Як зупинити повзучу русифікацію?

Як зупинити повзучу русифікацію?

Укрінформ
26 лютого 11.00 - Мова – консолідуючий чинник нації і нова хвиля русифікації України

Організатор: Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Учасники: Павло Мовчан - голова Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка; Георгій Філіпчук - академік НАПН України; Микола Голомша - голова партії «Патріот»; Леонід Мужук – кінорежисер; Тарас Марусик - заступник голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури України; Георгій Духовничий - віце-президент КОНCАУ; Андрій Павленко - голова БФ «Пам’яті Небесної Сотні»; Богдан Голояд - київський скульптор; Анатолій Гайдамака - народний художник України.

Підсумкові матеріали:

Русифікація в інформаційній сфері загрожує державі - голова "Просвіти"

Голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка Павло Мовчан закликав Президента захистити українську мову, адже русифікація в Україні загрожує не лише державній мові, а й державі в цілому.

Про це він заявив під час круглого столу на тему: "Мова - консолідуючий чинник нації і нова хвиля русифікації України" в Укрінформі.

"Президент має абсолютно всі повноваження, якими наділила його Конституція, - і 8 стаття, і 10 стаття - наділила його всіма можливими інструментаріями для того, щоб вирішувати мовне питання. Є всі підстави вимагати це від Президента як від гаранта Конституції України", - заявив він.

Голова "Просвіти" зазначив, що сьогодні русифікація загрожує не лише державній мові, а й українській державності в цілому, тоді як деякі медіа в Україні сприяють поширенню русифікації в інформаційній сфері.

"Мені не треба вас переконувати, що русифікація в українській інформаційній сфері загрожує державі. Ви бачите, які ставляться наголоси на деяких медіа. Чому ведуть програми російською мовою, чому російські медійники працюють в українській сфері? Як делеговані від Путіна? Ми тільки так можемо трактувати це", - зауважив він.

Також Мовчан запропонував 2018 рік проголосити роком української мови.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у лютому колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко закликали нинішнього главу держави Петра Порошенка оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови.

У листопаді 2017 року 178 народних депутатів підписали звернення до Президента із закликом оголосити 2018 рік Роком державної мови. Також Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності направив лист главі держави з пропозицією щодо оголошення 2018 року Роком державної мови.

Крім того, відповідну пропозицію підтримали відомі письменники, науковці та митці.

Ініціативу проголошення Року утвердження державної мови також підтримали Світовий конгрес українців і група "Першого грудня".

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-