Соціальний проект «Здоровий зір-2017». Результати дослідження

Соціальний проект «Здоровий зір-2017». Результати дослідження

Укрінформ
13 березня 11.00  - Здоровий зір 2017

Організатор: Національна мережа оптик ЛЮКСОПТИКА; Український медичний клуб.

Учасники: Сергій Риков - президент Асоціації дитячих офтальмологів України, зав. кафедрою офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, д. м. н., професор; Лариса Харченко - головний лікар  мережі оптик ЛЮКСОПТИКА; Іван Сорока - президент Українського медичного клубу; Алла Шлапак – лідер громадської організації "Соціальна справедливість", депутат Київради.

Коротко. Проект «Здоровий зір» започатковано у 2012 році з метою привернути увагу громадськості до проблеми стрімкого погіршення зору у дітей в Україні. Протягом 2016 - 2017 років було проведено діагностику у 3,3 тис. дітей із 20 шкіл. Рік у рік результати стають дедалі невтішнішими.

У рамках прес-конференції експерти у сфері офтальмології підіб'ють підсумки дослідження та діагностики зору у школярів у 2017 році. 

Додаткова інформація за тел.: (067) 433-51-01 (Марина Слюсар);  (066) 090-45-54 (Валерія Терлецька) або e-mail: slyusar.m@luxoptica.com.ua; valeriya.terletska@pointer.agency

Підсумкові матеріали:

Майже 50% дітей шкільного віку  мають проблеми з зором - дослідження

За результатами скринінгового обстеження зору у дітей, проведеного  мережею оптик "Люксоптика" в межах соціального проекту "Здоровий зір", у 50% дітей шкільного віку спостерігається погіршення зору.

Про це на презентації результатів обстеження в Укрінформі розповіла головний лікар оптик "Люксоптика" Лариса Харченко.

"За два навчальні роки ми обстежили понад 3 тисячі дітей в 20 школах України.  Це діти старше 10 років, це середня школа. Вперше виявлена патологія рефракції (порушення заломлення світла в оці - ред.) у 40% з обстежених. Це дуже велика цифра. З них 25% дітей знали про те, що у них поганий зір, але батькам вони про це не казали. 10% з обстежених вже мали таку патологію і вже використовували якісь засоби корекції. Фактично по нашим даним, 50% дітей вже сьогодні мають поганий зір", - сказала Лариса Харченко.

За її словами, в ході скринінгового дослідження у дітей виявлялася короткозорість не початкового, а вже середнього ступеню. Втім, більше 60% виявлених аномалій підлягають корекції і в подальшому дитина може повноцінно бачити. Але, як наголосила Харченко проблема полягає в тому, що діти зазвичай не повідомляють батькам самі про погіршення зору, багато з них навіть не знають про те, що існують засоби корекції. Також у тих 10% обстежених дітей, які вже до обстеження мали погіршення зору, засоби корекції не завжди були підібрані правильно.  

За словами фахівця, з результатів дослідження можна зробити висновок, що процес погіршення зору відбувається з 3 до 5 років, а виявитися це може вже в школі із збільшенням навантаження на очі.

Втім батьки повинні звертати увагу на профілактику такого стану, і відвідувати з дитиною  дитячого офтальмолога раз на рік, навіть при відсутності скарг.

"Те, що дитина не жаліється, не означає, що в неї все в порядку. І те, що ви сьогодні  перевірили зір дитини і виявили, що він добрий, не запорука того, що в подальшому, через рік, він залишиться таким же гарним. Тобто за зором, навіть якщо немає проблем, потрібно слідкувати, і  відвідувати офтальмолога кожен рік, незалежно від скарг дитини", - сказала Харченко.

За словами учасників прес-конференції, тенденція до збільшення випадків проблем із зором в Україні перегукується зі світовою. Так, за даними ВООЗ, до 2020 року третина населення у світі може мати короткозорість.

В подальшому, протягом року, як розповіла на прес-конференції представник  "Люксоптики", будуть проведені скринінгові обстеження школярів в Київській області, зокрема, в Ірпіні, Бучі та Броварах, найближчим часом планується обстеження дітей в Кропивницькому.  

Проект «Здоровий зір» проводиться з вересня 2016 року мережею оптик "Люскоптика" та має на меті  сформувати культуру відповідального відношення до свого зору не тільки у дорослих, а в першу чергу і у дітей. За цей час було перевірено 3,3 тисячі школярів в 20 школах Києва, Львова та Харкова.

Соціальний проект "Здоровий зір" реалізується за підтримки  Українського медичного клубу та громадської організації "Соціальна справедливість".

Щорічно проблеми із зором виникають у 250 тисяч дітей - лікар

Кожного року в Україні у 250 тис. дітей діагностують проблеми із зором.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав президент Асоціації дитячих офтальмологів України, завкафедрою офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика,  професор Сергій Риков.

«Кожного року в Україні збільшується кількість дітей, які погано бачать, на 230-250 тисяч. Тож дітей, які погано бачать, у нас практично 60-80%», - сказав  Риков.

Серед причин прогресування короткозорості у дітей, за словами Рикова, можуть бути вроджені вади, інфекційні захворювання в перші три роки життя, тонзиліти тощо. Тому, за словами фахівця,  важливі проведення щорічних профілактичних оглядів у офтальмологів. Особливо це стосується дітей 1-3 років. За словами Рикова, зараз профілактичний офтальмологічний огляд проводять у новонароджених, але такий профогляд має бути обов'язковим і в один рік, і в три для виявлення  проблем із зором на ранніх стадіях. 

Лікар порадив батькам самим звертати увагу на ознаки погіршення зору у дитини. Найчастіше ці проблеми у здорових дітей виникають у 5-8 років, коли діти вже пішли до школи. Серед найбільш поширених ознак - примруження очей, при сильних розладах дитина може натикатися на предмети, під час перегляду телевізора сідати надто близько до нього.

Також, Риков зауважив, що необхідно правильно облашувати кімнату і робоче місце дитини. А ось перебування за комп'ютером, за твердженням фахівців, стоїть на 13 місці серед інших причин погіршення зору у дітей.

Головний лікар  мережі оптик Люксоптика Лариса Харченко на прес-конференції зазначила, що заборони в таких випадках не мають сенсу, важливо визначити правила перебування за комп'ютером, користування іншими електронними приладами і дотримуватися іх.

"Проблема не в моніторах, а в тому, що за ними проводять багато часу, дуже маленький шрифт і на дуже близькій дистанції. Нічого особливого в профілактиці не змінилося. Сьогодні дітей потрібно вчити культури використання комп'ютерів", - наголосила Харченко.

Лікарі звернулися до батьків з проханням з більшою увагою поставитися до виявлення проблем із зором у дітей.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-