуть жити у своїй сильній державі, то і усі народи, які живуть з нами на одній території, мають право на свій захист", - резюмував Княжицький.

18 травня 1944 року за указом Сталіна з Криму у віддалені регіони СРСР — від північного Приуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар. В результаті депортації і перших років життя в посиланні понад 46% народу загинуло.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-