Чому інвестор полюбив Херсонщину?

Чому інвестор полюбив Херсонщину?

Укрінформ
4 квітня 12.00 - Чому інвестор полюбив Херсонщину?

Організатор: Херсонська обласна державна адміністрація.

Учасники: Андрій Гордєєв – голова Херсонської облдержадміністрації; Олександр Співаковський – народний депутат України; Сергій Хлань – народний депутат України; Юрій Гусєв – президент Міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини».

Коротко. Під час заходу голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв розповість про лідерство Таврійського краю у всеукраїнських рейтингах; приділить увагу питанням, пов’язаним із сусідством області з анексованим Кримом, а також вічно болючій темі – доріг.   

Підсумкові матеріали:

Альтернативні джерела електроенергії на Херсонщині дорівняються потужністю до чотирьох Каховських ГЕС

На Херсонщині, де активно розвивається альтернативна енергетика, планують побудувати сонячні та вітрові електростанції потужністю рівною чотирьом Каховським ГЕС.

Про це на прес-конференції "Чому інвестор полюбив Херсонщину?" в Укрінформі поінформував голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, повідомляє кореспондент агентства.

"Сьогодні ми маємо 148 мегават побудованої альтернативної енергетики (вітрових та сонячних електростанцій. - ред.), 1,3 гігават будується. Каховська ГЕС генерує 350 МВт. Тобто альтернативною енергетикою ми будуємо сьогодні чотири Каховські ГЕС", - зазначив очільник Херсонщини.

Наразі в області вже працює кілька фотогальванічних (сонячних) електростанцій. Компанія "Віндкрафт Україна" відкрила у 2017 році першу чергу вітрової станції "Новотроїцьке" потужністю 15 МВт.

Херсонський машинобудівний завод налагодив випуск комбайнів

Херсонський машинобудівний завод спільно з фінською компанією вже випустив вісім комбайнів, а в майбутньому зможе забезпечувати сільгосптехнікою й інші регіони.

Про це на прес-конференції "Чому інвестор полюбив Херсонщину?", яка відбулася сьогодні в Укрінформі, поінформував президент Міжнародної громадської організації «Земляцтво Херсонщини» Юрій Гусєв, повідомляє кореспондент агентства.

"Завод вже випустив 8 комбайнів спільно з фінською компанією. І сьогодні на рівні Кабінету міністрів обговорюється питання про те, щоб на базі Херсонського машинобудівного заводу зробити цілу програму "Комбайни України", яка б забезпечувала нашу аграрну країну технікою власного виробництва", - зазначив Гусєв.

Він підкреслив, що дуже непросто було заново запустити підприємство, яке простоювало кілька років і навіть знаходилося під загрозою знищення. Але завдяки підтримці з боку обласної держадміністрації на Херсонщині випускають не тільки комбайни, а й трактори,  портові доки, які експортуються до інших держав світу.

Як повідомляв Укрінформ, перший зернозбиральний комбайн Skif-280 Superior (версія фінського комбайну Sampo Rosenlew SR 3085 Superior) виробництва ХМЗ було презентовано у липні 2017 року.

На зрошення земель Херсонщини цього року виділять 70 млн грн

На відновлення іригаційних систем у Херсонській області цього року заплановано витратити 70 млн грн - з державного та обласного бюджетів.

Про це на прес-конференції "Чому інвестор полюбив Херсонщину?" в Укрінформі поінформував народний депутат Сергій Хлань, повідомляє кореспондент агентства.

"В цьому році ми розробили так звану "формулу успіху". В держбюджеті цього року вже закладено 50 млн грн на реконструкцію насосних станцій. В обласному бюджеті заплановано 20 млн грн - на внутрішньогосподарську мережу. І фермер інвестує тільки у зрошувальне обладнання, тобто в зрошувальні машини", - пояснив Хлань.

За допомогою цієї формули, зазначив він, планується збільшити площу зрошуваних земель майже на 10 тис. га.

Депутат наголосив, що відновлення зрошення є стратегічним завданням. Минулого року, вперше за десятиліття, вдалося залучити з бюджетних коштів 30 млн грн і відновити на них п'ять насосних станцій. Зрошення відновлено на кількох тисячах гектарів

За його словами, необхідні інвестиції в ірігацію 1 га - близько 3 тис. доларів.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв зазначив, що завдяки розвитку меліорації на Херсонщині є можливість отримувати по два врожаї на рік. Вже зараз область виробляє 2 млн т овочів та фруктів на рік. Але розвитку галузі наразі заважає недорозвиненість переробної промисловості. 

