Діяльність «Юридичної Сотні». Презентація річного звіту громадської організації за 2017 рік

Діяльність «Юридичної Сотні». Презентація річного звіту громадської організації за 2017 рік

Укрінформ
3 квітня 12.00 - Презентація звіту про підсумки діяльності ГО «Юридична Сотня» у 2017 році 

Учасники: Леся Василенко – голова ГО «Юридична Сотня»; Леся Кляровська – адвокат-волонтер ГО «Юридична Сотня»; Вікторія Лавренюк – юрист-аналітик ГО «Юридична Сотня»; Віталій Голота – представник Генерального штабу Збройних Сил України; Вікторія Дідач - юрист ГО «Юридична Сотня».

Запрошені: представники ЗМІ, юристи-волонтери, які допомагають чи хочуть долучитися до надання безоплатної правової допомоги військовим, ветеранські та громадські організації, представники органів державної влади та всі, хто бажають підтримати діяльність ГО «Юридична Сотня».

Коротко. Під час заходу голова «Юридичної Сотні» Леся Василенко розповість про реалізовані проекти у 2017 р.:  6 нормативно-правових розробок та результати кампанії #півднядлязахистузахисників; статистику гарячої лінії для учасників війни України проти російської агресії та членів їхніх сімей 0 800 308 100; діяльність 12 регіональних представників; розробку 6 нових пам’яток; 2 аналітичних звіти та проведення 2 круглих столів.

Відбудеться презентація плану дій «Юридичної Сотні» на 2018 рік та обговорення актуальних юридичних проблем учасників війни України проти російської агресії, що потребують вирішення.

Просимо підтвердити присутність на електронну адресу: legal100.pr@gmail.com

Підсумкові матеріали:

Точних даних про кількість добровольців, які воювали на Донбасі, досі немає - «Юридична сотня» 

Вирішенню питання зі статусом добровольців та іноземців, які брали участь у бойових діях на території України, заважає відсутність даних про їх кількість.

Про це повідомила голова ГО «ВПО «Юридична сотня» Леся Василенко під час презентації в Укрінформі звіту організації за 2017 рік.

«Точної кількості ніхто не знає, і це, до речі, дві проблеми, які не дозволяють швидко та ефективно вирішити і питання добровольців, і іноземців. Тому що обліку як такого не вели ні командири відповідних добровольчих підрозділів, ні іноземних батальйонів», - сказала Василенко.

Вона наголосила, що певна кількість людей, які воювали і воюють за Україну, не увійшли до складу ні ЗСУ, ні МВС, ні Нацгвардії, ні інших державних силових структур, і їхній статус залишається невирішеним.

«Це питання треба вирішувати, принаймні для того, щоб належну шану та подяку віддати людям, які у 2014 році взяли до рук ту зброю, яку могли якимось чином дістати, поїхали в райони, де відбувалися бойові дії, та чинили опір агресору», - зазначила Василенко.

За її словами, невирішеним лишається і питання статусу іноземців, які захищали Україну, попри те, що в 2015 році були внесені зміни до закону “Про військовий обов'язок і військову службу", відповідно до якого їм була надана можливість підписувати контракт зі Збройними силами України. «Тим не менше, закон не має зворотної сили. Тому ті особи, які в минулому воювали за Україну, але вже внаслідок того, що вони дуже довгий час тільки тим і займалися, що воювали за Україну і не дуже пильно відслідковували, на законних підставах чи незаконних вони знаходяться в Україні, і втратили можливість підписати контракт із ЗСУ», - наголосила Василенко.

Таким чином, додала вона, якщо особа перевищила строк перебування в Україні згідно з законом та не виїхала вчасно, то вона вже перебуває на території держави на незаконних підставах і не може підписати контракт із ЗСУ.

На гарячу лінію «Юридичної сотні» торік надійшло майже 19 тисяч дзвінків 

На гарячу лінію Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня» торік надійшло майже 19 тисяч звернень, і найбільше - з Києва та Київської області.

Про це повідомила голова громадської організації «ВПО «Юридична сотня» Леся Василенко під час оприлюднення річного звіту організації за 2017 рік на прес-конференції в Укрінформі.

«За 2017 рік було опрацьовано 18 952 звернення на гарячу лінію... Найбільша кількість дзвінків надходить з Києва та Київської області. Це цілком логічно, бо якщо подивитися на статистику щодо кількості учасників бойових дій, на території Київської області це буде найбільша кількість по Україні», - зазначила Василенко.

Вона уточнила, що зі столичного регіону надійшло 3150 дзвінків.

За її словами, також часто телефонували з Донецької та Луганської областей, Дніпропетровської та Львівської.

«Середня кількість дзвінків на гарячу лінію цього року становила близько 1500 на місяць. Бували місяці, коли кількість перевищувала 2 тисячі», - зауважила Василенко.

Із загальної кількості отриманих звернень 73% надійшли від безпосередніх учасників бойових дій, 25% від третіх сторін та 2% від сімей загиблих, розповіла вона.

Як зазначила Василенко, питання, з якими зверталися люди, стосувалися переважно служби за контрактом, невиплати грошового забезпечення, розірвання контракту, отримання земельної ділянки, пільг для учасників бойових дій тощо.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-