З історії вітчизняної енциклопедистики. Презентація нових видань  ДНУ «Енциклопедичне видавництво»

З історії вітчизняної енциклопедистики. Презентація нових видань ДНУ «Енциклопедичне видавництво»

Укрінформ
23 квітня 15.00 - Презентація нових видань ДНУ «Енциклопедичне видавництво»

Учасники: Богдан Червак - перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Алла Киридон - доктор історичних наук, професор, директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво»; Олена  Любовець - доктор історичних наук, заступник директора ДНУ «Енциклопедичне видавництво»; Алла Арістова - доктор філософських наук, професор кафедри філософії та педагогіки Національного транспортного університету; Павло Гриценко - доктор філологічних наук, професор, директор Інституту української мови НАН України; Микола Жулинський - академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України; Сергій Зворський - кандидат історичних наук, завідувач сектору енциклопедичних досліджень науково-дослідного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого; Тетяна Кузнець - доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; Станіслав Кульчицький - доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу історії України 20-30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України; Ярослав Літинський - директор Укртелерадіопрес інституту та інші науковці, представники провідних вишів  та бібліотек України.

Коротко. Під час презентації буде представлено видання Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», які містять інформацію з історії вітчизняної енциклопедистики, репрезентують концептуальну модель та змістовну структуру друкованої та електронної версій ВУЕ, розкривають теоретичні та практичні засади створення ефективного енциклопедичного порталу та особливості його редакційного стилю, а саме:

1. Енциклопедичні видання в сучасному інформаційному просторі: колективна монографія / За ред. д. і. н., проф. Киридон А. М. - К. : Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво», 2017. - 312с.

2. Редакторська підготовка текстів е-ВУЕ - портальної версії «Великої української енциклопедії»: методичні рекомендації / За ред. д. і. н., проф. Киридон А. М.; відп. за вип. д. н. соц. ком. Крайнікова Т. С. - К. : Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво», 2017. - 124с.

Мета заходу -  популяризація національно значущого проекту «Велика українська енциклопедія»; залучення інтелектуальної еліти України до створення іміджевого інформаційного видання державної ваги; формування в умовах гібридної війни інтелектуального національного продукту задля гідної репрезентації України у світі.

Інформаційно. «Велика українська енциклопедія» (ВУЕ) — універсальне довідкове видання, що створюється у двох взаємодоповнювальних версіях: багатотомного друкованого видання і онлайн-порталу. Цей проект реалізується Державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво». Науково-методичний супровід підготовкою ВУЕ здійснює Національна академія наук України. Серед авторського колективу – співробітники академічних інститутів, наукових установ, державних інституцій, викладачі вищих навчальних закладів, музейники, представники громадських організацій.

Підсумкові матеріали:

Енциклопедичне видавництво презентувало два нові видання, необхідні для електронної версії ВУЕ

Державна наукова установа "Енциклопедичне видавництво" випустила в світ два нові видання, які містять методичні рекомендації для створення електронних енциклопедій та електронної версії Великої української енциклопедії.

Про це сказала доктор історичних наук, професор, директор Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" Алла  Киридон під час презентації книг, що відбулась в Укрінформі.

"Ми презентуємо два видання - монографію "Енциклопедичні видання в сучасному інформаційному просторі" та "Редакторська підготовка текстів е-ВУЕ". Це методичні рекомендації для портальної версії "Великої української енциклопедії". Ця презентація, і саме в такому дуальному поєднанні не випадкова. Найперша презентація видань Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" розпочиналося так само  з монографії, з методичних рекомендацій, але для друкованої версії. Це було в 2015 році. В сучасному інформаційному просторі важко уявити комунікування без інтернету, співпраці в онлайн-режимі, тому ці нові два видання символізують причетність колективу Державної наукової установи "Енциклопедичне видавництво" до тих процесів, які відбуваються в світі", - підкреслила Киридон.

Вона зазначила, що видавництво працює над тим, щоб зробити "не аналогову версію друкованого видання, а таку, яка б на крок випереджала наших сусідів". А також повідомила, що видавництво вже за місяць-два готує презентацію порталу. 

"Для нас важливо було створити щось унікальне... Ми розглядали  функціонування електронних енциклопедій в сучасному інформаційному просторі, але універсального типу енциклопедій не було створено. Тому для нас було важливо все осмислити. І наші напрацювання є в цій монографії", - сказала директор видавництва, уточнивши, що понад 30 авторів надали для монографії свої матеріали.

Водночас перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак зазначив, що після презентації першого тому ВУЕ  та інших наукових видань книжки, що представлені на сьогоднішній зустрічі, є ілюстрацією тої наукової роботи, яку проводить Енциклопедичне видавництво з метою підготовки та випуску в світ повноцінної української енциклопедії.

"У сучасну пору українська енциклопедія не може бути лише в паперовому вигляді, у вигляді книжки, це має бути повноцінний інтернет-портал з дотриманням усіх сучасних вимог. Тільки тоді ми можемо говорити про те, що наша енциклопедія відповідає духові часу", - сказав Червак.

Він наголосив при цьому, що це важка справа, і запевнив, що Держкомтелерадіо надасть необхідну підтримку для реалізації проекту.

"Ми докладаємо великих зусиль, щоб зробити цей проект національним проектом Української держави. Я думаю, що незабаром ми проведемо велику нараду за участю перших осіб держави, де обговоримо всі проблемні питання, пов'язані з випуском енциклопедії. Я думаю, що ми спроможемося в цьому році збільшити фінансування на видання Енциклопедичного видавництва. Ми будемо намагатися залучити якнайширше коло авторів для написання цієї енциклопедії, щоб ті стандарти, які були задані при підготовці першого тому, дотримувалися, удосконалювалися і ми прийшли до повноцінного видання", - сказав перший заступник голови Держкомтелерадіо. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-