Як повідомляв Укрінформ, Херсонщина на даний час має найпотужнішу серед регіонів держави зрошувальну систему. В Херсонській області з 420 тис. га зрошення, створеного тут ще за радянських часів, вдалося зберегти від розкрадання та руйнації близько 380 тис. га. У 2016 та 2017 роках в регіоні поливалися близько 300 тис. га зрошуваних земель. На території Херсонщини знаходиться потужна мережа зрошувальних каналів, у тому числі найбільші в Україні Північно-Кримський та Каховський магістральні канали, які беруть тут свій початок.

На Херсонщині місцеві громади фінансують підготовку "дефіцитних" фахівців

На Херсонщині розроблена програма "Розвиток людського капіталу", яка передбачає фінансову співучасть місцевих громад у підготовці необхідних їм фахівців, зокрема, лікарів та вчителів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі поінформував голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський, повідомляє кореспондент агентства. 

"У Херсонській області запущена унікальна програма, яка не має аналогів в Україні, коли не тільки державний бюджет фінансує вищі навчальні заклади, а й місцева громада має відповідний ресурс на підготовку фахівців з дефіцитних спеціальностей - у першу чергу, вчителів та лікарів. У такому випадку 25% вартості навчання сплачує обласний бюджет, 25% - районний і 50% - місцева громада. І це дуже важливо, оскільки, якщо я плачу, - це означає, що я точно хочу повернути цю дитину назад", - сказав Співаковський.

Він зазначив, що в Херсоні діє чотири вищі навчальні заклади: Херсонський державний університет, національний науково-технічний університет, аграрний університет і морська академія, - а також технікуми і коледжі. Але у 2016 році 75,6% випускників поїхали з Херсонщини, а в 2017-му - 70%. Програма з розвитку людського капіталу покликана протистояти цій тенденції.

На запитання, як місцеві громади забезпечать повернення молодих спеціалістів додому, у сільську місцевість, нардеп пояснив, що з бажаючими отримати освіту за цією програмою укладаються контракти. В разі порушення контракту випускник буде змушений повернути кошти, витрачені на його навчання.

Крім того, Херсонщина активно залучає до своїх внз випускників кримських шкіл. Таких у місцевих навчальних закладах вже понад 100 осіб, і депутат сподівається, що цього року їхня кількість зросте. 

За словами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, на сьогодні області не вистачає 1,5 тис лікарів, 1,7 тис вчителів, 360 працівників закладів культури і 260 - закладів спорту. За програмою розвитку людського капіталу минулого року до вищих навчальних закладів Херсонщини було залучено 389 випускників шкіл.

За рік обсяг капітальних інвестицій на Херсонщині зріс на 55% - голова ОДА

У 2017 році порівняно з попереднім обсяг капітальних інвестицій в економіку Херсонської області зріс на 55%. В цілому вони склали понад 6,5 млрд грн.

Про це на прес-конференції "Чому інвестор полюбив Херсонщину?" в Укрінформі поінформував голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, повідомляє кореспондент агентства.

"За темпом притоку капітальних інвестицій у 2017 році Херсонщина має перше місце по Україні. Вони склали 6 млрд 750 млн грн. Порівняно з 2016 роком - це 55% зростання", - сказав очільник області.

Він нагадав, що з початком російської окупації Криму іноземні страхові компанії, зважуючи на ризики війни, відмовлялися продавати страховки бажаючим відвідати Херсонщину. Та зараз безпекове питання в області "підняли на найвищий рівень": зокрема, створено загони тероборони, додаткові військові частини, посилена співпраця з правоохоронними стуктурами. Посилення безпеки, на його думку, позитивно вплинуло на розвиток економіки регіону.

Наймасштабніші інвестиційні проекти Херсонщини 2017 році: 500 млн доларів у будівництво зернового перевантажувального терміналу товариства "Нібулон"; 1,5 млн доларів у виробничу базу товариства "5 елемент" у м.Гола Пристань, проект загальною вартістю 30 млн дол на території Білозерського району, де товариством "Агро-Діло", підпорядкованим британській аграрній компанії, відновлено та збудовано нові іригаційні системи на площі майже 1,5 тис. га.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-