Думка молоді як передумова формування обгрунтованої молодіжної політики

Думка молоді як передумова формування обгрунтованої молодіжної політики

Укрінформ
16 квітня 11.00 - Думка молоді як передумова формування обгрунтованої молодіжної політики в Україні та світі

Організатор: Міністерство молоді та спорту України.

Учасники: Олександр Ярема - заступник міністра молоді та спорту України; Віктор Сербулов - генеральний секретар YMCA Україна; Міхал Шиманчак - головний виконавчий секретар всесвітньої YMCA; Марек Римза - професор Варшавського університету, науковий керівник другого етапу Глобального дослідження; Максим Єнін - кандидат соціологічних наук, кафедра соціології КПІ ім. Ігоря Сікорського; Наталія Тілікіна, Володимир Волков, Леся Мукосеєва - співробітники Державного інституту сімейної та молодіжної політики.

Коротко. Захід присвячено обговоренню результатів соціологічних досліджень серед молоді, які проведені в різних країнах світу, а також в Україні.

Під час зустрічі будуть презентовані результати міжнародних досліджень - «Один Мільйон Голосів», проведеного у 55 країнах світу в 2015 році, та «Один Мільйон Голосів - 2», проведеного у більш ніж 40 країнах світу в 2017 році.

Окрім цього, присутні матимуть змогу ознайомитись із дослідженнями думок української молоді на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Запрошуємо представників засобів масової інформації та інститутів громадянського суспільства долучитися до висвітлення та обговорення результатів зазначених досліджень задля вироблення рекомендацій щодо вдосконалення молодіжної політики в Україні та сприяння найбільш ефективному вирішенню актуальних проблем молоді.

Підсумкові матеріали:

Українська молодь прагне до освіти і не хоче політичної кар'єри - соцдослідження

Молодь в Україна орієнтована на вищу освіту, водночас політика, пов'язана з кумівством та корупцією, відбиває у неї бажання робити політичну кар'єру і породжує прагнення реалізувати себе за кордоном. Це засвідчують результати соціологічного дослідження серед молоді в Україні, яке проводить YMCA і яке увійде до Глобального дослідження цієї організації.

Про це сказав, представляючи результати, Максим Єнін - науковий керівник проекту в Україні, кандидат соціологічних наук (кафедра соціології Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського).

"Результати нашого соціологічного дослідження показали, що питання, пов'язані з освітою та роботою, є найбільш важливими для нашої молоді з-поміж  інших питань. Причому в Україні підвищений попит серед молоді саме на вищу освіту. Цей попит є вищим, ніж в інших країнах Центральної та Східної Європи. Освіта для нашої молоді виконує не лише інструментальну функцію підвищення соціального статусу, набуття фінансового благополуччя, а й розглядається як самоцінність, завдяки якій можна самореалізуватися, стати висококваліфікованим спеціалістом, носієм високої культури", - сказав Єнін.

Водночас він зазначив, що наша молодь завважила і перешкоди для успішного саморозвитку та працевлаштування - це недостатня якість отримуваної освіти, що й вирізняє Україну з-поміж інших країн. Молодь говорить про те, що у нас застарілі знання в навчальних програмах, є недостатній акцент на профільних дисциплінах, обмежена кількість практики. Крім того, наявні непрозорі правила при прийомі на роботу, так звані соціальні зв'язки, і недостатня кількість вакансій на ринку праці.

"У нас є молодь, яка бачить себе лідерами своїх громад, планує допомагати розвиватися своїм громадам через здобутки власного бізнесу. Водночас вона відзначає, що наша політика пов'язана з кумівством та корупцією. І це демотивує молодь робити політичну кар'єру. Молодь відчуває брак засобів впливу на суспільно-політичне життя. Це породжує розчарування у власних можливостях щось змінити у власній країні, породжує аполітичні настрої, небажання ходити на вибори", - підкреслив соціолог.

За його словами, хоч молодь відзначає позитивні зрушення, започатковані урядом, - програма "Громадський бюджет", створення молодіжних рад як консультативно-дорадчих органів для урядових інститутів, водночас вона вважає, що недостатньо задовільних механізмів для взаємодії та врахування її рішень в цих програмах.

"Молодь відзначає невисокий рівень патріотизму серед своїх ровесників. Важкі економічні умови, політична нестабільність формують прагнення багатьох молодих людей реалізуватися, виїхавши за кордон. В Україні молодь не відчуває зацікавленості в собі як в спеціалістах з боку влади", - сказав Єнін, додавши, що в останні роки рівень патріотизму трошки зріс, і це пов'язано з анексією Криму Росією та військовими подіями на Донбасі.

Як зазначив головний виконавчий секретар всесвітньої YMCA Міхал Шиманчак, YMCA ініціювала міжнародні дослідження "Один Мільйон Голосів", проведені у 55 країнах світу в 2015 році, та "Один Мільйон Голосів - 2", які проводилися у різних країнах світу в 2017 році.

За словами професора Варшавського університету, наукового керівника другого етапу Глобального дослідження Марека Римзи, останнє дослідження охопило молодих людей 17-20 років. На даний час отримано 16 національних звітів, зокрема і з України.

"Ми сподіваємося зібрати 25 національних звітів, які охоплюють 5 основних тем, що хвилюють молодь: працевлаштування, навколишнє середовище, здоров'я, гарне життя та духовні цінності, громадянська залученість. Для України головною була репрезентативна вибірка молоді як із Заходу, так і зі Сходу", - повідомив Римза, додавши, що дослідження будуть опрацьовані і опубліковані. 

YMCA - найбільший і найстаріший молодіжний рух у світі, метою якого є побудова соціальної справедливості та миру для громад і розвиток молодих людей.  Рух був заснований у 1844 році у Лондоні. 1855 року було створено Світовий альянс YMCA (Всесвітня YMCA), що створює свої програми для молоді у 119 країнах світу. 7 тис. організацій YMCA в Європі охоплюють 2 млн молодих людей. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-