Про молоко начистоту. Дослідження сметани та масла

Про молоко начистоту. Дослідження сметани та масла

Укрінформ
5 квітня  11.00 -  Про молоко начистоту. Дослідження сметани та масла

Організатор: Науково-дослідницький Центр Незалежних Експертиз “ТЕСТ”.

Учасники: Валентин Безрукий - голова правління Центру експертиз "ТЕСТ"; Ніна Кільдій - керівник відділу тестувань Центру експертиз "ТЕСТ"; Микола Мороз - генеральний директор Директорату з безпечності та якості харчової продукції  Міністерства аграрної політики і продовольства України; Тетяна Гаркавенко - заступник Директора, Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Коротко. Під час заходу будуть оголошені результати наймасштабнішого дослідження сметани і масла. Фахівці Центру експертиз «ТЕСТ» розвіють найпоширеніші міфи про сметану і масло та пояснять, на які критерії важливо звертати увагу при виборі цих продуктів.

Підсумкові матеріали:

Експерт дала основні поради українцям, як правильно вибрати якісні молочні продукти

Для того аби вибрати якісний молочний продукт кожен споживач повинен звертати увагу на умови зберігання продукту, на дату його виготовлення та на його ціну, адже його аномально низька ціна може вказувати на низьку його якість.

Про це на прес-конференції щодо презентації проекту «Про молоко начистоту: дослідження сметани та масла», що відбулась в Укрінформі сказала керівник відділу тестувань Центру експертиз "ТЕСТ" Ніна Кільдій.

«Хотілось би дати кілька порад споживачам - по-перше звертайте увагу на те, в яких умовах зберігається продукція, і не купуйте її з рук в тих точках де немає холодильників. Вся молочна продукція має реалізовуватись з холодильника, а все вершкове масло має реалізуватись з морозильної камери. Тобто коли ви купуєте молочний продукт він має бути обов'язково холодним. Звертайте також  увагу на дату виготовлення продукції. Певною підказкою може бути й ціна, адже якщо ви бачите аномально підозрілу низьку ціну, яка на перший погляд здається вам привабливою, то тут слід замислитись», - сказала Кільдій.

Вона зазначила, що споживачам краще за все звертати увагу на запаковану продукцію, оскільки там є певна інформація від виробника. 

«Продукція більш потужних, та загальнонаціональних виробників виграє в якості. Тому що маловідомі виробники, ті які продаються в дуже маленьких магазинах чи навіть кіосках на жаль можуть похвалитись невисокою якістю. І це певною мірою може вберегти вас від розчарувань від протермінованої продукції», - додала Кільдій.

Даний проект «Про молоко начистоту» був розпочатий ще у 2016 році з тестування  молока. Тоді було протестовано 16 зразків молока на чистоту продукту та її 3 основних складників: здоров'я корів, відсутність домішок та правильний температурний режим. Молоко перевірялось на наявність гормонів та антибіотиків і сальмонели. Також перевірялась кількість нітратів, які з кормів переходять у молоко. При перевірці молока на домішки досліджували такі показники, як щільність (розбавлення водою), жирність, наявність рослинних жирів, соди, аміаку. Про дотримання або ж недотримання температурного режиму (охолодження) свідчить кислотність молока, а також мікробіологічні показники (кишкова паличка, дріжджі, пліснява). Виробники, продукція яких повною мірою відповідала 3-м критеріям чистоти і які пройшли повний аудит ферми і заводу, були удостоєні знаку «Чистоту збережено».

Експерт розповіла, як слід купувати якісні сметану та масло

Загальнонаціональні виробники молочних продуктів більш старанно дотримуються технології виробництва  своєї продукції, ніж малі масло виробники.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала керівник відділу тестувань Центру експертиз "ТЕСТ" Ніна Кільдій.

«Ми перевірили 13 зразків сметани, 10 з них це була сметана, яка була куплена в магазині, тобто промислового виробництва, і 3 зразки сметани, яка була придбана на базарі у  3 містах України: Львові, Одесі та Києві. Ми звертали увагу на пакування та маркування, також проводили дослідження на те, наскільки смачний цей продукт, однак основну увагу приділи саме фізико-хімічним показникам сметани, щоб перевірити наскільки це справжній та безпечний продукт», - сказала Кільдій.

Вона зазначила, що перевірялась і  жирність сметани, і сам жир, а саме чи присутні там, чи ні стороні жири. Також сметана перевірялась на кисло-молочні бактерії  та на  наявність антибіотиків. «Крохмалю ми не знайшли в жодній сметані і антибіотиків теж. По жирності зауваження дещо були. Як результат, значна частина торговельних марок отримала досить високі оцінки. Нас не порадували 2 зразки сметани своєю якістю, які були куплені на базарі у Львові та Одесі. В тих зразках були проблеми з мікробіологією, і ми знайшли там кишкову паличку. Це говорить про те, що цей продукт виготовлявся в незадовільних санітарних умовах та неправильно зберігався. Продукція яку ми купили в Києві нас взагалі шокувала, це не можна назвати сметаною - це був найдешевший продукт в досліджені. Ця сметана не відповідала по жирності, і цей продукт виявився фальсифікатом, ми там знайшли транс жири, майже 18%, тобто це навіть не пальмова олія, а це неякісний маргарин», - зауважила Кільдій.

Вона зазначила, що перевірялось на якість також і масло.

«Ми перевірили 10 зразків масла, з яких - 8 це магазина продукція промислового виробництва, і 2 з базару Києва та Львова. Ми звертали увагу на маркування та пакування., на смакові якості продукції та на наявність ароматизаторів, а також перевіряли мікро-біологічний показник. Всі 10 зразків були справжні, тобто вони не містили сторонніх жирів. Якщо говорити про базарне масло, то ці зразки виявились несмачним, у них був сторонній присмак. Той продукт який ми купили в Києві був досить дивної жирності 46,5% і це аномально низький вміст жирності. Те масло яке ми купили у Львові, там ми знайшли кишкову паличку», - зауважила Кільдій.

Детальніше дізнатися результати тестування можна на сайті https://test.org.ua/milk

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-