«Україна - форпост Європи». Презентація історико-краєзнавчого проекту

«Україна - форпост Європи». Презентація історико-краєзнавчого проекту

Укрінформ
14 березня 13.30 - З нагоди Дня українського добровольця відбудеться презентація  історико-краєзнавчого проекту «Україна - форпост Європи» 

Організатори: Укрінформ; Громадська організація  учасників АТО «Справедливість», Громадська  організація «Археологічне патріотично-пошукове обєднання «Дніпро-Україна».

Учасники: Тарас Костанчук - голова ГО учасників АТО «Справедливість»; Вадим Саввон - ветеран АТО (батальон “Донбас”) - координатор проекта; Віктор Урбан - історик, письменник, автор численних досліджень, консультант Проекту; Іван Рудяк - воїн-доброволець АТО, голова Обухівської РДА; Максим Костянюк - кінний клуб «Кожум'яка», Лютіж; Юрій Шевчук - дослідник військової історії України.

Запрошені: краєзнавці, представники клубів кінного спорту.

Коротко. 14 березня Україна відзначає День українського добровольця. В цей день 2014 року у Харкові на вулиці Римарський відбувся перший відкритий вогневий бій російсько-українського протистояння, в ході якого українські сили відбили штурм проросійських бойовиків.

На вшанування пам'яті  чоловіків, жінок, наших патріотів, які з самого початку нинішньої російської агресії прийняли виклик, вступили в протистояння і загинули, захищаючи рідну землю, територіальну цілісність України та й укотре в історії - всю Європу-  від ординської агресії, ініціативна група воїнів-учасників АТО на сході України вирішили започаткувати історико-краєзнавчий проект, який би об'єднав однодумців навколо важливих і невідкладних справ щодо усвідомлення власної історії та пошуку правильних шляхів розвитку України.    

Український народ століттями доводив право на своє життя і свободу. Історія налічує чимало жорстоких битв на українській землі, в яких предки сучасних українців здобували собі волю і відстоювали право на життя. Не завжди наші воїни отримували перемогу, але ті битви все ж стали для нашої Батьківщини знаковими.

Саме тому першим етапом проекту ми обрали організацію кінного походу “Шляхами предків” до ймовірного місця Битви на Калці 1223 року, де об'єднані давньоруські війська дали перший кривавий бій монгольській орді під час її нашестя на Східну Європу в 1222-1223рр. Адже ті давні події перегукуються з нинішніми подіями на Донбасі, теперішньою російсько-українською війною. Через призму сьогодення ми  мусимо усвідомити трагедію, яка сталася в ті давні часи на Калці. Маємо  зробити дієві висновки про смертоносну небезпеку тотального  роздрібнення та міжусобних чвар, мусимо віднайти справжні духовні джерела, які допоможуть Україні об'єднатися, а не припуститися таких самих помилок, які є в нашій історії.

Запрошуємо до спілкування тих, хто прагне вивчати і розвивати історію нашої країни, хто готовий робити свої інтелектуальні внески в цікаві і корисні проекти - живі та справжні.

Чекаємо на  побратимів, істориків, краєзнавців, активних та небайдужих до власної долі українців долучатися до наших ініціатив.

Підсумкові матеріали:

Українців закликають долучитись до історико-краєзнавчого проекту "Україна - форпост Європи"

До Дня українського добровольця ініціативна група воїнів-учасників АТО презентувала концепцію історико-краєзнавчого проекту "Україна - форпост Європи" та закликала охочих долучатись до нього. 

Захід відбувся у стінах Укрінформу.

"Недаремно проект називається "Україна - форпост Європи", тому що знову Україна показала, що орда, яка споконвіку насувається зі сходу, з півночі, зупиняється на території України. Для того, щоб вона не дійшла до Європи, українці своїм здоров'ям, життям і волею зупиняють цю орду. На цей раз орда - з Російської Федерації. Цей проект виник як один із тих, що в тому числі допомагає відновити історичну справедливість, не тільки згадати і показати  героїчні події, але і як проект, що допомагає учасникам АТО пройти соціальну реабілітацію, знову відчути себе корисними для країни, потрібними" , - заявив  голова ГО учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук.

Перший етап проекту полягає в організації кінного походу “Шляхами предків” до ймовірного місця Битви на Калці 1223 року, де об'єднані давньоруські війська дали перший кривавий бій монгольській орді під час її нашестя на Східну Європу в 1222-1223 рр. На думку організаторів, ті події перегукуються з нинішніми подіями на Донбасі, теперішньою російсько-українською війною.

"Під час походу ми плануємо відмічати краєзнавчі музеї, їх стан, наскільки місцева влада підтримує культуру, в якому стані заходяться заповідники. Все будемо знімати, документувати на плівку, потім монтувати фільм, плануємо робити репортажі", - розповів координатор проекту, ветеран АТО (батальйон “Донбас”) Вадим Саввон.

Організатори кінного походу зазначили, що поінформували адміністрації всіх музеїв на шляху походу і закликали долучитись до ініціативи.

 Причому на кожній точці зупинки маршруту очікується проведення в різноманітних форматах заходів, ярмарків, з активним залученням самих краєзнавчих музеїв. 

Долучитись до проекту можна тут: www.facebook.com/Планета-Україна-1532338430148633/

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-