Які порушення виявили у Святошинському психоневрологічному інтернаті? Звіт міжнародної фундації FGIP

Які порушення виявили у Святошинському психоневрологічному інтернаті? Звіт міжнародної фундації FGIP

Укрінформ
13 квітня 12.00 - Права людини в галузі психічного здоров'я - Глобальна ініціатива у психіатрії» (FGIP) 

Організатор: Міжнародна фундація «Права людини в галузі психічного здоров'я - Глобальна ініціатива у психіатрії» (FGIP).

Учасники: Роберт ван Ворен - виконавчий директор фундації "Права людини у сфері психічного здоров'я - FGIP"; Оксана Суліма - Міністерство соціальної політики; доктор Семен Глузман - президент УПА; Довіл Юодкайте - адвокат, Форум з питань інвалідності, Литва; представники Міністерства соціальної політики та Департаменту соціальної політики  КМДА.

Коротко. У звіті буде надано інформацію щодо інтернату та його мешканців, про умови та якість життя, професіоналізм персоналу та роль директора, а також про виявлені у великій кількості порушення прав людини. Наприклад, порушення Конвенції ООН про права інвалідів, яка була підписана та ратифікована Україною, а отже, є обов'язковою до виконання.

Постійні скарги на порушення прав людини змусили FGIP виконати це завдання наприкінці січня 2018 року. Оцінка проводилася під егідою Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, що забезпечило повний та необмежений доступ до об'єкта , його персоналу та мешканців. 

У доповіді, яку буде оприлюднено під час заходу, містяться рекомендації українській владі щодо поліпшення ситуації у Святошинському психоневрологічному інтернаті.

Довідково. Святошинський психоневрологічний інтернат є найбільшим в Україні, де одночасно проживає 700 осіб.

Звіти англійською та українською мовами можна буде отримати під час прес-конференції.

Підсумкові матеріали:

У Святошинському психоневрологічному інтернаті виявлено серйозні порушення прав людини - звіт

Візит делегації Міжнародної фундації «Права людини в галузі психічного здоров'я - Глобальна ініціатива у психіатрії» (FGIP) до Святошинського психоневрологічного інтернату виявив серйозні порушення прав осіб, котрі там перебувають.

Про це повідомила адвокат із Литви Довіл Юодкайте під час презентації в Укрінформі звіту за результатами цього візиту.

 «Моніторинговий візит до Святошинського психоневрологічного інтернату виявив не лише тривалу та надзвичайно шкідливу практику, а й серйозні порушення прав людини щодо підопічних», -  зазначила Юодкайте.

За її словами, у цьому закладі порушується низка статей Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яку ратифікувала Україна. Зокрема, люди в інтернаті перебувають в установі без їхньої волі, що суперечить 13 статті цього документа.

«Немає процедури, яка допомагала б їм оскаржувати підстави для перебування в цій установі», - зазначила адвокат.

Вона також звернула увагу на порушення статті 25 Конвенції, у якій ідеться, що особам з інвалідністю має бути забезпечений той самий набір, якість і рівень безплатних або недорогих послуг і програм з охорони здоров'я, що й іншим особам.

«У цій установі такі послуги не надаються всупереч Конвенції та національному законодавству. Ніхто не запитує згоди у підопічних на лікування, ніхто не говорить про гідність, права людини, необхідність врахування їхніх потреб і сприяння розвитку їхніх здібностей», - зазначила адвокат.

Крім того, за її словами, в установі підопічні іноді піддаються примусовій ізоляції, що порушує статтю 15 (Свобода від катувань і жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання) Конвенції і може визнаватися жорстоким поводженням, а можливо, навіть катуванням.

«Більшість прав, передбачених Конвенцією, просто недоступні особам, що перебувають у таких установах», - наголосила адвокат.

Вона наголосила: моніторинг засвідчив, що адміністрація Святошинського психоневрологічного інтернату, яка діє як опікун багатьох пацієнтів, «перебуває у ситуації конфлікту інтересів».

Як повідомив виконавчий директор фундації «Права людини у сфері психічного здоров'я - FGIP» Роберт ван Ворен, делегація відвідувала Святошинський психоневрологічний інтернат 25 і 26 січня 2018 року. Візит проводився під егідою секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

До складу делегації входили 6 іноземних експертів, 5 представників Секретаріату уповноваженого ВР, двоє місцевих колег із Глобальної ініціативи в психіатрії та двоє перекладачів. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-