Як Україна впроваджує міжнародні стандарти ведення лісового господарства

Як Україна впроваджує міжнародні стандарти ведення лісового господарства

Укрінформ
21 березня 12.00 - Як Україна впроваджує міжнародні стандарти ведення лісового господарства

Організатори: Національне представництво Лісової Опікунської Ради (FSC); Державне агентство лісових ресурсів України

Учасники: Павло Кравець - директор Національного представництва FSC в Україні; Володимир Бондар - заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України.

Коротко. Захід відбудеться з нагоди Міжнародного дня лісів та підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством України і FSC в Україні. Спікери прес-конференції розкажуть про стан лісового господарства України, міжнародну сертифікацію лісів та Всеукраїнську акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках». 

Підсумкові матеріали:

На вирощування посадкового матеріалу, яким можна провести повноцінну лісокультурну кампанію по всій  Україні, необхідно 3-4 роки - Держлісагентство

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар заявив, що необхідно три-чотири роки, щоб отримати повноцінний посадковий матеріал і провести лісокультурну кампанію по всій Україні в повному об'ємі.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

«Якщо бути до кінця відвертим, то треба 3-4 роки для того, щоб отримати повноцінний посадковий матеріал і проводити повноцінну лісокультурну кампанію по всій Україні в тому об'ємі і так, як би цього вимагала ситуація», - заявив Бондар.

За його словами, цього року планується посадити близько 55 тис. га нових лісів, але суттєвою і серйозною проблемою є проведення лісокультурної програми на півдні і сході держави.

«Треба визнати, що у зв'язку з системним і серйозним недофінансуванням галузі ми маємо серйозні проблеми щодо посадкового матеріалу на цій території. Його просто немає. І лісокультурна кампанія вже декілька років поспіль, а в цей рік особливо, не буде носити того об'єму, який би вона мала носити. Простіше кажучи, ми не зможемо сьогодні посадити на півдні і сході ліс в тому об'ємі, який би ми мали садити в цей рік», -  сказав Бондар.

При цьому, наголосив він, з року в рік ця тенденція поглиблюється.

«Навіть якщо нам вдасться отримати сьогодні бюджетне фінансування, на що ми дуже серйозно розраховуємо і є обіцянка Прем'єр-міністра України, що в першому кварталі й через бюджетний комітет ми повернемося до фінансування лісової галузі через головного розпорядника коштів, у даному випадку через міністерство АПК, то навіть у такому випадку ми не зможемо провести повноцінно лісокультурну кампанію на півдні і на сході, тому що посадкового матеріалу там немає. Ми його маємо через певний період часу виростити», -  пояснив посадовець.

У майбутньому Україна буде змушена рубати більше лісів через вікову структуру лісу – Держлісагентство

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар прогнозує збільшення вирубки лісів у майбутньому через вікову стиглість дерев.

Про це він сказав під час прес-конференції  в Укрінформі.

«Об'єм лісозаготівель буде залежати від вікової структури лісів. І я повинен вам сказати, що в наступні роки Україна буде змушена рубати більше, ніж рубає сьогодні. Така вікова структура лісу. В нас основні ліси саджалися в післявоєнний період, і сьогодні багато лісів набувають віку стиглості. Так, Україна підходить до того рівня, коли вона буде рубати більше», - зазначив Бондар.

Він також додав, що на місці зрубаних лісів саджаються нові.

«Ми висаджуємо більше лісів і на більшій площі, ніж сьогодні рубаємо. Це правда, яка зафіксована статистикою», - наголосив посадовець.

Окрім того Бондар зауважив на позитивній динаміці проростання нового лісу, в той же час не став заперечувати наявність незаконної вирубки лісів.

"Я не хочу стверджувати, що в Україні немає проблеми незаконних рубок. Вона є, безперечно. І з цією проблемою ми в міру наших  можливостей намагаємося боротися. Хоча треба визнати, що повністю ми не змогли на сьогоднішній день вирішити цю проблему", -  сказав Бондар.

 В Україні близько 40% лісів сертифіковані за системою FSC - Держлісагентство

Близько 40% українських лісів сертифіковані за системою Лісової опікунської ради (FSC).

Про це заявив заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар під час прес-конференції в Укрінформі.

«Сьогодні близько 40% лісів є сертифіковані за системою FSC. У нас є підприємства, які відповідають високим світовим стандартам. А це говорить про те, що ведення лісового господарства відбувається на відповідному рівні», - зазначив Бондар.

Він нагадав, що у 2014 році Державне лісове агентство лісових ресурсів України та Національне представництво Лісової опікунської ради (FSC) підписали меморандум.

За словами посадовця, кожного року все нові підприємства лісової галузі отримують сертифікати FSC.

При цьому він наголосив, що очікується підписання цього ж меморандуму ще на три роки. Бондар зауважив, що наявність міжнародного сертифікату в лісового підприємства дасть можливість йому експортувати свою продукцію на світові ринки.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-