Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци

Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци

Укрінформ
27 лютого 13.30 - Презентація фотовиставки "Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци"

Експозиція започатковує цикл  творчих  зібрань, присвячених 100-річчю  Національного інформаційного агентства “Укрінформ”.   

Організатор: "Укрінформ".

До участі запрошені: Владислав Берковський – директор Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С.Пшеничного; Михайло Кальницький – києвознавець, письменник; Віталій Ковалинський – києвознавець, письменник; Сергій Костянчук – президент Київської фундації культури; Олександр Кузьмін – скульптор, член Національної спілки художників України; Олександр Панченко – в.о. директора Державного архіву м. Києва; Алла Рожева – родичка мецената Григорія Гладинюка; Ольга Самолевська – режисер-документаліст, сценарист; Анатолій Сєриков – редактор журналу "Пам’ятки України"; Олег Снітовський – власний кореспондент "Укрінформу" в Тернопільській області; Михайло Сорока – голова Київської організації Національної спілки журналістів України; Аркадій Третяков – києвознавець, автор книжок про Київ; Анатолій Яковець – член Правління Національної спілки журналістів України.

Коротко. Експозиція  «Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци»,  складається з унікальних архівних фотознімків  і документів кінця XIX – початку XX століття, пов’язаних  з життям і діяльністю громадського діяча, київського підприємця, мецената, першої гільдії  купця Григорія Гладинюка, 185-річчя якого припало на 22 січня 2018 року. Саме він залишив у спадок Києву чудову будівлю по колишній Фундуклеївській, 10 та 8, де в  1986 році розташувалося інформаційне агентство РАТАУ, а з 1990 року і його правонаступник – Національне інформаційне агентство "Укрінформ", яке у березні 2018 відзначить 100-ліття від дня заснування.

 Знаменно, що і ювілей "Укрінформу", і 185-річчя від  дня народження Григорія Гладинюка цього року збігаються ще з однією круглою датою:  27 (15-го за старим стилем) лютого 1888 року розпочалося  спорудження історичної будівлі на Фундуклеївській за власним проектом та під авторським наглядом видатного київського архітектора Володимира Ніколаєва. Отже, будівлі "Укрінформу" виповнюється 130 років. Вона вистояла дві війни, з мінімальними втратами пережила три капітальні ремонти, зберігши свій первісний вигляд,  і з повним правом посідає поважне місце серед пам’яток історії та архітектури міста.

До жовтневого перевороту в цій будівлі функціонував готель "Гладинюк", який входив до "п’ятірки" кращих закладів міста. У 1905–1907  роках у ньому постійно зупинявся Михайло Грушевський. 

Подібні цікаві факти з життя Києва кінця XIX – початку XX століття, історичних особистостей, котрі понад століття тому спорудили надійну і затишну домівку для "Укрінформу", тривалий час по крупицях збирали ентузіасти – працівники агентства, щоб разом із відомими науковцями, краєзнавцями, митцями поділитися ними  і закарбувати в історії.

Підсумкові матеріали:

Фотовиставкою "Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци" Укрінформ розпочинає відзначення свого 100-річчя - Харченко

Легендарний Укрінформ у 2018-му відзначає своє 100-річчя. З цієї нагоди він започатковує цикл творчих зібрань, які відкриває фотовиставка, присвячена київському меценатові Григорію Гладинюку.

Про це повідомив генеральний директор агентства Олександр Харченко під час презентації в Укрінформі фотовиставки "Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци".

"Цього року Національному інформаційному агентству "Укрінформ" виповнюється 100 років. Це нагода осмислити нашу історію, побачити, хто її творив і до чого ця історія зобов'язує. А вона таки зобов'язує. Варто лише сказати, що першим директором нашого агентства був Дмитро Донцов, що одним з видатних директорів був Володимир Нарбут, що в агентстві працювали такі яскраві письменники, як Тичина, Трублаїні, Десняк, Багрицький, Катаєв, Олєша, Ілля Ільф і багато інших. Аби поділитись цією історією, розповісти про наші сторінки, ми започатковуємо цикл зустрічей до 100-річчя Укрінформу. І перша - "Григорій Гладинюк: кріпак, який подарував Києву палаци" — присвячена нашій домівці, де ми працюємо. Насамперед, це історія фантастично яскравої, непересічної, потужної особистості. Григорій Гладинюк - це справді фантастична людина, яка пройшла шлях від кріпака до купця першої гільдії, мецената, надзвичайно відомої в дореволюційному Києві людини", - підкреслив Олександр Харченко.

Водночас він зазначив, що історія Гладинюка і цієї будівлі переплітається з іншими історіями. Зокрема, архітектора Володимира Ніколаєва, який рівно 130 років тому взяв під свою опіку будівництво цього будинку і за чиїм проектом він був споруджений. Це історія Михайла Грушевського, який у 1905-07 роках жив у цьому будинку. Зрештою, це історія самого будинку - спочатку це був фешенебельний готель "Гладинюк", який входив до "четвірки" найкрутіших готелів Києва, потім це була домівка багатьох творчих колективів. З 1986 року - це домівка РАТАУ, а потім Укрінформу.

"Історія цього будинку, ті імена, які з ним пов'язані, зобов'язують нас жити так само яскраво, як ці люди.  Ми не маємо права бути вторинними, не маємо права бути аутсайдерами. І, спираючись на цю історію, ми маємо зробити все, щоб майбутнє цього агентства було таким же яскравим і непересічним", - підкреслив Харченко.

Про Григорія Гладинюка та історію цього будинку на колишній  Фундуклеївській, 8, розповів під час презентації києвознавець, письменник Віталій Ковалинський. Він зазначив, що меценат, зокрема, побудував також лікарню у Базалії на Хмельниччині для своїх земляків, сьогодні тут районний інтернат для людей похилого віку та інвалідів; заповів кошти на будівництво дитячого притулку-ясел у Києві, і з 1920-их років в цьому будинку був "прописаний" Інститут цукрових буряків УААН; його коштом у Києві була відкрита Міська лікарня для хронічно хворих, що носила його ім'я.

"Це була рідкісна особистість. Головним для нього було зробити добро людям. За це ми йому і дякуємо", - сказав Віталій Ковалинський. Він подарував Укрінформу перше видання свої книги "Меценаты Киева" 1995 року, один з розділів якої присвячений Гладинюку.

Про будинок, де нині "мешкає" Укрінформ, та архітектора Ніколаєва, за проектами якого було побудовано понад півтори сотні споруд у Києві, розповів присутнім києвознавець, письменник Михайло Кальницький.

"Дуже буде приємно, якщо цей будинок поступово буде акумулювати матеріали, пов'язані з Гладинюком, з Ніколаєвим, з тими людьми, які тут мешкали", - подав ідею Михайло Кальницький.

Гендиректор Укрінформу під час заходу повідомив, що вже існує проект меморіальної дошки, присвяченої Григорію Гладинюку, яка в майбутньому прикрашатиме фасад будинку агентства. Він подякував працівниці Укрінформу Таїсії Шаповаленко за велику роботу в київських архівах в пошуках матеріалів про мецената.

 Як уточнила сама Таїсія Шаповаленко, документи засвідчують, що Михайло Грушевський зупинявся в готелі Гладинюка не три-чотири роки, а всі дев'ять.

"У нас є всі дані про це перебування і про дружбу Гладинюка і Грушевського", - сказала вона, пообіцявши в майбутньому оприлюднити інші цікаві дані.

Присутні на зібранні тепло привітали Аллу Рожеву та інших родичів мецената Григорія Гладинюка.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-