Доступ до правосуддя осіб з психічними та інтелектуальними  порушеннями. Проблеми та перспективи

Доступ до правосуддя осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями. Проблеми та перспективи

Укрінформ
27 березня 10.00 - Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров'я та обмеженими інтелектуальними можливостями

Організатор: ГО «Правозахисна організація «Права людини».

Учасники: Віталій Дроботун - директор Правозахисної організації «Права людини»; Сергій Бреус - директор Четвертого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Наталія Чумак - заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві; Раїса Кравченко - виконавчий директор ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»; Руслан Імереллі - президент ВГО користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР».

Питання до обговорення.

Бар'єри, з якими стикаються особи з психічними та інтелектуальними порушеннями при зверненні до суду та отриманні правової допомоги.

Проблемні питання розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності.

Як зміни до Цивільно-процесуального кодексу України (ЦПК) від 15 грудня 2017 року вплинули на судову практику визнання фізичної особи недієздатною?

Як визначити стан майже 38 000 громадян України, яких визнано недієздатними безстроково до внесення змін до ЦПК?

Довідково. Проект  «Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров'я та обмеженими інтелектуальними можливостями» здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Підсумкові матеріали:

Комунікативний бар'єр є одним із найбільших у питанні доступу осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями до правосуддя - Дроботун

У питанні доступу осіб з психічними та інтелектуальними порушеннями до правосуддя комунікативний бар'єр є одним із найбільших.

Про це повідомив директор правозахисної організації «Права людини» Віталій Дроботун під час прес-конференції в Укрінформі, присвяченої результатам проекту «Сприяння ефективному використанню права на доступу до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров'я та обмеженими інтелектуальними можливостями».

«Під час дослідження ми виявили багато бар'єрів, з якими стикаються люди з інвалідністю в системі доступу до правосуддя. Наприклад, один із бар'єрів - юридичний, та найбільший -  комунікативний бар'єр доступу людей із психічними та інтелектуальними порушенями до правосуддя», -  зазначив Дроботун. 

За його словами, сьогодні в Україні змінюється законодавство, яке покращує доступ до правосуддя даної категорії громадян.

Дроботун наголосив, що судовий розгляд може бути ефективним і правильним тільки тоді, коли люди з інвалідністю мають доступ і беруть участь у ньому. 

Водночас заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в місті Києві Наталія Чумак зауважила, що останнім часом спостерігаються «великі зрушення у ставленні держави і державних органів, у тому числі судової влади, до проблем людей з інвалідністю і доступу їх до правосуддя».

Вона підкреслила, що працівники судових органів наразі уже досить добре розбираються в тому, що таке доступність транспорту, архітектурна, інформаційна, все більше набуває популярності проведення тренінгів з комунікації щодо правил поведінки та етики з особами, які звертаються до суду. 

«Усе більше заходів уживається для забезпечення архітектурної доступності будівель судів - це проблем дуже глибока і складна. Адже в Україні практично немає будівель судів, які будувалися як суди. Вони розташовані у будь-яких спорудах - перебудованих з дитсадків, ЖЕКів, дохідних будинків  ХІХ-ХХ століття, але будівель, які б архітектурно відповідали усім сучасним вимогам щодо доступності до суду, практично немає . Все це потрібно адаптувати  в реальних умовах, і  це потребує значних капіталовкладень і зусиль з нашого боку», -  зазначила Чумак.

Вона також додала, що проблематика доступу людей з інвалідністю до правосуддя  «постійно перебуває в полі зору як керівництва органів судової влади, так і під пильним наглядом громадськості». 

Проект «Сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з порушеннями психічного здоров'я та обмеженими інтелектуальними можливостями» здійснювався за підтримки США, наданої через Агентство з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя» упродовж серпня 2017 - березня 2018 року.

Мета проекту -  сприяння ефективному використанню права на доступ до правосуддя осіб з інвалідністю, які мають психічне та інтелектуальне порушення. 

Проектом передбачено проведення дослідження судової практики в Україні, аналіз нормативно-правових актів чинного законодавства, а також  практики Європейського суду з прав людини  на предмет, як відбувається доступ до правосуддя осіб з інтелектуальними та психічними порушенням в Україні. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-