ОРЬНЕК. Надбання кримськотатарського народу включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

ОРЬНЕК. Надбання кримськотатарського народу включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Укрінформ
6 березня 14.30 - Внесення кримськотатарського орнаменту Орьнек в перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України

Запрошені до участі: Євген Нищук - міністр культури України; Еміне Джапарова - перший заступник міністра інформаційної політики; Есма Аджиєва - радник міністра культури.

Підсумкові матеріали:

Орьнек внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України - Нищук

Міністерство культури включило кримськотатарський орнамент орьнек до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це міністр культури України Євген Нищук повідомив на прес-конференції в Укрінформі.

“Включення кримськотатарського орнаменту орьнек до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України стане початком роботи і Міністерства культури, і громадських організацій над підготовкою номінаційного досьє, щоб через рік ми подавали цей елемент до світової спадщини ЮНЕСКО”, - сказав Нищук.

Як пояснила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, кримські татари протягом тривалого часу зберігали звичай прикрашати будинок предметами декоративного та ужиткового призначення із зображенням орнаменту. Вироби із зображенням традиційного орнаменту завжди були гордістю сім’ї, їх ретельно зберігали і передавали у спадок. Орнамент є засобом передачі знань від покоління до покоління в культурному та історичному аспектах життєдіяльності народу, саме тому знання про орьнек збереглися під час депортації.

“Орнамент цей зустрічається всюди, бо ісламська культура не передбачала зображення живого світу, тому орнаменталістика мала абсолютно логічний розвиток у  кримськотатарській культурі, і орнамент був усюди”, - сказала Джапарова.

Орьнек використовується у вишивці, на одязі, взутті, головних уборах як декор, на різних видах аксесуарів, у ювелірних прикрасах, на предметах побуту: керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях. Це важливий елемент самоідентифікації, невід'ємна частина життя кожної кримськотатарської сім'ї.

Російська пропаганда працює над тим, щоб віддалити кримських татар на півострові від тих, хто переїхав на материк - Джапарова

Російська пропаганда активно працює над тим, що віддалити кримських татар, які залишилися на півострові, від тих, хто переїхав на материкову частину України.

Про це перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова сказала на прес-конференції в Укрінформі.

“Ми намагаємося вимірювати настрої і те, що відбувається сьогодні в Криму, яким чином там обробляють свідомість людей, яким чином через масові штучні цілеспрямовані дискредитаційні антиукраїнські компанії намагаються віддалити українців у Криму від українців тут, на материку. На жаль, народ Криму є головною жертвою у цій пропаганді. Ми фіксуємо, що дійсно російська пропаганда спрямовує свій ресурс на те, аби максимально віддалити кримських татар, які стали переселенцями, від тих, які живуть у Криму”, - сказала Джапарова.

Водночас вона відзначила, що кримськотатарський народ уже настільки звик до опору та несприйняття російської дійсності, що це вже є частиною політичної культури.

“Переважна кількість людей там дивляться українські ЗМІ, і вони точно відслідковують сьогоднішні події. Для них усе, що ми робимо тут, фактично адвокатуючи розвиток культури, а це те, що неможливо робити там, є супер важливим меседжем про те, що Україна не забуває, а продовжує виборювати Крим”, - наголосила перший заступник міністра інформаційної політики.

Вона підкреслила, що російська пропаганда намагається постійно бити по слабкому місцю, нагадуючи, що до 2014 року офіційна політика Києва стосовно Криму була дистанційною. Використовуються й інші методи тиску, нищать серцевину кримськотатарської культури — Ханський палац. "Його нищать під виглядом реставрації. Знищують матеріальну цінність нашого народу”, - сказала представник МІП.

Вона закликала всіх небайдужих постійно нагадувати співвітчизникам на окупованих територіях, що про них не забули, про те, що Крим є частиною України, і робити усе можливе, аби повернути Крим.

Україна сподівається на втручання світової спільноти у ситуацію навколо Ханського палацу - Нищук

Україна не має можливості вплинути на ситуацію навколо Ханського палацу в окупованому Криму, який окупанти знищують під час так званої реставрації, і розраховує на допомогу міжнародної спільноти.

Про це міністр культури Євген Нищук сказав на прес-конференції в Укрінформі.

“Ми розраховуємо на міжнародні інституції, на ЮНЕСКО, на наших європейських партнерів, які зможуть тиснути та вказувати на основоположні речі, які має зберігати країна, яка здійснює окупацію, бо вона несе пряму відповідальність за Ханський палац”, - заявив Нищук.

Він зазначив, що Міністерство культури зверталося в штаб-квартиру ЮНЕСКО, а також до партнерів у Туреччині з проханням про допомогу в здійсненні моніторингу щодо стану пам'яток у Криму.

“У мене була зустріч у Давосі із директором ЮНЕСКО. І я говорив про це у своїй доповіді при 24 міністрах різних країн та при президентові Швейцарії, які запевнили та дали нам гарантію, що найближчим часом буде направлена туди моніторингова міжнародна комісія. На превеликий жаль, без нас, бо у нас немає доступу, як ви знаєте. Але це і був головний посил, щоб туди була направлена моніторингова комісія, яка б зафіксувала ці порушення”, - сказав міністр.

Як він підкреслив, нині відбувається вандальне нищення Ханського палацу. З будівлі пам'ятки вилучаються автентичні дерев'яні балки, забирається черепиця і заливається бетоном те, що було основою для підготовки Україною в 2013 році досьє для включення Бахчисарайського палацу у попередній список об'єктів світової спадщини.

“У нас є фотографії та докази, я не кажу про багато чого іншого. Там достатньо доказів уже є, які ми надали безпосередньо у штаб-квартиру ЮНЕСКО”, - додав Нищук.

У свою чергу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова наголосила, що ця “реставрація” унеможливить включення об’єкту до Світової спадщини ЮНЕСКО.

За її словами, у Парижі перебуває українська делегація, до складу якої увійшли дипломати, культурні діячі, експерти, які обговорюють ситуацію навколо Ханського палацу. “Ми підготували брошуру та переклали її французькою про те, що таке Ханський палац. Чому це є цінністю для кримських татар, яка його історія. Тобто, там є все те, що дозволить знати історію цього артефакту”, - додала Джапарова.

Як повідомляв Укрінформ, міністр культури Євген Нищук неодноразово заявляв про те, що в окупованому Росією Криму під час так званої реставрації Ханського палацу окупанти по-варварськи знищують пам'ятник, який у 2014 році мав бути включений до списку об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-