Військово-консалтингова діяльність. Можливість законодавчого врегулювання

Військово-консалтингова діяльність. Можливість законодавчого врегулювання

Укрінформ
7 березня 12.00  - Законопроект «Про військово-консалтингову діяльність»  як можливість законодавчого врегулювання цієї діяльності в Україні

Організатор:  прес-служба народного депутата України Валерія Карпунцова.

Учасники: Валерій Карпунцов - народний депутат України, заслужений юрист України, к.ю.н.; Вадим Зіньковський - заступник командира ОЗСП «Азов» по артилерії; Микола Порфимович - ветеран АТО.

Коротко. Головною метою ухвалення Закону України є законодавче врегулювання порядку діяльності та створення суб’єктів військово-консалтингової діяльності. Норми проекту Закону спрямовані передусім на гарантування працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід та спеціальні навички, ветеранів війни, учасників антитерористичної операції, військовослужбовців, звільнених із військової служби, та колишніх працівників правоохоронних органів.

Підсумкові матеріали:

У Раді пропонують законодавчо врегулювати ведення військово-консалтингової діяльності

Народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Валерій Карпунцов пропонує законодавчо врегулювати порядок діяльності та створення суб'єктів військово-консалтингової діяльності.

Відповідний законопроект №8093 «Про військово-консалтингову діяльність» Карпунцов презентував в Укрінформі.

«Це не стосується створення приватних військових компаній, це не стосується створення олігархічних армій, йдеться про створення  військової консалтингової діяльності із залученням фахівців із необхідними навичками, вміннями для можливості їх застосування за межами України легально, відповідно до законодавства нашого і законодавства територіальної юрисдикції, де буде вестись така діяльність», - наголосив депутат.

Карпунцов зазначив, що через події на Сході України за чотири роки АТО в Україні з'явились високопрофесійні спеціалісти у військовій сфері. «З метою подальшого належного застосування своїх спеціальних навичок та вмінь, офіційного працевлаштування та їх матеріального забезпечення виникає необхідність законодавчого врегулювання військово-консалтингової діяльності», - підкреслив автор законопроекту.

Законопроектом пропонується визначити такий вид діяльності, як «надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру», а для її регулювання  пропонується передбачити створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері військово-консалтингової діяльності.

Передбачається визначення переліку послуг військового та охоронного характеру. Так, до військових послуг відповідно до законопроекту відноситься: навчання особового складу збройних сил або інших силових чи правоохоронних органів іноземної держави, а також надання кадрової, фінансової, логістичної та інформаційно-аналітичної підтримки;  обслуговування та ремонт військової техніки та обладнання; забезпечення поставки військової техніки та обладнання; розмінування території, будівель та споруд; надання медичних та парамедичних послуг; надання послуг з мирного врегулювання військових конфліктів (медіації).

Статтею 9 проекту визначаються обмеження щодо здійснення такої діяльності. Зокрема, персоналу забороняється використовувати та застосовувати зброю, фізичну силу на території України під час виконання своїх функцій. Забороняється здійснювати діяльність, спрямовану на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу; захоплення влади; підрив територіальної цілісності та недоторканності держави; захоплення території іноземної держави.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-