Реформа судової системи: проміжні результати з поглядом на майбутнє

Реформа судової системи: проміжні результати з поглядом на майбутнє

Укрінформ
2 березня 11.00 - Реформа судової системи: проміжні результати з поглядом на майбутнє

Організатор: Центр громадянських свобод в рамках правозахисної платформи “Правозахисний порядок денний”.

Учасники: Маркіян Галабала – експерт Реанімаційного пакету реформ; Олександр Водянніков - національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні; Роман Маселко - член Громадської ради доброчесності; Олена Сотник - народний депутат України; Михайло Савва - експерт платформи «Правозахисний порядок денний»; Антон Кориневич - координатор з наукової роботи Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Олександра Романцова - заступниця голови Центру громадянських свобод; Максим Щербатюк – УГСПП; представник Офісу омбудсмена.

Коротко. Під час заходу обговорюватимуться  проміжні підсумки реформи в судовій системі. Учасники «круглого столу» окреслять проблеми, які виникли під час проведення та внаслідок реформи, визначивши причини, які необхідно усунути шляхом запуску другої хвилі реформ подальшого реформування судочинства та суміжних правових інститутів.

Питання до обговорення.

Позитивні та негативні впливи реформи на доступність та ефективність правосуддя. Чи підвищився ступінь довіри суспільства до органів судової влади після проведеної реформи? Чи ефективно проведено реформування Верховного суду? Чи все вдалося?

Чи потрібна реформа суміжних правових інститутів та юридичної освіти в Україні?  Наскільки ефективною є підготовка спеціалістів у галузі права.

Чи є в Україні план дій для впровадження другої хвилі судової реформи? Очікувані результати подальшого проведення реформи системи судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів.

Визначення подальших напрямів  реформування для ефективності системи правосуддя та запуск другої хвилі реформ. Чи є в Україні відповідний план дій? Очікувані результати подальшого проведення реформи системи судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів.

Підсумкові матеріали:

Без реформування системи адвокатури і прокуратури судова реформа приречена на провал - експерт

Реформа судової системи приречена на провал без реформування систем адвокатури і прокуратури.

Про це заявив національний радник з юридичних питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков на засіданні круглого столу «Реформа судової системи: проміжні результати з поглядом на майбутнє» в Укрінформі.

«Я переконаний, що увага має бути зосереджена в тому числі й на суміжних інституціях у рамках судової реформи, тому що без зміни системи адвокатури, системи прокуратури, системи юридичної освіти навіть найкраща судова реформа буде приречена на провал», -  заявив Водянніков.

Він зауважив, що Рада з питань судової реформи уже напрацювала зміни до закону «Про адвокатуру», і висловив сподівання, що найближчим часом Президент внесе їх до парламенту.

Водночас радник наголосив, що питання реформування прокуратури залишається відкритим, і прогресу в цьому напрямку немає. Як позитивний крок експерт відзначив створення Кваліфікаційної дисциплінарної комісії прокуратури (КДКП), яка, проте, не має гарантій незалежності. «Прокуратура має нові функції, має нові завдання згідно з конституційною реформою, і, відповідно, мають бути підвищені вимоги до кваліфікації, оцінювання прокурорів, їх підготовки і дисциплінарної відповідальності. Зараз же секретаріат КДКП, як ви знаєте, є складовою у структурі Генеральної прокуратури. В той же час КДКП опікується в тому числі дисциплінарною відповідальністю генпрокурора, заступників генпрокурора, усіх інших прокурорів. Чи може така система забезпечити незалежність КДКП? Гадаю, відповідь «ні», -  наголосив Водянніков.

За його словами, лишається невирішеним також питання щодо приведення закону «Про прокуратуру» у відповідність до прийнятих змін до Конституції.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-